Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Túl szigorú vagyok? Mennyire...

Túl szigorú vagyok? Mennyire vonjátok be kamasz gyereketeket a házimunkába?

Figyelt kérdés

Ma megkaptam hogy túl szigorú vagyok. 13 éves lányom ma reggel 8-kor elment a barátnőivel és délután fél 3kor ért haza. Szólt hogy 4kor megint mennének sétálni. Mondtam neki hogy jó lenne ha maradna és segítene egy kicsit a házimunkában mivel hétvégén vendégek jönnek meg amúgy is hétvégén általában nagytakarítás. Van egy 2 évesem is és nagy családi házunk van, nagy kerttel mellette itthonról dolgozom. Egyszerűen nem tudom egyedül végig csinálni, és szerintem már elég idős ahhoz hogy besegítsen. Így nem engedtem el. Holnap pedig jöttek volna medencézni amire szintén nemet mondtam. Mondtam azt is hogy máskor oké semmi kifogásom, de holnap délelőtt 2 tortát meg kell sütnöm rendelésre és addig figyelhetne a húgára, délután pedig vendégek jönnek ugye.

A többi lány anyukája rögtön letámadott hogy milyen szigorú vagyok, hogy lehetek ilyen. Hiába mondtam hogy miért nem, mindjárt én lettem a fekete bárány.

2020. aug. 8. 00:17
1 2 3 4 5 6
 11/53 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem nem vagy szigorú. Nekem 12 éves fiam van és 10 éves lányom, a szobájukat rendben kell tartaniuk, meg kell ágyazniuk reggelente (legalább nagyjából), mindent, amit használnak, edények, stb, azt vissza kell pakolni vagy ha koszos, akkor mosogatógépbe berakni, ruhát teregetnek, le is szednek, szépen össze is kell hajtogatniuk (pólót szeretik hajtogatni, mert van ilyen hajtogató-eszközük, és azzal szépen lehet hajtogatni, meg zoknit párosítani), bevásárlás után segítenek kipakolni, bár ezt általában szívesen teszik, mert érdekli őket mit vettünk, szóval nem kérek tőlük hatalmas dolgokat, de ami az ő felelősségük, azt csinálniuk kell. Ha hiszti és feleslegesen elnyújtott dráma nélkül mindent megcsinálnak szépen, akkor utána ők mehetnek játszani és nem szólok bele. Mivel így megvan a rend, az esetek többségében maguktól is mindent csinálnak, mert tudják, hogy akkor előbb szabadulnak.

Én legalábbis annó ezt utáltam a saját anyámban, hogy ha be is fejeztem valamit, mindig kitalált újabb és újabb dolgokat, néha már ha semmit nem tudott kitalálni, akkor járkált körbe, és valamit újracsináltatott velem, és gyűlöltem, mert nem értettem miért jó ez, hogy miért nem lehet soha szabadidőm, úgyhogy kb 14 éves koromtól kezdve én csak aludni mentem haza, vagy az se. Úgyhogy nálam ez volt az elsődleges, hogy a gyerek tudja, hogy mi az ő dolga, és felelőssége, de a maradék időben szabadon játszhat.

2020. aug. 8. 11:17
 12/53 anonim ***** válasza:
83%
Hat nalunk a sajat szobajat kell rendbentartania es az allatait ellatnia. Ezen kivul megcsinalok mindent - a szobáját is, ha kéri. De nálam nincs kisebb gyerek és időm és kedvem is van a házimunkához.
2020. aug. 8. 11:58
 13/53 anonim ***** válasza:
94%

9!

Aha. Te mit csinálsz? Még a házvezetőnő, a férj és a többi gyerek? Mert nagyon nem maradt semmi, mindent a nagyobb gyerek végez el....

2020. aug. 8. 12:02
 14/53 anonim ***** válasza:
1%

#10 ebből 3 dolog időigényesebb, nem gondolom, hogy ez megterhelő. Ha egy kicsit gondolkodsz, akkor rá jössz, hogy ez semmi.

-vigyáznia kell a testvéreire és ellenőriznie kell a házijukat (ez nem munka, mert az egyik tesója 11 és fél éves, a másik pedig 9 és fél éves)

-heti egyszer neki kell készíteni a vacsorát a családnak (ezt szereti, úgyhogy ez nem megerhelő)

-mindennap 1× el kell vinnie sétálni a kutyát (ezt nagyon szereti, úgyhogy ez megint nem megterhelő)

-le kell mosnia a földszinti ablakokat (nem hiszem, hogy nehéz elővenni, majd elindítani egy ablaktisztító robotot)

-vasalnia kell (ez maximum napi 5 ruha)

-le kell mosnia a tükröket (ezt is az ablaktisztító robottal megoldja)

-ki kell takarítania a fürdőszobákat (5 fürdőszoba van, amit a házvezetőnő megcsinál egy héten 1×, ő pedig megcsinálja még 1× egy héten)

-ágyneműt kell cserélnie (ez akinek megterhelő, azzal próblémák vannak)

-ki kell mosnia a ruhákat (mosógéppel csinálja, csak be kell pakolnia)

-fel kell mosnia (ezt a házvezetőnő megcsinálja, neki csak a fürdőszobákat és a konyhát kell megcsinálni)

-magasan lévő lámpákban égőt kell cserélnie (ritkán kell izzót cserélni)

-le kell mosnia az autót (ezt szereti)

-formára kell vágnia a sövénynyt (ezt is szereti, mert nagyon szeret kint lenni)

-falat kell festenie (nagyon szeret festeni)

-be kell vásárolnia (ezt kicsi korától szerette volna és most éreztem úgy, hogy már elengedem egyedül)

-heti 1× ebédet kell főznie (ezt nagyon szereti, ezért van, hogy többször is főz)

-kenyeret, vagy süteményt kell készítenie heti 1× (ez a kedvence, ezt szinte mindennap csinálja)

-egyszerűbb házi javításokat kell csinálnia (ezt is szereti)

2020. aug. 8. 12:35
 15/53 anonim ***** válasza:
95%

14!

Megegyszer; te, a család tobbintagja meg a házvezetőnő akkor mit csinál?

Nem, a gyerekeid felügyelete és a -házifeladatuk ellenőrzése nem a gyereked feladata, hanem a tied

2020. aug. 8. 12:38
 16/53 anonim ***** válasza:
100%
Nem baj, ha adsz neki házimunkát, sőt kell is, de ne akkorra találj ki valamit, amikor előre megbeszélt programja van.
2020. aug. 8. 13:03
 17/53 anonim ***** válasza:
94%

"vigyáznia kell a testvéreire és ellenőriznie kell a házijukat (ez nem munka, mert az egyik tesója 11 és fél éves, a másik pedig 9 és fél éves)"

Ez a szülő feladata. A módszered tökéletes arra, hogy megutálja a testvéreit és nagy eséllyel vagy soha ne akarjon gyereket, vagy csak egyet.

"-heti egyszer neki kell készíteni a vacsorát a családnak (ezt szereti, úgyhogy ez nem megerhelő)"

Oke, ha szeret főzni akkor ez elmegy, bár ez sem kötelező, heti jelleggel.

"-mindennap 1× el kell vinnie sétálni a kutyát (ezt nagyon szereti, úgyhogy ez megint nem megterhelő)"

A saját állat ellátás A alap, ezzel nincs baj

"-le kell mosnia a földszinti ablakokat (nem hiszem, hogy nehéz elővenni, majd elindítani egy ablaktisztító robotot)"

Nem gyerek dolga. Ha nem olyan nehéz feltenni azt a robotot, miért nem te csinálod?

"-vasalnia kell (ez maximum napi 5 ruha)"

A saját ruháit? Oke. Másét ? Nagyon nem oke

"-le kell mosnia a tükröket (ezt is az ablaktisztító robottal megoldja)"

Szinten nem a gyerek dolga.

"-ki kell takarítania a fürdőszobákat (5 fürdőszoba van, amit a házvezetőnő megcsinál egy héten 1×, ő pedig megcsinálja még 1× egy héten)"

Nem a gyerek dolga. A kadat/zuhanyzót kimosni maga után és a wc-t kipucolni maga után igen. Takarítani nem.

"-ágyneműt kell cserélnie (ez akinek megterhelő, azzal próblémák vannak)"

A magáét. Oke. Másét ? Nagyon nem oke.

"-ki kell mosnia a ruhákat (mosógéppel csinálja, csak be kell pakolnia)"

A saját ruháit? Oke. Másét ? Nagyon nem oke

-fel kell mosnia (ezt a házvezetőnő megcsinálja, neki csak a fürdőszobákat és a konyhát kell megcsinálni)

Nem gyerek dolga

-magasan lévő lámpákban égőt kell cserélnie (ritkán kell izzót cserélni)

A kedves férjnek nem megy?

-le kell mosnia az autót (ezt szereti)

Megintcsak nem a gyerek dolga. A férj mozgássérült?

-formára kell vágnia a sövénynyt (ezt is szereti, mert nagyon szeret kint lenni)

Megintcsak nem a gyerek dolga. A férj mozgássérült?

-falat kell festenie (nagyon szeret festeni)

Ez elmebeteg szint, hacsak nem a saját szobája és ő ajánlkozik hiigy ki akarja festeni

-be kell vásárolnia (ezt kicsi korától szerette volna és most éreztem úgy, hogy már elengedem egyedül)

Te nem érsz rá?

-heti 1× ebédet kell főznie (ezt nagyon szereti, ezért van, hogy többször is főz)

Ha szereti oke,de továbbra sem heti kötelez ő jelleggel

-kenyeret, vagy süteményt kell készítenie heti 1× (ez a kedvence, ezt szinte mindennap csinálja)

Mint fentebb

-egyszerűbb házi javításokat kell csinálnia (ezt is szereti)

Mondom én, apuka mozgássérült.

2020. aug. 8. 13:11
 18/53 anonim ***** válasza:
100%

#14 sorold már fel te mi mindent csinálsz otthon? Gyanítom fele ilyen hosszú se lenne a lista.

Szerencsétlen lányod, mi ő cseléd??

2020. aug. 8. 13:16
 19/53 anonim ***** válasza:
94%

14 hidd el felháborítóan sokat csinál a gyereked. Én nekem még csak terv, de az a terv, hogy együtt csináljuk a takarítást. A férjemmel együtt persze, hogy lássa a férfiaknak se büdös az un. női munka.

Együtt főzni mulatság. Míg én mondjuk wc-t sikálok, a fiam majd port töröl, a férjem meg kitereget.

Neked mi a dolgod, sorold már fel...

Egyébként anyukám bízott rá a nővéremre folyton, aztán sírt a szája, hogy nem akart gyereket. Mondta tesóm, hogy ne haragudjak meg, de neki elég volt gyereket nevelni 8 évesen.

2020. aug. 8. 13:31
 20/53 anonim ***** válasza:
4%

A 11 és fél éves feladatai:

-el kell indítania a mosogatógépet

-fel kell mosnia (gőzmosóval)

-porszívóznia kell az emeleten (robotporszívóval, amit csak el kell indítani)

-ki kell pucolnia a vécét (egy gombnyomással)

-be kell hoznia a megvásárolt dolgokat a kocsiból

-le kell mosnia az autót (kézi autómosóban)

-le kell húznia az ágyneműt

-egyszerű ételeket kell készítenie felügyelet mellett

-tiszta ágyneműt kell húznia

-ki kell takarítania a fürdőszobákat (5 fürdőszoba van, amit a házvezetőnő megcsinál egy héten 1×, ő pedig megcsinálja még 1× egy héten a tesójával)

A 9 és fél éves feladatai:

-segítenie kell a főzésben, ételkészítésben: meg kell hámoznia a zöldséget, ki kell szaggassa a pogácsát, készítenie kell pirítóst, stb.

-le kell törölgetnie a nagyobb felületeket

-meg kell terítenie/le kell szednie az asztalt

-be kell pakolnia a szennyest a mosógépbe

-össze kell hajtogatnia a ruhákat

-porszívóznia kell a földszinten (robotporszívóval, amit csak el kell indítani)

-össze kell gereblyéznie a leveleket az udvaron (segítség a kertésznek)

-be kell pakolnia a szárítógépbe

-reggelit kell készítenie (ezt nagyon szereti)

-el kell pakolnia az összehajtogatott ruhákat

-ki kell vinnie a szemetet

-be kell pakolnia a mosogatógépbe

Férjem munkái:

-ház körüli munkák

-autószerelés

-csekkek befizetése

Én munkám:

-mindenkinek beágyazok

-szellőztetek

-gyereket nevelek

-szállítom a gyerekeket

-karbantartom a medencéket

-gondozom az állatainkat

Házvezetőnő munkája:

-megszervezi és/vagy elvégzi a háztartási munkákat

-megcsinálja a bevásárló listát

-megtervezi mindenkinek az étrendjét

-mindenkinek külön elkészíti az ételét

-felszolgálja az ételeket

-rendben tartja a ruhákat

-rendben tartja a házat

-figyel a ház gondozására és karbantartását

-gondozza a beteg családtagokat és gyermekeket

-segít a gyereknevelésben

-keres szakembereket

2020. aug. 8. 13:37
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!