Semmit nem kell csinálnia?
Lehet itt hibáztatni a fiatalokat, de nem érdemes. Attól még, hogy a te szűk köreidben ezt nem látod, rengeteg fiatal diákmunkázik, sokaknak pedig esélye sincs találni valami munkát.
Az meg már a szülő hibája, ha nem tudott felelősségteljes és megbízható embert nevelni a gyerekéből. A ti generációtok sem úgy pottyant ki, hogy már ment is mosogatni, nevelés kérdése az egész.
1-es vagyok
Nekem az a véleményem, hogy sok esetben igen. Nyilván vannak kivételek mint mindig. De ha megnézed, ez csak rosszabb lesz. Az újabb generáció (a totyogósokról beszélek), szociálisan semmit nem fejlődnek nagy esetben. Bele van tolva egy képernyő az arcukba mondván "legalább addig is csöndben van", és így a szülőnek sem kell velük foglalkozni. De ez megint nem a gyerekek hibája, a felnőttek lusták foglalkozni a gyerekeikkel.
Szerintem nincs sok köze ahhoz, hogy nem bíznak rájuk házimunkát. Ha bíznának, akkor se lenne normális reggeltől estig dolgoztatni őket, tehát akkor is bulizhatnának mellette ugyanúgy.
Másrészt akkor se feltétlenül fog egy fiatal elkallódni, ha nincs dolgoztatva nyáron. Nekem volt normális hobbim, azzal foglalkoztam nyáron.
Szerintem az is marhaság, hogy ugyanezt csinálja egy iskolás. A nyár az önmegvalósítás ideje, a suliban a kötelezőt kell tanulni, nyáron meg befizetem arra, ami érdekli. Táborok, utazás, tanfolyamok, minden nyáron kötelező is a gyereknek, ezek mellett csak haverok és lustulás, egy-egy aprócska házimunka, sok videójáték, olvasás, társas. Heti 3-4 alkalommal van a barátainál, többel közösen nyaraltunk. Tanulni csak annyit, hogy szintentartsuk a tudását, napi fél óra alatt.
Az enyém 10 éves, a barátaival közösen nyaralt, heti 3x találkozott velük egész napokra, volt, hogy ott aludt, volt, hogy ők aludtak nálunk, voltunk közösen heteket külföldön, hotelekben, most is megyünk. Csak pihen, néha kiviszi a koszos tányért, szemetet, sokat videójátékozik, elolvasott vagy 20 könyvet, játszik, társasozik, volt táborban, beszélget és velem angolul tanul. Szerintem a tiniknek is így kellene. Beíratod jogsira, nyelvtanfolyamra, a többit lógja a barátaival és hetente töltsön ki valami vakációs füzetből néhány feladatot. Berakhatod extrémsport táborba, fizethetsz kondibérletet, a szobáját tartsa rendben valamennyire, és kb ennyi. Miért ne bulizhatna esténként, honnan tudod, mivel telik a napjuk? Lehet lenyomott online nyelvtanfolyamot délelőtt és volt kondiban, meg tanul főzni az anyjától.
Kedves kérdező! Szerencsére nekem sose kellett iskola mellett dolgoznom. Nem álltunk jól anyagilag,de sose kellett.
Viszont minden hétvégi házimunka az enyém volt kb. 10 éves koromtól....
Nyáron is. Emellett sokat olvastam, rokonokat látogattam, néha elmentünk bulizni. Ja és hangosan hallgattam a zenét,ha nem voltak otthon 😆
A fiam 17. Amit kérek megcsinálja. Plusz a szobáját ő takarítja. Volt nyári munkán, majd közösségi szolgálaton ... illetve heti két edzése van.
Szerintem elég feladata van.
Az, hogy valaki nem csinál semmit, meg az, hogy az anyja azt mondja, hogy nem csinál semmit, az gyakran két teljesen külön dolog.
Pl anyám mindig mindenkinek azt mondja, amióta az eszemet tudom, de leginkább 16 éves korom óta, hogy semmit nem csinálok, mert sokáig alszok/mert egész nyáron "nyaralok".
A valóság meg az, hogy pl 16-18 éves korom között ő rendszeresen hisztizett, hogy mi a fszért nem dolgoztam nyáron. Ehhez képest az volt, hogy diákszövetkezet nélkül esélytelen volt munkát találni, ahol hajlandóak kp-ban fizetni. Ugyanis anyám nem engedte, hogy juniorszámlám legyen, mert az agyhalott hülye feje nem fogta fel, hogy annak nincs számlakezelési díja, ergo nem jár extra költséggel, ha van saját számlám, de azt meg nem engedte meg, hogy pl diákszövetkezetnél az ő számláját adjam meg, hogy oda utalják a fizumat. És akkor nélküle nem nyithattam számlát 18 alatt, mert kell az aláírása, tehát konkrétan ő lehetetlenítette el, hogy dolgozzák, de vinnyogott, hogy nem dolgozom, nekem is előadta a kis mártír-műsort, az ismerőseinek is.
Meg pl vetyeng, hogy én nem főzök ebédet nyáron, de ad1, soha nem tanított meg főzni, magamtól tanultam meg 21 évesen kollégiumban (utána még tanultam, kolin kívül otthon éltem), ad2 amikor már megtanultam magamtól, akkor is az volt, hogy hétköznap ne főzzek, mert fszság, (meg amúgy home office mellett nem értem volna rá), hétvégén meg ő felkel hajnali háromkor, "mert nem tud aludni" és ezért neki áll ebédet főzni háromkor. Kérdem én, mivel lennék beljebb az ebédfőzésben, ha nyolckor kelnék, tíz helyett, ha anyám unalmában már reggel hatra elkészítette az ebédet?
A home office melóimat betudta semmit tevő gépezésnek, ha meg más helyen dolgoztam, ahol volt szállásom, akkor úgy kezelte a fejében, hogy "nyaralok".
Na most gondolhatja mindenki, hogy miket gondolhattak az ismerősei, ha anyám ilyennek festette le a helyzetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!