A hivatalos nagykorúság szerintetek is korai a 18 évesnek manapság?
Nem korai annak, akit normálisan neveltek a szülei.
Ha 18 évesen még mindig ott tartottatok hogy mi tilos meg mi nem tilos, aztán az volt az első dolga a születésnapja után hogy cigit vegyen és ezzel és a pasijával láthatóan direkt téged bosszantson akkor magadba kellene nézned nem a korhatárt szidnod. Ha 25 évesen lenne nagykorú akkor is ugyanígy viselkedne, mert ilyennek nevelted, ez ilyenkor már nem korfüggő.
Bocs, de ezért csak magadat okolhatod.
Volt 18 éved, hogy a megszületett gyerekedet felkészítsd a felnőtt életre. Eszerint a közelébe sem jutottál ennek.
Régen, 80-100 évvel ezelőtt egy 18 éves régen kenyérkereső volt és nemcsak magát tartotta el, de adott esetben haza is adott, hogy a kisebb testvérei ne éhezzenek. Ha lány volt, akkor simán el tudott vezetni egy háztartást ennyi idősen. Még 30-50 évvel ezelőtt is lényegesen önállóbbak voltak a gyerekek: hamarabb tanultak meg egyedül közlekedni, bevásárolni, otthoni egyszerű házimunkákat elvégezni.
Ennek látszólag semmi köze a fiúzáshoz, meg a cigizéshez, de a lényeg, hogy 18 éves korukra jobban fel voltak készülve a felnőtt élet felelősségére. Pedig akkor még 18 év alatti is vehetett cigit meg alkoholt. Én is 17 évesen szívtam először cigarettát.
Ma meg az a divat, hogy 18 éves korig burokban tartják a gyerekeket, mert "mi van ha baja esik" meg "a szülő érte a felelős", 18 éves kortól meg hirtelen mindent szabad. Ez a lehető legrosszabb hozzáállás.
Egyébként attól, hogy 18 éves lett, attól még amíg a te lakásodban lakik és te tartod el, addig te mondod meg merre meddig hány méter. Azt nem tilthatod meg neki, hogy megvegye a cigit, és máshol elszívja, de azt kijelentheted, hogy nálatok otthon nincs cigizés. És azt is megmondhatod, hogy a párja nem aludhat nálatok. Azt viszont nem tilthatod meg, hogy ő a párjánál aludjon.
A másik része a dolognak: hagyni kell a gyereket, hogy időnként hibázzon és maga tapasztalja meg annak következményét. Ha néhány évig kocadohányos lesz, attól még nem lesz rákos. Ha felnőtt élete kezdetén néhány semmirevaló férfival összefekszik, attól se lesz r..banc. Majd múlnak az évek, tanul belőle és "benő a feje lágya".
Azt kell megértened, hogy az életét neki kell élnie és te nem óvhatod meg mindentől. Igen, hibázni fog néha és pofára fog esni. Ez együtt jár a felnőtté válással.
Összegezve: egyáltalán nem tartom korainak a nagykorúsághoz a 18 éves életkori határt. A szülőnek kell felkészítenie a gyerekét 18 év alatt a felnőtt életre. Nyilván ez csak fokozatosan mehet. Meg kell tanulnia az önállóságot, egészséges pénzköltési szokásokat kell kialakítania, életrevalóságot kell tanulnia stb. stb.
A dohányzásba most már jogilag nem szólhatsz bele, de azt nem vagy köteles megengedni, hogy a fiú ott aludjon a TE házadban. Ha a kislánynak lesz majd külön lakása, oda bármikor felviheti.
Amúgy meg figyelj. Hagyd hibázni. Hagyd, hogy magától rájöjjön az élet nehéz dolgaira. Most nagyon nagy kaland, hogy nagykorú, azt csinál, amit akar. De azt tudatosítsd benne, hogy innentől kezdve már saját magáért felel, a cselekedetei következményét neki kell viselnie.
"...bejelenti, hogy itt alszik vele ma este."
Hát erre én meg bejelenteném, hogy az én hazamban az alszik, akinek én azt engedem, es az ő alkalmi szexpartnere egészen biztosan nem ilyen. Nagykorú, mehet a saját ingatlanába, ha nem tetszik.
"viszont kapnak egy mindenre jogosító 18. évszámot és innentől ugyanazt csinálják, amit 16 évesen csináltak volna, ha a szülők engedték volna?"
Egy fenét. A szülői házban 30 évesen is azt csinálhat, amit engednek neki. Ha nem akarok alkalmi kapcsolatokat a házamban kerülgetni, akkor nem hozhatja fel. Annó pofám leszakadt volna, ha bárkit felviszek, bar eleve nem cserélgettem a partnereimet.
A masik: persze, dohányozzon, de otthon továbbra se tűrném és ha nincs rá keresete, nem is finanszíroznám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!