Ti megengednétek ezt a 15 éves gyereketeknek?
Eddig semmi baj nem volt a lányommal. Alsós kora óta kézilabdázik, 6 osztályos gimnáziumba jár (ahol nem is tanul olyan rosszul) és a barátnői is mind aranyosak. Mostanában viszont az osztályán belül egy másik társaságba került, az úgymond menő lányok közé, és mintha kicserélték volna. Lett egy barátja, aki 11.-es és az összes szabadidejét vele tölti, majdnem minden pénteken/szombaton buliba megy az itteni szórakozóklubba és a régi barátnőit teljesen elhanyagolja. A jegyei is kezdenek romlani, mert a fiú, az új barátnők és a bulizás mellett nem jut sok ideje a tanulásra. Többször is történt már, hogy szombat/vasárnap hajnalban kissé részegen jött haza. A férjemet és engem sem zavarnak ezek a dolgok különösebben, mert mindenki átesik rajta tiniként, de nem szeretném hogy az iskolát így elhanyagolja, mert annak ő fogja meginni a levét.
Ti mit tennétek a helyemben? Tiltsam meg neki a bulizást? Bár attól nem lenne jobb..
Én nem fogok álszenteskedni, nálam néha megesett hogy ittam. 14 évesen ittam meg az első (undorító) barackos vodka likőrömet. És nagyon sok fiatal volt ott.
Viszont nekem sose ment a tanulás rovására. Nem szórakozóhelyre jártam az is igaz hanem kint bandáztunk a parkban. Volt fiúm is, mégis stabil 4-5-ös tanuló voltam.
Szerintem ha neki ez így nem megy, akkor mérsékelni kell a partizást. Nem kell megtiltani de csak havi egyszer mehet szórakozóhelyre, és újra jól kell tanulnia. Illetve beszélgetnék vele a biztonságos szexről, és hogy ne bízza csak a fiúra a védekezést, ne keverje az alkoholt, és mégha jól is esik beszédülnie, mindig gondoljon arra, hogy nagy az esélye hogy hülyét csinál magából ittasan, szóval tartson mértéket. Legyen aki hazakísérje. Ismerjétek meg a barátját. Ismerjétek meg az új barátnőit ha összehozható. Kapcsolja be a helyzetmeghatározó funkciót a telefonján, nem azért hogy kövessétek, hanem hogy megnyugtasson titeket. Ne használjon drogokat, és ne cigizzen.
Nekem ennyi kikötésem lenne.
Én biztos megakarnám ismerni a fiút, az elmaradhatatlan.
Én a mai napig mondom hogy életemben annyit nem ittam, mint gimiben 15-17 éves korom kozott. S elhihetitek, nem egyedul ittam, hanem az osztaly es evfolyamtarsaimmal. Olyanokkal is akikrol a szuleik azt hittek otthon alszanak édesdeden az ágyikójukban, vagy egy baratnonel. Bizony. Szóval a kérdezőnek igaza van. Mindenki átesik rajta. Vagy majdnem. Tiltani nem lehet, mert hazudni fog. De esszerű kompromisszumot lehetne kötni. Pl buli csak kéthetente amennyiben a jegyei rendben vannak. Illetve tudatosítani kellene benne Ha nem sikerul tovább tanulnia akkor mehet szépen dolgozni 3 műszakban a legközelebbi gyárba, mert eltartani nem fogjátok felnőttként. Nincs baj a gyári munkával, ne értsétek félre, de egy tizenéves meg azt hiszi minden munka nélkül hullik az ölebe. Szépen el kell neki magyarázni, hogy nem.
Es amugy meg ne adjatok neki pénzt. Ha nem tanul normalisan. Penz nélkül nehéz bulizni.
Hát érdekes a probléma. Szerintem ezekre a "Ti nyilván nem foglalkoztok a gyereketekkel" stb. kommentekre ne is hallgass. Sokat foglalkoztak velem is a szüleim még is ittam mint a kefekötő abban az időszakomban 15-17 évesen. Ma még sem vagyok alkoholista. Mérnök lettem azóta, jó munkahelyem van stb.
Szerintem nagyon figyeljetek arra nehogy elkezdjen füvezni, herbázni vagy valami szintetikus sz@rral nyomni magát. Ha ez nincs akkor igazi gond nincs szerintem.
Írta valaki a felvilágosítást.. A nemi betegségek kockázata helyett amit a 60 éves védőnő ad elő osztályfőnöki órán nem ártana azt megbeszélni vele(és egyébként alapvetően a kortársaival), hogy a szex egy érzelmi dolog elsősorban. Nyilván Ők ezt még nem tudják. Maximum a fizikai részét ismerik. Józsika le*zpása a disco wc-ben pedig nem annyira érzelmi...
Szerintem ha látja, hogy vannak korlátok pl. ...Oké elmentél pénteken akkor szombaton nem mész max csak 9ig és nem szórakozóhelyre. Aztán ha nem tetszik akkor oda se, ha ez se akkor 1 pofon.... A következő alkalommal már valószínűleg nem lesz ellenvetés ha azt mondod, hogy NEM. Szerintem az a fontos, hogy fektess le kereteket amik nem túl szűkek de nem is lehet mindent. Ez valószínűleg elég ahhoz, hogy megmaradjon a tekintélyetek.
“ Nem csodálkozott amikor jobb körökben kérték, hogy a fülbevalóitól váljon meg, és eszébe ne jusson tetkót varratni.”
Előbb lőném agyon magam mint hogy ilyen “jobb körökbe” kerüljek. Még ha hosszú haja lett volna a fiadnak gondolom azt is mondták volna hogy inkább vágassa le.
Beszélgess vele minél többet, milyen céljai vannak az életben (továbbtanulás, munka). A bulizást, barátnőzést, randizást (mobilon, neten keresztül is) én korlátoznám annyira, hogy legyen elég ideje a tanulásra. Az biztos, hogy nem maradhatna ki hajnalig, és olyan állapotban jöjjön haza, hogy ne látsszon rajta, ha ivott (tanuljon meg mértéket tartani).
Én is jártam néha bulizni és barátom is volt ennyi idősen, de tudtam, hol van a határ. A tanulási időmből nem vett el, sajnos a jegyeim nem mindig voltak a legjobbak, de ez inkább azért volt, mert egyre nehezebbek voltak a tantárgyak, volt, hogy nem értettem meg az anyagot, a magolás pedig nem az én műfajom. Egy különtanár néha jól jött volna, meg eljárhattam volna sportolni, de az én szüleim ezt nem tartották fontosnak. Lehet, hogy a lányodnak is jól jönne egy kis segítség, noszogatás. Heti 1-2 alkalom sportolás, és szükség esetén korrepetálás a nehezebb tárgyakból, hétvégén néha (szórakoztató) családi programok, és otthon is befogni segíteni. Ne csak a haverokból, szórakozásból álljon az élete, vannak más fontos dolgok is, amik hosszabb távon a hasznára válnak. Persze el is kellene magyarázni neki, miért hasznosak ezek a számára. Ha a kötelességeit rendben elvégzi és betartja a szabályokat, mehet a bulizás és a többi a maradék idejében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!