A makarenkói pofonnak (tényleges pofon formájában) a ma általánosan elfogadott fősodratú pedagógiában van még bármilyen mértékben létjogosultsága?
Pedagógiai helyzetet nem igazán lehet vele megoldani. Gondolok itt arra, hogy ha fegyelmezetlen egy gyerek, akkor a pedagógusnak nem áll módjában úgy kezelni a helyzetet, hogy megüti a gyereket (vagy bármilyen testi fenyítést végez).
Abban az esetben van csak létjogosultsága pl. a pofonnak, ha a gyerek rátámad a tanárra, és a tanár védekezik. Onnantól kezdve ugyanis nem pedagógiai helyzetről beszélünk, hanem arányos önvédelemről, amihez a tanárnak is joga van (természetesen).
Hát most kövezzetek meg...
Szerintem nagyon-nagyon-nagyon szélsőséges esetben egy kijózanító pofonnak igenis lehet létjogosultsága.
Mondjuk ha valaki szándékosan, brutális módon állatot kínoz, lekevernék egy enyhe sallert.
Vagy emberre életveszélyesen támad, megsebesít testileg/lelkileg.
Értem én, hogy a probléma gyökere ezen esetekben sokkal mélyebben van és valószínű bántalmazás, lelki sérülés, trauma következménye de túl liberálisnak és nárcizmus támogatónak tartom, ha egy szörnyűséget művelőt mondjuk 'csak' pszichológus/pszichiáter vesz szárnyai alá...
6. válaszoló:
Ha egy gyerek agressziójára (társai bàntalmazása stb) úgy reagálsz, hogy pofozkodsz, azzal csak legitimitást nyer a viselkedése. „Látod látod a felnőtteknek is ez a válasza, reakciója“ Miért ne fordulna legközelebb is az agresszió felé?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!