Elvárod a jó jegyeket kisiskolás gyerekedtől?
Harmadikos a fiam. Okos gyerek, de nagyon lusta, mindig noszogatni kell, ha rajta múlna, házi feladatot sem csinálna.
Megmondtam neki, hogy kötelező a jó bizonyítvány, mert okos és nem fogom hagyni, hogy elkallódjon. Ezt elmondta a tanárnak, aki szerint én stresszelem a gyerekem és ezzel rosszat teszek, nem mindegy, milyen jegyet kap?
Erre úgy kiakadtam, ez kb. olyan, hogy nem kell biztatni a gyereket a jó tanulásra, lesz amilyen lesz. Nem fenyegetem, nem szidom le a hármasért sem, csak nem értem, mióta hiba az, ha egy szülő hajtja a gyerekét a jobb jegyért, mert tudja, hogy képes rá? Miért kéne mindent egy kisgyerekre ráhagyni? Persze a tanárnő gyerekei kitűnő tanulók, hiperszuper gyerekek, elsőre felveszik a gimibe, minden versenyt megnyernek... Szóval akkor mégsem mindegy neki sem, hogy tanulnak, nyilván ő is terelgette a gyerekeit a helyes útra.
Olyan érzésem volt ez után a beszélgetés után, hogy nem kell ennyi jó tanuló gyerek, felesleges.
A kötelsség teljesítése és a felelősségvállalás szerintem is rendkívül fontos, nincs olyna, hogy nem készít házifeladatot a gyerke, sőt, olyan sincs, hogy otthon felejti a füzetét, stb. Az is tűrhetetlen, ha őt nem érdekli valami, és ezért bárkit , avgy magát az óra menetét zavarja. SOha nem maradna következmények nélkül ilyesmi, ha a gyerekm ezt csinálná.
De szerintme ezekt a fentieket ne keverjük össze a kötelező jó/kitűnő bizonyítvánnyal. Az előbbi dolgok az életben való helytállásra nevelnek, a kötelesésgtudatra, felelősségvállalásra, ezek nélkül nem lehet helyesen élni. Mindenből jó jegyet elvárni viszont szerintem ennél sokkal több és más jellegű nyomás a gyereken.
Én is elvárom a kitűnő bizonyítványt, mert kell a 6 osztályos gimihez.
Ha kell bizony vasárnap reggel 7:30ra megyünk angolra, szombat este matekra magyar épp miből írnak.
Ha most nem fogod meg a gyereket, nem szokja meg hogy tanulnia kell akkor mikor nagyobb lesz semmi nem fog hatni rá.
Ha a gyereked okos, ne hagyd elveszni, állj ki a tanulás mellett.
"Ha a gyereked okos, ne hagyd elveszni, állj ki a tanulás mellett."
Maximálisan egyetértek az előttem válaszolóval.
A férjem egy okos, éles eszű ember, csak lusta volt persze tanulni. Azt mondja fel sem fogta igazán ennek a súlyát. Az anyja lesz*rta magasról, hogy tanul-e vagy nem. Mindig azt mondja, hogy bárcsak biztatta volna valaki, hogy igenis többre képes, akkor most nem fizikai munkát végezne.
Kérdező!
Szerintem ne hagyd rá a gyerekre! Nyilván ne rabszolgatartásként élje meg, de bizonyos szinten márpedig konrollálni kell.
Kedves 12-es, ha a hatodikos vagy még fiatalabb gyerekednek olyan nehezen megy a tanulás, hogy szinte minden tantárgyból korrepetálásra van szüksége a kitűnő bizihez, akkor mi a fenének akarod beerőszakolni egy hatéves gimibe, ahol még komolyabban a követelmények?
Kérdező, a jó bizonyítványt elvárni csak akkor lehet, ha minden segítséget megkap hozzá tőletek. Leülsz vele tanulni? Van türelmed elmagyarázni valamit akár századszorra is, ha nem érti? Van megfelelő, nyugodt környezetet a pihenésre, tanulásra? Ti is jó példát mutattok neki?
Azért nem mindegy milyen iskolából, milyen gyerekek közül kerül ki a gyerekem az életbe.
Attól, hogy 6 osztályos gimnáziumba készülünk még van gyerekkora, játékai barátai, szabadidő is, én gonosz rossz anyaként még netes játékokat is engedek neki játszani. De első az iskola, a tanulás. Ha nem ért valamit, akkor bizony kell segítség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!