Ha a gyereked középiskolájában a biológiatanár el akarná vinni az osztályt megnézni egy emberboncolást, de szülői beleegyezés kellene, hogy engeded, elengednéd a gyerekedet vagy nem? Miért?
Nálunk volt ilyen, a faktosok mentek, 3-an vagy 4-en. Mindannyian kiájultak, még a tanárnő is…
Ha valamelyik lányom érdeklődik az eü. felé, nem fogom tiltani, de nem lennék kifejezetten boldog sem.
22. Elég traumatizáló egy boncolás, ha végignézi valaki (ha meg a terem szélén áll ahogy valaki írta, annak mi értelme?)
Szakemberek számára van a kórbonctannak jelentősége, akik amúgy már alapvető anatómiai és kórélettani ismeretekkel rendelkeznek, átnézték az adott beteg kórtörténetét, kérdéseket tesznek fel, arra tudnak választani.
Nem tudom mért kell egy laikus gyereknek azt nézi, ahogy a kitépi a boncmester a nyaki szerveket, vagy ahogy az ürülekes beleket felvágják, vagy a gennyes tüdőket. Alapból a boncasztalon lévő holttest elég szörnyű látvány, és a szagok is rettenetesek. De ahogy írtam, szakemberek számára ez hasznos, elkerülhetetlen stb.
Hogy egy fodrásznak, mérnökök, zenésznek készülő gyerek minek nézze, azt el sem tudom képzelni. Tudom, kicsi az esély, de mi van ha ismerik az illetőt, szerintem személyiségi jogilag is necces. A hallgató tett le hallgatói esküt, illetve egy hivatalos egyetemi óra keretében van ott.
Középiskolai szintű anatómia ismeretek tanításához semmivel sem tesz hozzá többet, mint az egyéb oktatási eszközök.
A mi középiskolánk is szervezett egyszer ilyet. Én szerettem volna menni, de anyukám nem írta alá az engedélyt. Sok évig haragudtam érte, hogy miért nem mehettem el. Felnőtt fejjel már örülök, mert nem bírom az ilyen dolgokat.
Ha a lányaim kérnének fogalmam sincs mit tennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!