Miért keverik egyesek vegyesen a tegeződést magázódást?
Pl.: ffi vagyok, bemegyek egy üzletbe. A csaj tegeződve köszön. (Volt hogy jónapotkívánokkal indítottam és mégis, tehát én is tegezésre váltok) aztán a végén, amikor tegezőlegesen elköszönök elnyom egy blazírt viszlátot.
Miért?
vagy egy másik verzió:
Lehet eleinte nem tudta eldönteni, mennyi idős vagy, fiatalosan nézel ki, letegezett, és aztán miután megszólaltál mély hangon, már érezte, hogy erős az a tegeződés, és a végére tisztázódott le benne, hogy illik magázni téged.
Ilyen is van;
Jànos bàcsi figyelj ide!
Manapság sokan keverik, helyenként azt is rebesgetik hozzáértők, hogy előbb utóbb a magázódás ki fog kopni. (egyébként magyarul alapból se lenne, a német mintára alakult/alakították ki a monarchia idején)
Engem személy szerint a kettő keverése jobban zavar, mint ha nem is lenne magázódás.
Hogy miért van nem tudom, talán egyszerre próbál hivatalos és barátságos lenni, de az is lehet, hogy az angol hatása. Nagyobb városokban aki boltos, sok emberrel találkozik, akik angolul beszélnek vele, és a kettő váltogatása miatt összefolyhatnak.
Én konkrétan attól kapok agyfašzt, amikor valaki tegeződő hangvételből átvált magázásba.
A legtöbb ilyen esetet üzletekben, eladóktól tapasztalom, de volt már rá precedens az élet más területén is,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!