A következő esetekben kezdeményezhetem én a tegeződést a tanítókkal?
Alapvetően azt gondolom, hogy a pedagógus dolga eldönteni, tegeződik vagy magázódik-e a szülőkkel, a gyerekeim iskolájában túlnyomórészt a magázódás a szokás. Viszont két esetben nem tudom eldönteni.
1. A fiam egyik tanítójának (nem az osztályfőnök) a gyereke a lányom osztálytársa. Nem találkoztam még a hölggyel, ha a lanyok ügyében beszélnénk, mondjuk átmennének egymáshoz, értelemszerűen tegeződnénk, de mi van, ha előbb a fiammal kapcsolatban beszélek vele? Elég ritka vezetéknevünk van, valószínűleg rájött már ő is a helyzetre.
2. Napközis tanïtónő, ügyeletben szokott lenni, amikor megyek a gyerekekért. Sok éve együtt jártunk a játszótérre, beszélgettünk párszor.
Ezekben az esetekben mi a helyes köszönés? Sem bunkó, sem modoros nem szeretnék lenni.
Miért ne? Attól, hogy tanítók, lehettek más jellegű kapcsolatban is.
Egyszerűen lérdezd meg, hogy Tegeződhetünk? Vagy mondd, hogy Tegeződjünk.
Hármas, aztán miért?
A szülőnek a tanár nem feljebbvalója. A gyerek valóban nem kezdeményezhet tegeződést, de az anyja teljes lelki nyugalommal megteheti.
Azt gondolom, a tanítót semmi esetben sem tegezi le az ember, amíg az nem ajánlja fel. Még akkor sem, ha fiatalabb a szülőnél.
Azonban ebben a kéát esetben szülőtársak vagytok, és mint ilyen én egészen biztosan automatikusan letegezném mindkettőt.
Igazából bunkó módon a gyerekem új tanítójánál egyik napról a másikra váltottam tegeződésre. Ő ismert néhány szülőt már korábbról, és vegyesen használta, ha beszélt hozzánk. Megkönnyítettem a dolgát, még ha paraszt is voltam :o Aztán következő alkalommal megbeszéltük, hogy bocs, de akkor ugye tegeződünk?
Úgy illik? Valamit félreértettél! A kérdező nem egyszerűen letegezni akarja, hanem ezt a lehetőséget felajánlani.
Vagy azt sem illik? Ha te ilyen fene udvarias vagy, akkor most miért pattogsz ennyire ezen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!