Hány éves koráig tartod normálisnak, hogy azt hiszi a gyerek, hogy Isten teremtette a világot?
Gyerekem belebotlott két tizenéves lányba, akik erősen vallásos nevelést kaptak és hülyének nézték, amiért ő a tudományos oldalt képviselte.
Meddig tartanád ebben a hitben a gyerekeidet anélkül, hogy más világnézetről is hallanának? Az enyém pl tudta már a találkozás előtt, hogy vannak, akik ebben hisznek, a két gyerek nem ismert mást a saját látásmódjukon kívül. Az apjuk úgy érzem pikkel a gyerekemre, amiért mesélt ősrobbanásról és hát.. ugyan tudja, hogy másik mit hisznek, de abszurdnak tartja az öreg szakállas bácsit aki fent a mennyben mindenkit meghallgat... egy csoportba járnak a gyerekek, illetve azt is megtudta a másik két lány, hogy nálunk nem hoz semmit a "Jézuska", hanem egymást ajándékozzuk meg, és mikulás napján én rakok neki meglepit az ablakba. Tinilányok.. A lányok apja a gyerekem tanára is és nem örül a dolognak. Hogy kezelnétek? Akinek vallásos tinije van, az azért csak tudja, hogy nem lehet ennyi ideig burokban nevelni.. nem?
Semennyi korban sem
Szívem szerint az összes vallásos elmebeteget egy szigetre száműznék.
"Azért az istenhitet ne keverjük már a fogtündérrel."
Miért ne? Pont ugyanannyi bizonyíték van mindkettőre. :D
Kérdező, ateistakent én azt mondom hagyd a gyerekedet hogy eldöntse most is és később is hogy miben akar hinni. Elmondod te mit gondolsz, meghallgatja az osztalytarsait is és majd eldonti. Ha hinni akar higyjen, ha nem akkor nem. Ne legyél olyan bigott mint a vallásosak.
Ha viszont a gyerekek apja visszael a tanári hatalmaval a rosszindulata miatt azt ne hagyd.
Az én gyerekem totál rendben volt, a másik kettő nézte hülyének, mert nem abban hitt, hogy Isten teremtette a világot. Az enyém sok natgeot néz meg dokumentumfilmet, spectrumos műsorokat, könyveket olvas, csillagászatra járt, ő beszélt az ősrobbanásról(a karácsonyos különbségek után), az űrben lévő porról meg mindenféle anyagról, és erre reflektáltak lekezelően a lányok," ki teremtette a port, mi robbant fel" szöveggel.
Én nem nagyon hiszek semmiben, de abban biztos vagyok, hogy korábban minden egyelőre megmagyarázhatatlannak tűnő dolgot, amit Istenhez(vagy bármelyik vallás Istenéhez/Isteneihez kötöttek) idővel meg tudtak magyarázni az emberek, tudósok. Ezt tanítottam a gyerekemnek is, ebben nőtt fel, hogy előbb tájékozódjon és próbáljon rájönni a dolgok okára, előbb gondolkodjon, mintsem higgyen. Ha meg nem tud valamit megmagyarázni még, és nem talál olyat, aki meg tudja magyarázni tudományos alapon, akkor fogadja el, hogy nem tudunk még mindent, ahogy régen sem tudtak, majd rájöttek. Nem lehet mindent egyszerre, egyből. Nem tiltottam, hogy higgyen, egyszerűen.. nem opció:) Nyilván nekem is van véleményem az apáról és a neveléséről(ezek 10-14 közötti gyerekek mind), de mivel van ilyen ismerős/baráti család, nem vagyunk teljesen kirekesztőek, csak nem szoktunk hozzá, hogy hülyének nézik a gyereket, mert tényeket közöl. Én sem, ő sem. Ez megszégyenítés volt, mert nem abban hisz, amiben ők, és elvárták volna, hogy 11 évesen mindent tud, mikor már az is szuper, hogy ennyi minden tényt megjegyzett.
Totál ellenszenves az egész, de a gyerekek nem tehetnek róla, mert ebben nőttek fel. Nem az enyém volt tiszteletlen, hanem a másik kettő volt megszégyenítő, az enyém igazat mondott, nem a Mikulás hozza az ajándékot, és nem a Jézuska pakolja tele a karácsonyfájuk alját, illetve azok is tények, amiket mesélt. Amire nem tudott válaszolni, mert nem volt róla ismerete, megmondta, hogy azt nem tudja(pl mi robbant fel:). Áltsulis gyerekek, a gimis is kisgimis, nem tudom a sulija tantervét, de általánosban, kisgimiben nem érintenek ilyen jellegű kérdéseket se fizikán, se kémián, se bioszon.
Azzal meg teljesen képben vagyok, hogy a vallásosok közül hányan hisznek a Jézuskában(a közelünkben) és abban, hogy csak házasságból jön a baba. A gyerekem egyik barátnője jár hetente misére(ilyen gyerekmegörző, amíg a felnőttek a misén vannak, a gyerekeknek mesélnek bilbiai sztorikat meg kézműveskednek) és ott is ugyanaz terjed, amit a szülők is megerősítenek otthon. Ők reformátusok. Így kb ennyi a kapcsolatom a vallással, minden, ami tőlük jön, meg van ismerős, aki egyházi nyáritábort "vezet" és kórusban énekel, süt sütit programokra meg ilyesmi. Totál agymosás, ami tovább ki van tolva, mint kellene..
Értelek, de ők gyerekek. Ha nem ezért piszkálják a gyereked akkor is kerülhet celkeresztbe valami másért. Persze tudom hogy szülőként ez nehéz. De a többi gyerek sem tehet erről, ők ebben a burokban lettek nevelve és el sem tudnak képzelni mást.
A te gyereked ha már muvelodott azt a tudást nem fogják elvenni tőle. Most hallotta a másik oldalt is és majd eldonti mit hisz. Ha tartja magát az eddigiekhez akkor majd kiall magáért. Vagy rajon hogy a vakhittel nem érdemes vitatkozni.
Szóval én azt javaslom hogy ennél többet ne emészd magad rajta.
Kérdező...
Miből gondolod, hogy pl. a te ősrobbanásod nem Isten műve? Definiáld isten fogalmát.
Az már a te bajod, hogy istent egy szakállas bácsinak képzeled, aki a felhőkön sétál és vattacukrot osztogat az oda érkezőknek.
Kicsit mélyebben kellene interpretálni a dolgokat, nem pedig dedós módjára.
Aki nem berögzött, és eltekint a gyerekes nézetektől, az a vallását és a tudományt nagyon jól össze tudja illeszteni és nyugodt a lelke.
Az ősrobbanás nem az univerzum kezdete volt, hanem a korábbi univerzum "vége". Az univerzum örök. Isten is az.
Ahogy múlik az idő, az univerzum egyre hidegebb lesz, egyre tágabb. A távolságok is akkorák lesznek (de azt a számot képtelenség ide leírni - mármint időben), hogy előbb utóbb a látókörünkből (bár addigra valószínűleg kihal az emberiség) eltűnik minden más galaxis. Minden ami az univerzumban van, az távolodik tőlünk, így pl. a legelső galaxisokat nem is láthatjuk és nem is fogjuk, mert az univerzum gyorsabban tágul, mint a fény sebessége.
Miért írom ezeket? Azért, mert vannak kérdések, amelyeket soha nem fogunk tudni megválaszolni, mert ahhoz soha nem jutunk információhoz.
Ezért sem kell megrögzötten ragaszkodni bizonyos elméletekhez, mert 100% semmit sem tudsz bizonyítani, amivel megcáfolhatod a másikat.
Én személy szerint a teremtésben is hiszek, de a tudományt is figyelembe veszem.
Istent nem egy cukros bácsinak képzelem mint te, hanem hatalmas energiának. Miután meghaltunk, az ember energiája "tovább él", mivel az energia nem tud megsemmisülni, csak átalakul, s így valamilyen formában tovább létezünk.
Ami pedig a Jézuskát illeti, nem értem, hogy öt miért kérdőjelezed meg?
Létező történelmi személy volt.
Hagyni kell az embereket, hogy nyitottak legyenek, mert mindenki abban hisz, amiben akar. Ésszerűen kell érvelni, de amit nem tudsz bizonyítani, azon kár kattogni, meg pattogni.
Na jó, nagy levegő. Vannak elvakult vallásosak, de furcsa hogy a te környezetedben mindenki az kb. Katolikus lány gimiben tanultam, és nem egy emberrel tartom a kapcsolatot, akkor is ha vallásos lett, valamiért ennek ellenére is nagyon ritka a fanatikus a környezetemben (pedig a tudományos elméletek tagadása eléggé abba a kategóriába tartozik).
Egy értelmes vallási kép összeegyeztethető a tudománnyal, ezzel semmi gond nincs. Einstein sem zavartatta magát túlságosan ezen 😅.
Vallásosként rengetegszer találkoztam azzal hogy néhány (tisztelet a kivételnek) ateista megpróbálja nekem elmagyarázni, hogy ő tudomány embere és mennyi mindent tud. Hát kár hogy kutatói végzettségem van és a férjem kutatóként dolgozott pár évig 😅... Szóval azért volt némi fogalmam arról hogy miről beszélek. Ezt csak azért írom mert az ennyire egyszerű elképzelés a vallásosságról mint amit te írtál pont az ilyen emberekre volt jellemző. És ez viszont hatással lehet a gyerekedre is, ha az általam ismert esetbe tartozol:
- Attól hogy valaki vallásos nem szükségszerűen vallási fanatikus! Egy felnőtt ember kidolgozott hitvilága messzemenően több lehet mint a cukros bácsis Isten képe.
- Mivel bizonyítani egyik oldalról sem tudjuk és valószínűleg soha nem is fogjuk (mert mindig marad majd nyitott kérdés, ez a nagyszerű a tudományban) így azt állítani hogy nem létezik egy univerzumon/időn kívüli (az időn kívüli rész azért fontos mert ha nincs idő akkor nincs ok-okozati összefüggés így az általunk ismert feltérképezési rendszer nem fog ugyanúgy teljesülni, persze ez filozófiai kérdés jelenleg) entitás aki szerepet játszott az általunk ismert világ kialakulásában, hát ez amúgy pont annyira hit kérdése mint azt feltételezni hogy volt ott valami. Ami nem hit kérdése: vannak még nyitott kérdések, amik megértéséhez a mi eszközünk a tudomány.
Ezeket azért írom, mert azt vettem észre hogy te csak vallási fanatikusokat láttál, miközben a többség nem fanatista, nem akarja azt tanítani a gyerekének hogy nem volt ősrobbanás vagy evolúció. Pontosan ezért nem is szokták észrevenni őket, mert nem feltűnő, számukra nem feltétlenül központi kérdés ez, rajtam sem szokták amúgy észrevenni, beszélgetésben szívesen szakmázok, sokat filozofálok vagy éppen a hobbimról dumcsizok, nem pedig az utcasarkon állva térítem az embereket... (A hittérítőkből sokszor nekem is elegem van amúgy 🙈)
Igazából tényleg csak azért írtam mert sokszor találkoztam ezzel az elnagyolt hozzáállással a vallásosakkal szemben, de a modern világ közel sem ennyire egyszerű. Ha te ezekkel tisztában voltál, akkor sajnálom hogy feltartottalak. Ha viszont nem akkor érdemes lenne akár bizonyos vallásossági fokkal rendelkező de értelmes emberekkel beszélgetned, mivel rengetegen vannak olyanok is, sokkal többen mint az elvakult cukros bácsi hívők.
És akkor válasz a kérdésedre: ha egy értelmes Istenkép, hitvilág van a dolog mögött, és nem a tudomány tagadása akkor bizony az ember haláláig is hihet benne, attól az élete teljesen jó lehet.
(Gondolj bele én is férjhez mentem egy inkább ateista nézeteket képviselő egyénhez és boldog vagyok vele, még tetszik is hogy a kérdései nyomán fejlődött a hitvilágom, utána kellett nézni dolgoknak és tanulni belőle, amit amúgy sok esetben neki is meg kellett tenni. Ez szerintem így jó, így normális ☺️, az emberek nézetei különböznek és emiatt tanulniuk kell más nézeteiről hogy tisztább képet kapjanak egymásról )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!