Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Iskolaváltás első osztály...

Iskolaváltás első osztály előtt. Seígtsnétek tiszta fejjel gondolkodni? Mit csináljak?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő:

Adott 2 iskola. Az egyik lett volna az általam favorizált, de a másik sem rossz suli, így a gyerekem kérésére abba irattam be őt, mivel oda mennek a gyerek legjobb barátai is az ovis csoportból.

Szóval adott a 2. iskola és ott 2 osztály.

A gyerekem összes pajtása másik osztályba került, mint ő.

Már 2x beszéltem az igazgatóval, először azt mondta, nincs akadálya, beszéljem meg a tanítónőkkel, másodszor, amikor bementem érdeklődni, közölte, hogy nem teszik át a gyerekemet (magatartási okokra hivatkozott, lényegtelen).

Én tehetetlennek érzem magam, és mindjárt felrobbanok... A gyerek ideges, csalódott, amióta ez kiderült, 1 hétig otthon volt hasfájás miatt, aminek semmi szervi oka nem volt, és azóta is tart, illetve már minden reggel sírva búcsúzik tőlem az oviban.

Most nem tudom, mivel tennék jót neki.

Törődjek bele, hogy ez van, legalább a szünetekben találkozhatnak?

Csapjak az asztalra, ha másnak lehetett (volt, aki osztályt váltott), akkor nekünk miért nem? -félek, hogy akkora hendikepet pakolnék ezzel a gyerek hátára, mint egy ház.

Nézzek utána a másik iskolának, hátha még felveszik?

A nyílt napon azt kérték, úgy készítsük fel a gyerekeket az iskolára, hogy várják azt, és örömmel menjen. Ez most nagyon nem megy, és egyszerűen képtelen vagyok bárkivel ezt megbeszélni, mert tele vagyok indulattal, és félek, csak ártanék még vele.

2017. máj. 24. 10:48
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:

A két iskola közül a másik felé az idegen nyelv miatt billent a mérleg. De mivel amúgy kb tök mindegy volt, rábíztam a gyerekre. Ez van közelebb, ide megy majdnem mindenki az oviból, klassz, modern suli, stb.

Tanító alapján nem tudtam választani, mert nem ismerem őket. Nyílt napon is csak a tanítók felét láttuk, mert másik napra már nem tudtunk betegség miatt elmenni.

Egyébiránt értetlenkedve állok, hogy ezt a "rosszaságok" miért az enyémen kell "leverni", miközben ő minden más gyerekkel tud normálisan játszani, csak ezzel az eggyel nem, ellenben a pajtásnak meg kb tök mindegy, hogy éppen kivel hergelik egymást, szóval azt gondolom, nem az enyém a rossz, ő csak kapható rá. de a másik pont ugyanannyi gondot fog okozni így is, mintha az enyém is ott lenne.

2017. máj. 24. 11:34
 12/38 anonim válasza:
83%

Környezetem és saját tapasztalat alapján az óvodai barátságok az iskolában teljesen átrendeződnek, a legtöbb gyerek új barátot talál az új közösségben, én nem azt tenném elsődleges szempontnak, hogy az ovistársaival legyen egy osztályban.

Döntő szempont a minél alacsonyabb osztálylétszám, de szzerintem a legfontosabb a döntésben a tanító személye. Leginkább ettől függ, hogy a gyerek megszereti-e a tanulást, örömmel megy-e iskolába vagy sem.

Gyermekemmel én is nagy dilemmában voltam annak idején. Egy körzetes sportosztály, amit imádott volna a gyermekem, vagy költözéssel egybekötött egyszerű kisvárosi iskola. A második mellett döntöttem, fájó szívvel, mert még a beiratkozás napján is hezitáltam. A sportosztály bár nagyon jó lett volna (3x úszás egy héten), de a tanító néni ellenszenves volt, és azóta csupa negatív véleményt hallottam róla és a módszereiről a majdnem osztálytársak szüleitől. A másik iskolában egy tündér a tanító néni, imád a gyermekem iskolában járni (most elsős), és annak ellenére vannak barátai, hogy senkit se ismert az osztályból és a környékről.

2017. máj. 24. 11:35
 13/38 A kérdező kommentje:

"mindenhol az alsós igazgató-helyettes az, aki képben van oktatási ügyekben, ismeri a rendszer minden részletét, az iskola működését, ő végzi effektíve a munkát."

ezzel sokat segítettél! és némileg megkönnyebbültem...

2017. máj. 24. 11:35
 14/38 anonim válasza:
48%
12-es vagyok, ami még szerintem szintén fontos, hogy az iskola a környéken legyen, hogy össze tudjon járni a barátaival, iskolatársaival délután, hétvégén játszótérre, biciklizni, vagy átmegy az egyik a másikhoz stb. Van a családunkban kisiskolás, akit a lakhelyétől távoli iskolába irattak be a szülei, és a lakhelyén a gyerekek között eléggé kirekesztett, mert nincs a közös iskola összekötő kapocsként. Ha összejönne egy osztálytársával, valamelyik szülőnek autóval kell fuvaroznia, az ilyen semmiképp se spontán történik, hogy pl. focizzunk egyet délután, mert szép az idő. Így annak a gyereknek délután, hétvégén nem nagyon vannak pajtásai.
2017. máj. 24. 11:59
 15/38 A kérdező kommentje:

"szintén fontos, hogy az iskola a környéken legyen, hogy össze tudjon járni a barátaival, iskolatársaival délután, hétvégén játszótérre, biciklizni, vagy átmegy az egyik a másikhoz stb. Van a családunkban kisiskolás, akit a lakhelyétől távoli iskolába irattak be a szülei, és a lakhelyén a gyerekek között eléggé kirekesztett, mert nincs a közös iskola összekötő kapocsként. Ha összejönne egy osztálytársával, valamelyik szülőnek autóval kell fuvaroznia, az ilyen semmiképp se spontán történik, hogy pl. focizzunk egyet délután, mert szép az idő. Így annak a gyereknek délután, hétvégén nem nagyon vannak pajtásai."

Az iskolától kb 300 méterre lakunk. Az összes jelenlegi pajtással egy játszótérre járunk, 2éves koruktól ismerik egymást (napi 8-9 órát együtt töltenek), azóta összejárunk. Azt nem tudom, hogy az osztálytársai hol laknak, vagy akiről pl tudom, hogy az utcánkban, azt sosem láttam még játszótéren. De a "mi" játszóterünkön a többi gyereket sem, sosem, akik jelenleg az osztálytársai.

A másik iskola kb 500 méterre van tőlünk, szóval az sem lenne probléma, ha oda kellene vinni. 2 pajtás megy oda is, de nem tudom, melyik osztályokba.

2017. máj. 24. 12:05
 16/38 anonim ***** válasza:
75%
A gyerekeden egyértelműen a te stresszelésed jön ki. Érzi, látja rajtad, hogy ideges, feszült vagy, feleslegesen teljesen beparáztatod szegényt, még mielőtt iskolába menne. Ne úgy válassz iskolát, osztályt, hogy melyik haver fog odajárni, ekkora hülyeséget még életemben nem hallottam. Egy teljesen új közösségben új barátságok jönnek létre, sokszor az ovis társak nem is foglalkoznak egymással, sem a szomszéd gyerekek. Természetes, hogy véded a gyereked, de ezt úgy teszed, hogy már a másikat szidod, kvázi a te gyerekeddel nem is lenne semmi gond, ha az a másik nem lenne ott.. ez nagyon rossz módszer, ráadásul nem tudhatod, nem-e más szülők kérik, hogy a te gyerekedet ne vegyék fel abba az osztályba, mert rossz hatással lenne rájuk, mindenesetre valamit tudhatnak rólatok. Az iskola nem játszótér, fog magának találni a fiad barátot az új osztályában is. Szerintem sürgősen függeszd fel ezt a feszültség generálást, hogy neki csak és kizárólag abban az osztályban lenne jó, amit te kinéztél, különben összedől a világ, mert ezzel marha nagy kárt okozol előre a fiadnak.
2017. máj. 24. 12:30
 17/38 anonim ***** válasza:
87%

Ne abból indulj ki, hogy a gyerekkel direkt ki akarnak cseszni!

A tanár is csak jót akar nekik, illetve elég valószínű, hogy az ovónő nem javasolta, hogy együtt legyenek, egy osztályban.

Akkor se fog szívesen iskolába járni, ha állandóan "csak őt" fegyelmezik, beírásokat kap, és elkönyvelik, hogy "rossz gyerek".

Azt sem értem, te miért ragaszkodsz olyan gyerek jelenlétéhez, aki nyilvánvalóan nagyon rossz hatással van a tiédre. Más szülő örülne, ha megszabadulnak tőle.

Te sem akkor teszed a legjobbat a gyerekkel, ha senki mással nem törődve kiharcolod neki, amit akar.

Nagy manipulátor lehet a kis hasfájós, ha így haptákba vágja magát az anyuka. ;)

2017. máj. 24. 12:42
 18/38 anonim ***** válasza:
85%

Csak egy két választ olvastam el, de leírom a saját példámat. Anno mikor még én voltam óvodás sok ovis társam kezdte ugyanabban a suliban az elsőt, de csak egy fiúval kerültünk egy osztályba. Viszont olyan barátságot szővődtek, amik még ma is tartanak, pedig gimibe már nem jártunk együtt, én utána szakmáztam, dolgoztam, a többiek egyetemre mentek. De még ma is napi kapcsolatban vagyunk és legalább 2 havonta találkozunk, pedig már 28 vagyok :)

Ahogy írta az egyik válaszoló, ez egy hosszútávú döntés, ne egy kis barátra alapozzatok.

2017. máj. 24. 12:47
 19/38 A kérdező kommentje:

"Azt sem értem, te miért ragaszkodsz olyan gyerek jelenlétéhez, aki nyilvánvalóan nagyon rossz hatással van a tiédre. Más szülő örülne, ha megszabadulnak tőle. "

Nem ahhoz az egyhez ragaszkodok, hanem bármelyik másikhoz.

Elosztották az osztályokat. Volt pajtás. Majd pajtás anyukája közölte, másik osztályba szeretné, mert neki nem felelnek meg a tanítónénik. átírták. amikor én kértem, közölték, ez már igazgatói hatáskör.

Nem akarok most megint azzal jönni, hogy a másik a hibás... de nem gondoltam, hogy az érv lehet, hogy mert a gyerek apját is tanította az igazgató... én nem jöttem elő ezzel az igazgatónak, pedig így volt (sőt, a pajtás apjával osztálytárs volt az én párom).

Ezért bánt ez az egész nagyon.

2017. máj. 24. 12:54
 20/38 anonim ***** válasza:
87%

1) Egy darabig megy az átiratósdi, AMÍG van hely. Nincs, nem írjàk àt!

2) Nem is akarják, mert a két gyerek együtt rossz. A másikat nem írják àt, hogy a tiéd legyen ott! Nem cserberélik a gyerekeket!

3) Én örülnék, hogy nincsenek egy osztályban.

4) Ne stresszelj, mert ezért ideges a gyereked is!

5) Lesznek új barátok! Legalább megtanul jobban nyitni mások felé.

2017. máj. 24. 13:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!