Hagynátok a 15évest dönteni akarja-e a fogszabályzót?

Az agyam azt mondja, hogy amúgy nem hagynám dönteni, ha akár egy fogorvos is azt mondja, hogy egészségügyileg indokolt.
Ha reálisan végiggondolom, akkor meg azt tudom mondani, hogy amúgy ha nem akarja, és fizikailag ellenkezik, akkor nem tudom ráerőltetni.

Nálunk felmerült, a gyerek elutasította, én meg nem erőltetem. Az ő szája, az ő élete. Semmi értelmét nem látom erőltetni, amúgy meg elég nagy gyerek, erőszakkal nem tudom odarángatni, na meg ha nem is teszi be éjszakára, tök felesleges. Ahhoz már elég nagy, hogy ne én turkáljak a szájában estére, meg ha akarja, úgyis kiveszi.
Ha később zavarja, felnőtt korában is simán lehet csináltatni.

Én jártam 8 évig, az államilag támogatott kivehetőt hordtam. Az a duma része a dolognak, hogy meg lehet szokni, dehogy lehet. Akkora hatalmas bumfordi műanyag darab, hogy képtelen voltam vele beszélni. Alul-felül, a nyelvem el sem fért a számban tőle.
Ha meg egész nap hordtam kilazult (ez a jó egyébként, mert akkor használ), ha megszólaltam, kiesett. Úgyhogy inkább csak éjszaka hordtam. Hogy emiatt-e vagy sem, én nem nagyon látom eredményét. 8 év után még mindig kiharapom a pókot a sarokból. Igaz, a bölcsességfogaim kinövése csak ártott, mert még jól előre tolta a fogsoromat.
Felnőttként elmentem, amikor már fizetős volt, onnan indított a doki, hogy minden oldalon, alul-felül húzni kell, mert egyszerűen nem férnek el a fogak a számban.
Ja, oké, akkor mégis miért is szenvedtem vele 8 évig?
30 évesen, ha fizetek, kaptam volna állandó fogszabályzót, 2 év lett volna (ami egyébként 18 év alatt sem támogatott). Majdnem bele is vágtam, csak kiderült, hogy az egyik bölcsességfogam vízszintesen fekszik az álkapcsomban, azt ki kellett volna operáltatni, aztán ahhoz nem volt kedvem, inkább hagytam a fenébe.
Ehhez képest most kérdeztem a fiamnak, a módszer ugyanaz. A TB csak a kivehetőt támogatja, húzni nem húznak. Amúgy ugyanolyan a fogsora, mint az enyém, szóval borítékolom, hogy sok értelme nem lenne. Felvetettem neki, nem akarta, hát akkor nem kell. Bármikor elmehet egy kivehetőre felnőtt korában. Igen, kb. 2 milla lenne, de nem egyszerre, hanem havonta kéne érte fizetni, persze az elején a készülék egy nagyobb összeg, de ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!