Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogyan segíthetnék a korán...

Hogyan segíthetnék a korán kamaszodó kislányomnak?

Figyelt kérdés

A kislányom még csak negyedikes, most lesz pár héten belül 10 éves, de az utóbbi egy-két hónapban nagyon erősen elkezdett kamaszodni. Már nem szeret velünk lenni, nehéz rávenni bármilyen családi programra, csak magára csukja a szobája ajtaját, és vagy egyedül nyomkodja a telefonját, vagy a barátnőivel nevetgél (mármint telefonon). Vagy csak fekszik és a plafont bámulja. Néhány hónapja még egészen különleges, bensőséges kapcsolatunk volt, most tízből nyolc közeledési kísérletemet elutasítja. Nem kirívóan szemtelen, de barátságtalan. Amikor néha mégis megszólal, olyanokat mond, hogy tudja, hogy mi őt nem szeretjük(????), meg hogy nem érti, mi a gond vele, néhány hónapja még minden olyan egyszerű volt, most meg hirtelen minden vacak lett.

Ez utóbbi érzés abszolút ismerős, nekem is pont így kezdődött a kamaszkorom, de akkor ötödikes voltam, és még az is nagyon korai volt! Ki is közösítettek miatta az osztálytársaim, és utána az egész fiatalkoromat végig kísérték a beilleszkedési nehézségek.

Aki már túl van ezen, vagy épp benne van, tud mondani valami biztatót? Hogyan kell ezt jól kezelni? Hogyan legyek ott mellette, és támogassam, ha csak találgathatom, mi van vele? Vagy lehet bármivel lassítani ezt a folyamatot? Hiszen még csak 10 éves, annak még gyereknek kéne lenni, nem?

2022. márc. 9. 08:01
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Nem, nem az a bajom, hogy a barátokat helyezi előtérbe, mert tudom, hogy ez normális minden életkorban. Az "engem az egész család utál", és a világfájdalom viszont szerintem 10 évesen még igenis korai. Nem 15 éves, hanem alsó tagozatos.

Igen, tudom, hogy a gyerek introvertált, nem ez volt a kérdés.

Igazából naivan azt hittem, tapasztalatokat tudunk majd cserélni olyan anyukákkal, akik hasonló korú lányokat nevelnek, mert az én barátnőimnek vagy fiaik vannak, vagy olyan kislányaik, akik még nem kamaszodnak.

2022. márc. 9. 15:59
 12/16 anonim ***** válasza:
23%
Mennyi rosszindulatú hozzászólás! Kedves kérdező, ne is törődj velük, minden kérdésnél akadnak ilyenek. Még jó, hogy törődsz a gyermekeddel, ez a normális. A 10 éves igenis gyerek még, szüksége van az édesanyja gondoskodására.
2022. márc. 9. 16:25
 13/16 anonim ***** válasza:
77%
A Vekerdy Tamás valahol azt írta, hogy a kamaszoknak egy dolgot lehet csinálni. Elviselni őket valahogy. Lehet, hogy előbb túl lenne ezen a hullámon, ha egy kis teret hagynál neki. Az anyaságba az is bele kell, hogy férjen, hogy most épp nem imád a gyereked. Majd elmúlik, mint minden. Egyébként úgy is belemehet valami hülyeségbe, hogy állandóan a nyakában lihegsz, csak hogy megmutassa...
2022. márc. 9. 18:51
 14/16 anonim ***** válasza:
* kamaszokkal...
2022. márc. 9. 18:51
 15/16 anonim ***** válasza:
91%
Ha esetleg még nem tetted, akkor próbáld megtudakolni tőle, hogy miért érzi úgy azt ahogy.
2022. márc. 11. 18:53
 16/16 anonim ***** válasza:

Legyél jó fej, de ne akarj aktívan közeledni, mert annál kontraproduktívabb dolog nem létezik. Az erőltetettség legkisebb jelét is a kamaszok maximális megvetése sújtja, és nem, nem fogják fel hogy jót akarsz, akkor se ha a fejed tetejére állsz.

Még akkor is nehéz lenne megtudnod, hogy mi jár a fejében, és éppen mik a gondjai, ha sok teret hagynál neki és ösztönösen laza személyiség lennél, hát még ha nem vagy. A régi szép "különleges, bensőséges" idők nem jönnek vissza, de lesznek jó hullámok, és ha nem nehezíted meg a kamaszkorát túlságosan, akkor lehet még jó, közeli viszonyotok felnőttként.

Az erőlködés a legnagyobb hiba, és ne felejtsd el: a pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve. Ennél igazabb közmondás nincs a világon.

2022. márc. 17. 15:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!