Elengednéd a 16-17 éves gyerekedet év közben is dolgozni?
Szerintem a mai idősebb korosztály éppen azért tanult meg jobban bánni a pénzzel, a fiatalabb korosztálynál (közülük is persze tisztelet a kivételnek), mert időben megtapasztalták milyen a pénzkeresés és milyen értéke van a pénznek.
Szerintem igenis engedd, hogyha dolgozni akar. Persze ülj le beszélni vele, hogy milyen feltétekkel engeded el. Abban igazad van, hogy a tanulás rovására nem mehet.
Biztosan nem! Neki az a dolga, hogy tanuljon, azzal elég sok idő és energia elmegy, a fennmaradó időben pihenjen és szórakozzon, sportoljon stb.
Egyébként meg nem attól fog megtanulni bánni a pénzzel, hogy iskola mellett gürizik. Én csak egyetem utolsó éve alatt kezdtem dolgozni (akkor is a leendő diplomámnak megfelelő szakmában, nem a mekiben vagy a kukoricásban), mégis tudok bánni a pénzzel, sosem szórtam. Sok fiatal pedig, aki dolgozik, bulikon alkoholra költi a pénzt, vagy a 10. márkás drága cipőre, amiben lehet pózolni instán, vagy a legújabb iphone-ra. Nem mint ha ezekkel baj lenne, de nem gondolnám, hogy feltétlenül ezek jelentenék a felelős gazdálkodást a pénzzel, csak azért, mert a gyerek maga dolgozott meg az árukért.
Tisztelt Kérdező! Tisztelt Válaszolók!
Bár nekem nincs gyermekem, viszont vannak van nem kevés testvérem és rajtuk keresztül unokatestvérem. Egy részük már ki is nőtt a tinédzserkorból (sőt olyan is van már közöttük, akik már szülők és ilyen korú gyermekük van), egy részük most tini. Mit látok és tapasztalok? A gimnazistáknak általában legkésőbb 13:45-kor vége az utolsó órának. Ez alól csak akkor van kivétel, hogyha nem tudja az iskola a mindennapos testnevelés órát délelőtt lebonyolítani minden évfolyam és osztály számára, ami magával vonzza a tömbösítést és ezáltal a délutáni órákat. Ja! És iskola után bizony kint gubbasztanak a parkokba bandázva (nem mintha ezzel alapvetően nagy probléma lenne). Persze van kivétel is, de kevés. A szakközépiskola esetében többnyire az a helyzet, hogy a közismereti (reál) tárgyak vannak délelőtt, míg a szakmai alapozó tárgyak bizonyos napokon délutánonként. Ekkor a gyerekek többségében nem is 8 órára megy, viszont akár 15-17 óráig is bent van. A szakképző iskolák pedig 10 tanítási napból 3-6 nap közismereti oktatás és a fennmaradó napok pedig gyakorlati képzés. A gyakorlati képzés ideje is vegyes. Ezek is lehetnek délelőtt valamint délután is.
Továbbra is azt mondom és írom, hogyha a gyerek dolgozni akar, akkor igenis meg kell adni neki a lehetőséget, hogy kipróbálhassa a dolgot. Közben a szülő letudja követni a gyerek jegyeit az elektronikus naplóba, és amennyiben azt látja, hogy a gyerek osztályzatai drasztikusan visszaestek, akkor legfeljebb visszakozik. Igenis kamaszkorban kell megtanítani a gyereknek, hogy milyen értéke van a pénznek. Bár 18 éves korig a szülő felel a gyerek ellátásáért, de nem a luxus cikkek beszerzéséért (pl. iphone, okos telefon, több tízezres márkás cipő garmadával stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!