Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » 13 évesen depressziós?

13 évesen depressziós?

Figyelt kérdés

13 éves a lányom, mi alapjában véve vidám család vagyunk, sokat beszélgetünk, nevetünk. Pár hónapja a lányom teljesen megváltozott. Egész nap a szobájában van, alig mozdul ki, ha benyitok hozzá gyakran ki vannak sírva a szemei. Kérdezem tőle mi a baj, általában az a válasz hogy gyűlöli magát,csúnyának tartja magát, hogy neki nincsenek barátai. Ami nem igaz, csak úgy nézem mostanában mindenkit ignorál.Azt mondja a sírás folyton elkapja csak úgy, van hogy pl zuhanyzás közben. Volt már sokszor hogy faggattam, kismama vagyok, volt, hogy már kiakadtam és vitáztam vele emiatt. Ha mondom neki keressen hobbit vagy amivel lefoglalja magát akkor az a válasz hogy őt semmi nem érdekli.

Kikészülök tőle. Annyira aggódom hogy napi szinten sírok miatta én is.

Azt mondta hiába vinném pszichológushoz annak se mondaná el, hogy mi baja.

2022. jún. 10. 13:25
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
94%
A gyerekpszichológusoknak megvannak a módszereik, hogy szót értsenek a szégyellősebb gyerekekkel is és elnyerjék a bizalmukat. Rendszeresen találkoznak ilyen zárkózott kamaszokkal, ez is a munkájuk része. A gyerek 13 éves, kiskorú, te felelsz érte, szóval egyszerűen csak a sarkadra kell állnod, megfogod és elviszed egy jó szakemberhez. Ha pl. tüdőgyulladása lenne, akkor se hagynád megfulladni, hiába ellenkezne, kérdés nélkül vinnéd az orvoshoz, nem? A mentális betegségeket is ugyanolyan komolyan kell venni.
2022. jún. 10. 14:10
 12/28 anonim ***** válasza:
92%
Egyetértek az utolsóval. Addig vidd míg nem lesz komolyabb, vagy nem tesz valamit magával. Sajnos nálam is későn jött a segítség, öngyilkossági kísérlettel kerültem be a pszichiátriára.
2022. jún. 10. 14:16
 13/28 A kérdező kommentje:
Mindenképpen elviszem. Köszönöm a válaszokat.
2022. jún. 10. 14:28
 14/28 anonim ***** válasza:
84%
7-es, rögtön ugyanez jutott eszembe. Mi van, ha megpróbálta valaki megerőszakolni (tanár, nevelőapa...)? Nagyon gyorsan meg kéne próbálni kibeszéltetni. Kérdező, a pár hónappal ezelőtti hirtelen változást tudod bármilyen eseményhez kötni?
2022. jún. 10. 14:29
 15/28 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem pszichológus kéne.

Attól mert ő azt mondja, neki sem mondaná el, még nem biztos, hogy így van. A pszichológus dolga pont ez.

Nekem is voltak hullámvölgyeim ennyi idősen, csak tőlem senki meg sem kérdezte, mi a bajom...

Nekem pl így visszagondolva, lehet sokat segített volna egy szakember.

2022. jún. 10. 14:35
 16/28 anonim ***** válasza:
88%

Ne hagyd egyedül, ülj oda mellé, csinálj vele programokat. Akkor fog megnyílni. Mit szeret? Ha gépezni, gépezzetek együtt. Vagy csináljatok olyan programot, amit kicsiként szeretett, legyen az esti mese vagy bármi, ami így nagyként már butaságnak tűnik, de nosztalgikus.

Mert biztos van valami konkrét oka (amit lehet, hogy túlreagál) a kamaszkori hormonizéken túl. Talán fél, hogy elveszít, mert a kistestvérét jobban fogod szeretni. Taán már most féltékeny, hogy a testvérének lesz apukája, akkor is, ha ők is jóban vannak. Talán a suliban szerelmes valakibe, aki másba szerelmes. Talán valaki megbántotta, kritizálta vagy kiközösítette egy olyan csoport, ahová vágyott volna tartozni, és ezek miatt tényleg rondának és nem szerethetőnek hiszi magát (akkor is, ha más meg barátkozna vele). Talán mindez egyszerre.

Ha meg pszichológus kell, hát az kell. Nem a világvége, valószínűleg még szeretni is fogja (én is viszem most válás után az egyik gyerekemet, mert a tanítónéni szerint szorong... és tökre élvezi, mindig kérdezi, mikor mehet újra).

2022. jún. 10. 14:37
 17/28 anonim ***** válasza:
72%
te nem voltal harcban a sajat testeddel kamaszkent? szerencses vagy. mondjuk itt tuti tobbrol van szo mint hogy nem tetszik neki a haja szine pl
2022. jún. 10. 15:12
 18/28 anonim ***** válasza:
88%
Kérdező ez a kor nagyon megterhelő a gyereknek (is). Mindenképpen szaksegítség kell, nehogy úgy járjatok,hogy már késő lesz a segítségnyújtâs! Annyit ilyen borzalom történik mostanában,féltsd a gyereked, jártatok utána. Ha a megszületik a baba akkor is kapjon kiemelt figyelmet! Bármi lehet a háttérben, bántják az osztályban, molesztálták, bármi...Rengeteg kamasz,fiatal csinál végzetes dolgot magával mostanság. Ideje lépni!
2022. jún. 10. 16:26
 19/28 A kérdező kommentje:

Hát már elsírtam magam úgy könyörögtem neki hogy mondja el, és végre megnyílt. Több olyan dolog érte mostanában amivel "nem akart engem zavarni"

Hála istennek pszichológus nem fog kelleni, de sokkal többször kell kimutatások, hogy nagyon szeretjük.

Úgy látom az alapján ítéli meg magát ahogyan mások vélekednek róla, amilyen visszajelzéseket kap, és ezek nem voltak jók mostanában.

A baba mellett természetesen még több időt szeretnék őrá is szánni.

2022. jún. 10. 18:18
 20/28 anonim ***** válasza:
87%

Mindenképp, nehogy másodrangúnak érezze magát.

Menjetek el vásárolni együtt, kapjon pár új ruhát, cukrászdába, míg egyedül tudsz vele lenni, meg tudatosítsd, hogy a testvér érkezése semmit nem fog befolyásolni.

2022. jún. 10. 18:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!