Kezdeményezhetem a tegezést, ha fiatalabb vagyok?
A "hivatalos" illemszabály a következő:
Ha a két személy UGYANOLYAN nemű, akkor az IDŐSEBB fél ajánlhatja fel a fiatalabbnak a tegeződés lehetőségét.
Ha a két személy ELLENTÉTES nemű, akkor mindig a HÖLGY ajánlhatja csak fel tegeződés lehetőségét a férfinak, koruktól teljesen függetlenül. (Akkor is, ha a hölgy sokkal fiatalabb a férfinál. Egy férfinak nem illik letegezni egy hölgyet még akkor sem, ha a lány sokkal fiatalabb tőle. Sajnos ezt rengetegen nem tudják, vagyis tévesen azt gondolják, hogy a kor élvez elsőbbséget, de nem, hanem a NEM.)
Tehát:
Fiatal fiú - idősebb férfi (Az idősebb férfi ajánlhatja fel a tegeződést.)
Fiatal lány - idősebb nő (Az idősebb nő ajánlhatja fel a tegeződést.)
Fiatal lány - fiatal fiú (A lány ajánlhatja fel a tegeződést - bár a fiatalok ritkán magázódnak egymás között.) :)
Idősebb nő - idősebb férfi (A nő ajánlhatja fel a tegeződést.)
Idősebb nő - fiatalabb fiú (A nő ajánlhatja fel a tegeződést.)
Fiatalabb lány - idősebb férfi (A lány ajánlhatja fel a tegeződést.)
És még valami:
Akinek felajánlják a tegezés lehetőségét, annak illik megköszönni a bizalmat. Valahogy így:
-Szeretnélek megkérni, hogy tegeződjünk!
-Rendben! Nagyon szépen köszönöm (a lehetőséget, a bizalmat)!
Amit az #1-es válaszoló írt, az azért vicces, mert a "Nem baj, ha tegeznélek?" kérdésben máris letegezte az illetőt. Pedig lehet, hogy neki ez nem lenne éppen kedvére való. :)
A másik meg az, hogy nem a fiatalabb lánynak kell rákérdeznie az "idősebb" férfi buszsofőrre, hogy tegezheti-e, hanem ha úgy gondolja, hogy tegeződni szeretne vele, akkor a lány ajánlhatja fel. Kérdés nélkül.
Szóval hivatalosan nyugodtan kezdeményezheted a tegeződést, mert a lányoknak/nőknek elsőbbségük van a fiúkkal/férfiakkal szemben akkor is, ha azok idősebbek tőlük. (Ha ezt esetleg a férfi nem tudná és azt gondolná, hogy az idősebbnek van elsőbbsége, akkor téved. Az idősebbnek csak akkor van elsőbbsége, ha mindketten azonos neműek.)
Ezer bocs a kisregényért! :)
Köszönöm mindenkinek
Főleg az utolsónak :)
"Egy férfinak nem illik letegezni egy hölgyet még akkor sem, ha a lány sokkal fiatalabb tőle. Sajnos ezt rengetegen nem tudják, vagyis tévesen azt gondolják, hogy a kor élvez elsőbbséget, de nem, hanem a NEM.)"
Bocs, de én ezt a 21. században nem fogadom el, nemi egyenjogúság van, és nem is tartom magam ehhez.
27 F
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, azóta természetesen tegezem őt. :)
Az egyik alkalommal, amikor csak ketten voltunk, a buszon, megkérdeztem őt, erre ő elmosolyodott, és azóta tegezem őt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!