Mit tennétek, ha gyereketek direkt tönkretenné a táskáját, hogy kapjon egy újat?
Megragasztanám, megvarrnám.
És nem kapna újat.
Ez a kérdés méltó párja annak, ahol a mobiltelefont tette szándékosan tönkre a kamasz, hogy másikat kapjon.
Szerintem az is, ez is kitalált kérdés. Teljesen életszerűtlen; kb. mintha azt kérdeznék, mit tennék, ha marslakók szállnának le házunk udvarán. (Tudom, mindjárt jön kérdező, hogy elméleti a kérdés.)
Ha nem lehetne megjavítani sehogy, akkor meg valami ócska, rongyos régi hátizsákot kapna helyette.
De nem is ez a lényeg. Elbeszélgetnék vele, hogy miért haragudott ennyire a régi táskájára. Mi volt a baj? Csúfolták miatta a többiek? Ezek komoly dolgok, foglalkozni kell vele. Arról is elbeszélgetnék vele, hogy milyen alternatív lehetőségek lettek volna a probléma megoldására. Azon kívül, hogy marad minden a régiben, ő meg rosszul érzi magát a számára valamiért nem megfelelő táska miatt, mert pont arra akarom tanítani, hogy ha gondja van, tegyen erőfeszítést a megoldás érdekében.
Ha pedig szólt korábban, hogy valamilyen probléma van, de én tojtam a fejére, és azután történt ez, akkor erősen magamba néznék. (Ha nem a régi táska volt a rossz, hanem egy újat nézett ki magának, és azt akarta így megkapni, az viszont lényegesen más helyzet. De persze iskolai csúfolódás abból is lehet, hogy neki nem pókemberes a táskája.)
Megmondanám, hogy akkor viszi szatyorban a könyveit, mert tőlem nem kap másikat. Ha csak simán annyit mondott volna, hogy anya, ez a táska már "ciki" és szeretnék egy újat, valószínűleg mérlegelem, és veszek neki egy másikat.
De azt nem tűröm, hogy semmibe vegye az értékeit és amiket kap. Tisztában kell lennie vele, hogy nem szülöm a pénzt, és ha újat szeretne valamiből, akkor azért tenni kell, akár csak a saját kis szintjén. De nem teheti tönkre szándékosan azzal a céllal, hogy kapjon egy másikat, majd ezt a teljesen destruktív viselkedést pláne nem fogom jutalommal díjazni.
Ha először csinál ilyet, akkor kap egy ugyanolyan táskát azzal a kikötéssel, ha ez is tönkremegy, akkor szatyorban viszi a cuccait és nem viccelek.
Ha sokadjára ilyen, akkor kap tűt, cérnát megvarrni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!