Iskolaváltás első osztály előtt. Seígtsnétek tiszta fejjel gondolkodni? Mit csináljak?
A helyzet a következő:
Adott 2 iskola. Az egyik lett volna az általam favorizált, de a másik sem rossz suli, így a gyerekem kérésére abba irattam be őt, mivel oda mennek a gyerek legjobb barátai is az ovis csoportból.
Szóval adott a 2. iskola és ott 2 osztály.
A gyerekem összes pajtása másik osztályba került, mint ő.
Már 2x beszéltem az igazgatóval, először azt mondta, nincs akadálya, beszéljem meg a tanítónőkkel, másodszor, amikor bementem érdeklődni, közölte, hogy nem teszik át a gyerekemet (magatartási okokra hivatkozott, lényegtelen).
Én tehetetlennek érzem magam, és mindjárt felrobbanok... A gyerek ideges, csalódott, amióta ez kiderült, 1 hétig otthon volt hasfájás miatt, aminek semmi szervi oka nem volt, és azóta is tart, illetve már minden reggel sírva búcsúzik tőlem az oviban.
Most nem tudom, mivel tennék jót neki.
Törődjek bele, hogy ez van, legalább a szünetekben találkozhatnak?
Csapjak az asztalra, ha másnak lehetett (volt, aki osztályt váltott), akkor nekünk miért nem? -félek, hogy akkora hendikepet pakolnék ezzel a gyerek hátára, mint egy ház.
Nézzek utána a másik iskolának, hátha még felveszik?
A nyílt napon azt kérték, úgy készítsük fel a gyerekeket az iskolára, hogy várják azt, és örömmel menjen. Ez most nagyon nem megy, és egyszerűen képtelen vagyok bárkivel ezt megbeszélni, mert tele vagyok indulattal, és félek, csak ártanék még vele.
Az én lányom volt hasonló helyzetben,mint most a kisfiad.
az összes barátnője a másik osztályba került-aminek én sem örültem.bár volt akit ismert közöttük,de ez sem vigasztalta,mert nem velük volt jóban. átiratni már én sem tudtam,ugyhogy bármilyen mérges is voltam neki ezt nem mutattam ki,hanem inkább csak jókat meséltem.pl hogy milyen sok új barátnője lesz,a szüntekben majd játszhat a régi barátokkal (sőt át is jöhetnek hozzánk) és az órákon amúgy sem tudnának beszélgetni,játszani. szóval kezdett megnyugodni,és elfogadni a helyzetet.és amikor megkezdte a sulit 1-2 hét alatt új barátokat szerzett és minden jól alakult.
A lényeg hogy te is inkább biztasd,és legyél bizakodóbb előtte mert ha ezt látja rajtad akkor ő sem esik kétségbe
A kérdező mindenkit lepontoz, aki el merészeli mondani a véleményét... azért ez sok mindent elárul a személyiségéről.
Mit vársz? Hogy szidjuk veled együtt az iskolát, meg mindenkit és buzgón írjuk, hogy ti vagytok a tökéletesek?
Azért remélem nem gondoljátok komolyan, hogy a gyereknek otthon sírok, hogy jajj, milyen rossz is lesz neki... egyszerűen csek nem értem a miérteket, mert nem mondott senki egyetlen igazán megalapozott indokot sem, hogy miért kell neki külön lennie.
Ősziontén megmondom, ha nem a pajtások miatt iratom ide, akkor nem is iratom ide. a mérleg nyelvét két dolog billentette. az egyik suliban -mint írtam- a nyelvoktatás, a másikban meg az összes pajtás. nem kizárólag ők voltak a döntés előidézői, de segítettek választani a két iskola között.
Ehhez képest, ezek után ott vagyunk, hogy akár mehetett volna a másik, erősebb, nemzetiségi iskolába is, hiszen úgysincsenek pajtások...
A gyereket biztatom, hogy jó lesz ez, attól még találkozhatnak, lesznek pajtásai, de a gyerek vigasztalhatatlan, és ő sem érti, hogy a csoportjukból miért mehet mindenki ugyanoda, miközben ő nem. mert hogy természetesen ez téma az oviban.
az meg, hogy a másik kisfiúval hogy vannak együtt... órán legyen már a tanárnak annyi feladata, hogy igenis rendet tart és leköti a gyerekek figyelmét, felkelti érdeklődésüket. az, hogy szünetben úgyis találkoznak, ugyanúgy magában hordozza azt, hogy végigsöpör a hurrikán az iskolán. akkor mi lesz a következő? Majd eltanácsolják csak azért, mert 1 (azaz egy darab!) kisfiúval nem tud együtt lenni normálisan?
"A kérdező mindenkit lepontoz, aki el merészeli mondani a véleményét... azért ez sok mindent elárul a személyiségéről.
Mit vársz? Hogy szidjuk veled együtt az iskolát, meg mindenkit és buzgón írjuk, hogy ti vagytok a tökéletesek?"
na ez most valóban nem volt hasznos, szóval lepontoztam.
Nem az alapján pontozok, hogy egyezik-e a véleményünk, hanem hasznosság alapján. tehát pl az a válasz, ami az én nevelési módszereimet becsmérli, nyilván nem hasznos, hiszen nem azt kérdeztem, hogy szerintetek jól nevelem-e a gyerekemet?
Ami hasznos, az hasznos, ha egyetértek vele, ha nem.
de jelenleg semmivel nem értek egyet és mindennel egyetértek, mert fogalmam sincs még mit akarok.
összefoglalva a következőt tenném!
tennék még egy próbát,és elmondanám miért tartom fontosnak hogy egyosztályba kerüljön az ovis társaival.
ha nem jön össze a dolog akkor beletörődnék.
A kisfimanak rengeteg jó dolgot mesélnék,és arról is hogy mennyi új barátja lesz. hidd el őszig megvigasztalódik. (tapasztalat!)
Azt írtad hogy előtte nem sírsz stb.-lehet hogy így van de megérzi a stresszt az idegeskedést és az már épp elég!
Sok sikert!!
Persze, hogy nem sírsz otthon a gyereknek, de a gyerekek (sem) csak a racionális szinten élik meg a világot, belőled is átvesz minden érzést, azokaz is (azokat leginkább), amiket próbálsz palástolni.
Nekem rejtély, hogy ha két gyerek együtt rossz, akkor miért nem elég szétültetni őket. Szünetben lebontják a házat vagy mi?
Szerintem a megoldás az lehet, ha tudatosan kilistázod magadnak a fiad osztályának az ELŐNYEIT, és ezekre próbálod építeni a stratégiádat. Lehet ez bármi, pl. mosolygósabb, viccesebb tanító néni, több a fiú az osztályban, több a tesióra (vagy amilyen tagozatos az osztály), nagyobb az osztályterem, van benne saját öltözőszekrény, nemtom akármi, amit fel tudsz hozni pozitívmként. Modanom sem kell, most még nem lehet eldönteni, hogy melyik osztállyal jár(na) jobban a kisfiú, ez majd menet közben mutatkozik meg igazán. A kampányolásnak az lenne a célja, hogy az ő fejében, de előbb a tiédben, átvegyék a rossz gondolatok helyét az előremutató gondolatok. Ő ugyanígy el lenne keseredve a másik iskolától is, mert ott sem lesznek ott a csoporttársai.
Amikor mondtam, hogy nem lesznek a pajtások az osztálytársai, mindjárt mondta, hogy akkor menjünk a másik iskolába. Pajtás ott is van, még ha ennyire nem is jó.
Egyébként valóban az az érthetetlen, hogy miért erre hivatkoznak, hiszen szünetben nem tilthatják el őket egymástól, és szünetben fogják előidézni a poklot, nem pedig órán, amikor mondjuk két különböző sarokban ülnek és figyelnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!