7 éves kor előtt ne adjuk be a gyereket iskolába?
Harmincas éveim elejét taposom, amennyire emlékszem, jobbára 6. betöltött évvel kezdtük az iskolát.Sok rokonomnak, ismerősömnek van néhány évvel idősebb gyerek (a miénk 2 éves még csak, tavaszi születésű). Mindenhonnan azt hallom, hogy 7 éves kor előtt ne adjuk be az iskolába. Úgyis mindenki 7 évesen megy.
Tudom, távoli még, de nem értem az egészet. Most divat lett 7 évesen beiskolázni a gyerekeket, ezért az amúgy iskolaértett 6 éveseket vissza kell tartani, mert az osztály 95%-a egy évvel idősebb?
Hogy működik ez?
Nem az évvesztesekre gondoltam. Ahogy írtam, májusi a lányom, tehát a 6. születésnapját követő szeptemberben mehetne iskolába.
Ellenérvként azt hozták fel sokan, hogy mivel az osztály nagy része már 7 éves lesz, szociálisan nem fogja tudni behozni az életkori lemaradást.
"ha tényleg a fele osztály 7 éves lesz akkor előnyben lesznek a lányommal szemben."
Ez valami verseny? Milyen elonyben?
Köszönöm a részletes leírást, mivel még jóval kisebb a lányom, utolsó kapcsolatom az iskolával a sajátom volt.
Igen, az egyértelmű számomra is, hogy aki nem iskolaérett (úgy tudom, erre van is valamilyen felmérés óvoda végefelé), vagy évvesztes, annál teljesen érthető, hogy később kezdi.
Engem az döbbentett meg, hogy az elmondások alapján a gyerekek döntő többsége egy évvel később kezd. Azt nem gondolom, hogy ilyen arányban lennének az iskolakezdésre nem javasolt vagy évvesztes, esetleg betegség miatt kényszercsúszó gyerekek.
Bocs de engem taszít ez a kifejezés, hogy "divat lett", olyan ítélkező, lekezelő, nem tudom, miért van erre szükség, mikor még csak érintett sem vagy a dologban. Így látják jónak a szülők, az óvónők. Miért zavar ez bárkit? Vagy mi köze bárkinek másik gyerekéhez? Majd ha odajutsz, megkérdezed az óvónőket, hogy mit javasolnak, aztán vagy egyetértesz vele vagy nem, és döntesz a saját gyerekedről te is, mint mások. A saját gyereked alapján, nem az alapján, hogy mások, számodra nem ismert okoknál fogva, hogyan döntöttek.
Egyébként ötévesen van egy difer teszt nevű szűrés, annak az eredménye alapján vagy elkezdődik egy fejlesztési folyamat vagy nem. Iskolaérettségi vizsgálatot csak akkor végeznek, ha indokolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!