Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Milyen károkat okozott a...

Milyen károkat okozott a tinédzser gyerekeitekben az, hogy kicsi korukban nézhettek mesét?

Figyelt kérdés

Milyen mentális vagy fizikai károkat okozott a képernyőzés? (bármilyen képernyőre gondolok, tévé, laptop, pc, telefon, tablet)

Ha elolvasok néhány cikket, úgy tűnik, hogy ha megnéz a gyerek egy bogyó és babócát, akkor kb. agysérült lesz.

Azokra a válaszokra lennék kíváncsi, aki/k/nek 10+ éves gyereke/ik van/nak és kicsi korukban nézhettek valamit, vagy időnként vagy rendszeresen (pl. amíg a szülők kitakarítottak).

(Kérlek ne ítélkezzünk, a mai tinezévesek 1-2 éves korában még nem volt ennyire egyértelműen kiabálva mindenki részéről, hogy a szakértők szerint mennyire káros a képernyőzés. Ha tudtak is róla, nem volt komolyan véve és nem volt elterjedt ez a nézet- arra vagyok kíváncsi, hogy ez az egész mennyire van felfújva vagy mennyi igazság van benne. Csak rémísztgetés vagy a tinédzsereknek komoly károsodást okoztak a képernyők).

U.i: Csak személyes tapasztalatokat szeretnék kérni, mert másnak az életébe nem látunk bele, ha pl. egy 13 éves gyerek viselkedésproblémás, nem biztos h a tévé okozta, lehet h azért nézett annyi tévét, mert a szülők nem bírtak vele stb.

Köszönöm a válaszokat!

2023. nov. 19. 14:52
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Keresztlányom viszonylag sokat tévézett kicsiként, ment a duck tv is neki pár hónapos korában, aztán mindig az aktuális kedvenc meséi, meg volt gyerektablete is. Nem volt non-stop a tv előtt, de nem tiltották neki minden áron. Most nyolcadikos, kitűnő tanuló, okos értelmes kiscsaj. Ami talán hátrány, hogy most is rengeteg a képernyőideje naponta, tv, telefon, laptop, iPad, mindene van, szerintem ha nincs suli, napi 8-10 órát simán ezek előtt van (a barátaival chatel vagy online játszik valamivel). Ez nem tudom, hogy mennyire a gyerekkori rossz szokások beidegződése, vagy csak simán kamasz, és akkor is itt tartana ha 6 éves koráig tv-t se látott volna.
2023. nov. 19. 16:25
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Tessék. Ez elég jó cikk, teli hivatkozásokkal.

2023. nov. 19. 17:20
 13/21 anonim ***** válasza:
90%

az ilyen pszichoizék agymenéseinek olvasásánál azért nem szabad elfelejteni, hogy ezek ilyen kis szobatudósok, ülnek a könyveikkel az egyetem világtól elzárt kis elefántcsonttornyában, de mindenhez IS nagyon jól értenek, csak élő, valódi embert nem láttak soha.

25 vagyok, az öcsém 20, én voltam már vagy három éves is, amikor elkezdtem mesét nézni a tévében, ebből következik, hogy ő meg születése óta. csupa veszélyes mesét, a kedvenceim egy középkori váras-harcolós sorozat meg agatha christie kacsákban elbeszélve volt... de ha a mamánál aludtunk megnéztük az összes animét is a cartoon networkon, ott futottak azt hiszem. sőt, 11 voltam amikor megjelent az osztályunkban a minecraft, ami a veszedelmes számítógépen fut ugye, és rettenetes, terrorizáló hatású zombik vannak benne, és strawars játékaink voltak, ahol lekardoztuk egymást, aztán az öcsém elment tankos-lövöldözőst játszani (amíg túl jó nem lett benne, és meg nem unta, akkor elment más játékra)

most mind a ketten nyáladzó idióták vagyunk, akik a nevüket se tudják leírni, megvakultak a képernyőtől és minden nap lelőnek néhány embert a valóságban, mert a játékok miatt pszichopaták lettünk.

ja nem, várjál, igazából van egy szakmám, három nyelvvizsgám, versenyszerűen sportolok, az öcsém harmadéves reálos tanár, két nyelvvizsgával szintén kitűnő fizikai állapotban. tudod van a valóság, meg vannak a valóságból kiragadott, kontextus nélkül értelmezett kérdőívekből szült fantazmagóriák.

egyszerű az eset, ha agyerek szeretve és nevelve van, akkor normális lesz, még ha 30 éves kora előtt is kerül a kezébe először valami legalább ötvenéves technológia, ha meg a szülei inkompetens, degenerált idióták, akkor az sem segít rajtuk, ha elköltözteted őket az amishokhoz.

2023. nov. 19. 19:14
 14/21 anonim ***** válasza:
81%
Nekem ugyan nincs gyerekem, de 1998-ban születtem. A mai mesék közül nem igazán láttam, de akkoriban ment a tom&jerry, a scooby-doo a johny bravo az összes cartoon network mese, ezen felül a hupikék törpikék, a balu kapitány, disney mese stb. A másik, hogy ugye akkoriban nem volt soha semmilyen gyerekzár a tévéken és a columbo és gyilkossági filmektől kezdve a hiradón át a rexfelügyelőig mindent láttam. Soha sem tett bennem kárt egyik sem. Pedig mai szemmel az akkori Cartoon Network az károsabb lenne. Azóta is normális felnőtt lett belőlem. Nekem is megvolt a játék a szabadlevegőn és nem egész nap a tévé előtt ültem. Szerintem mindent mértékkel, de ennyire nem szabad félteni egy gyereket, hogy minden tartalom biztosan árthat. Nem ez fog formálni egy gyereket.
2023. nov. 19. 20:15
 15/21 anonim ***** válasza:
81%

4 éves korom óta van saját szobám s saját tévém a szobában. A Minimaxon nőttem fel. 8 éves koromtól telefonom, 11 koromtól okostelefonom, 13 éves koromtól meg kb korlátlan internet használatom.

1.-8.-ban vagy osztályelső voltam, de ha nem is, a top 3-ban mindig benne voltam. 9.-12.-ben közepes tanuló. Egyetemen most meg tanulmányi ösztöndíjat is kapok, és már kétszer voltam TDK-n is. Soroljam még?

2023. nov. 20. 11:35
 16/21 anonim ***** válasza:
16%
15, ki tudja, ha nem tévéztél volna, talán megtanulsz szöveget értelmezni. 😂 És tudnád értelmezni az ok, okozat, következmény, feltételes következmény és a valószínűség szavakat.
2023. nov. 20. 13:02
 17/21 A kérdező kommentje:
#16 akkor én is elhülyültem a minimaxtól mert én sem értem mire gondolsz :D
2023. nov. 20. 14:16
 18/21 anonim ***** válasza:
21%
Az eddig is nyilvánvaló volt, hisz a cikkeket se érted.
2023. nov. 20. 14:24
 19/21 anonim ***** válasza:
73%
16 éves, felügyelettel rendszeresen nézett tv-t, napi szinten, neki való meséket, kB 11-12 évesen lett okostelefonja. Nem neki valótartalmat ritkán, de látott, sajnos az apja már 8-9évesen elvitte olyan filmekre, amik nem neki valók. Káros hatást nem láttam, kitűnő tanuló, nyelvvizsgája is van, angolul is olvas. Talán annyi, hogy kevesebbet olvas mint én, de azért olvas magától is. Nem láttam káros hatását a tévének. Sokat foglalkoztunk vele, sok program is volt, és igen, napi szinten tv is, de nem "baby sitter" szerepet töltötte be.
2023. nov. 20. 14:25
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

16

Talán ha olyan okos is lennél, mint gondolod magadról, tudnád, hogy ha jóformán egy olyan példát se tudsz arra, amit elméletileg már többször is bizonyítottak, ott valami gebasz van.

Ez lehet szándékos (nekem is pár szaktársam behamisított egy kutatást még elsőven egy beadandónál), vagy nem szándékos.

Utóbbi oka lehet pl a csőlátás, s csak a nekünk tetsző eredmények figyelembe vétele. Vagy pl az ok-okozat felcserélése. Én csináltam kutatást, shol a téma a fiatalok videójátékozási szokásai és az agresszió volt. Átnéztem vagy 6 hasonló kutatást. Egy kivétellel mindegyik biztosan állította, hogy az erőszakos (lövöldözős) videójátékok miatt agresszívabbak lesznek a gyerekek. Egy tért csak ki arra, hogy az is lehet hogy pont az erőszakosabbak szeretik azokat a játékokat, ahol le lehet fejezni a másikat... Vagy lehet, hogy a nezézség az oka a frusztrációnak s a viselkedésnek, nem pedig a téma.

2023. nov. 20. 15:28
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!