A rágás során is szívódik fel kalória? Ha igen, mennyi, és hogyan kell ezt elképzelni? A biológiatanárom erre miért nem tudta a választ?
Még a szünet előtt tanultunk az emésztés/kalóriákról, hogy a szervezet hol emészti meg a kalória nagy részét.
Addig eljutottunk, és tiszta a dolog, hogy a nagy része a gyomorban/vékonybélben történik.
Aztán érdekelt, hogy a többi része vajon hol? (mármint, ha a nagy része valahol, akkor van másik része is.. :D)
Kis kutakodás után azt találtam, hogy a rágás során is szívódik fel kalória, mármint szénhidrát. A nyálban lévő enzimek során szívódhat fel kalória is szénhidrát/keményítő formájában, de csak szénhidrát. A fehérje, illetve zsír az nem.
Viszont ezt milyen arányban kell elképzelni? Mondjuk 1000 kalóriából mennyi szívódik fel ilyen formában? Vagy ez olyan elenyésző mennyiség, mint például a víz kalóriamennyisége? (mert ugye annak is van, csak 0.000x, tehát nagyon kevés)
Milyen arányban szívódik fel a kalória a gyomorban, illetve a szájüregben?
U.i.: Azért érdekel, mert ezzel szeretnék foglalkozni később (táplálkozástudomány), és képes vagyok több órát is egy ilyen témával foglalkozni, amíg nem találom meg rá a választ.. (maximalista vagyok, túlzottan) Több oldalt is elolvastam, de konkrét választ nem találtam, így megpróbálom itt is, hátha..
Valószínűleg nem is lehet egy ilyen fix arányszámot mondani, mert függhet az étel pontos összetételétől.
Egyébként, ha érdekel, bizonyos tápanyagok a végbélből is fel tudnak szívódni. Ezt ki is használta az orvostudomány, a szájon át nem táplálható betegeknél, mikor még infúziós táplálás nem létezett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!