T.i hogy mondanátok meg egy 10 évesnek, hogy nem adjátok kölcsön neki a könyveteket?
József Attila életéről szól a könyv. A java nem vészes, de a vége miatt nem adnám kölcsön, mert azt is leírják benne, hogy hogyan viselkedett idegileg kiborulva, meg hogy állandóan az öngyilkosságról beszélt és utána leírják azt is, hogy pontosan hogy nézett ki a holtteste. Én ezt így nem adnám nyugodt szívvel egy 10 éves kezébe.
Ha azt mondom, hogy nem idős a könyvhöz, akkor lehet azt éreztetem vele, hogy éretlennek, picinek, butának tartom, pedig egyiket sem gondolom róla.
Ha csak simán nem adom oda akkor azt hiszi sajnálom tőle, nem bízok meg benne, ami szintén nem igaz.
Ha elmondom, hogy mi az igazság, akkor valószínűleg jobban el akarja olvasni, hogy bizonyítsa, őt nem lehet egy holttesttel vagy egyebekkel megijeszteni.
Épp meséltem a barátnőmnek, hogy olvastam a könyvet és meghallotta a 10 éves gyereke és kérte, hogy majd adjam neki kökcsön, de hirtelen nem tudtam mit mondani, a fenti dilemmám miatt.
Ti mit mondanátok neki, ha legközelebb találkoztok vele?
Egyébként ez annyira relatív . A kincskerső kisködmön anno kötelező volt, én annyira rettegtem utána. A jelenet hogy a kis húga halott és oda adja a körte sípot, muzsikát , vagy mit , már nem emlékszem , de a József Attila sztori nem rázott meg. Egyszerűen nem fogtam fel .
Mond talán azt, hogy ez egy olyan történet, ami valószínű nem tetszene neki, mert Nem tudja az előzményt , és ha elég idős lesz és ismeri az író történetét, akkor szívesen oda adod neki. De addig úgy sem értené, előbb meg kell ismerni a verseit, amit majd az iskolában fognak tanulni . ( addig talán elfelejti ) Szerintem ezt meg fogja érteni :) Értelmes kifogás és részben igaz is .
Nagyon túlgondolod ezt! Nyugodtan meg lehet mondani egy 10 éves gyereknek, hogy ez őt nem érdekelné, nem neki való, nem fogja traumaként megélni. Nyilván nem buta, de kicsi és éretlen magához az életrajz műfajához is, nemhogy ilyen témákhoz.
Tisztában van azzal ő is hogy gyerek, a mindennapjai része, hogy nem nézhet meg egy filmet a TV-ben, a moziban korhatárosak a filmek, sőt még a videójátékok is, ne tőled fogja először hallani, hogy ezt még nem lehet.
Az eszedbe ne jusson, hogy öngyilkossággal, meg holttest leírásával riogasd, azt sem tudj, hogy mit jelent, és nem tőled kellene megtudnia.
Esetleg megoldás lehet az, hogy a barátnődnek adod oda a könyvet, megjelölve, hogy mik a problémás részek. Olvassa el először ő, és döntse el, kezébe adja-e a gyerekének, ill. ha igen, mit mond hozzá.
Mégiscsak az ő gyereke, ő jobban ismeri.
Egyúttal a döntés felelősségét is rátolod, ill. semmiképp se hibáztathat az anyuka amiatt, hogy a gyereke nem neki való könyvet kapott tőled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!