Van más is aki nem kínozza gyermekét kötelező olvasmányok erőszakos tukmálásával? Persze meg van mondva hogy ha tudja olvassa el, de ha nem akarja ez van, senki nem fogja kényszeríteni. Én egyet nem olvastam el és mérnöki diplomám van!
kérdező, ne erőlküdj, manapság a természettudományok értése maximum autizmusra utal, ellenben a szépirodalmi sznobéria üdvüzüléshez vezet a többség szerint. ez van.
Én olvastam több kötelezőt, azokat amik tetszettek, sőt, a magyar érettségim is jó, meg a matek is. Maradtam a mateknál. Nem óhajtottam a lenéző sznobokhoz tartozni. MErt igaz, hogy van egy két műveletlen mérnök, de elég kevés. Ugyanis alap a szövegértés, a tájékozottság, a hobbi... Mindez a humánszakos sznobokról nem mondható el, akik kérkednek avval, hogy nem értenek se a matekhoz se a hétköznapi fizikához, És akármikor átverhetőek. Tisztelet a kivételnek.
őszintén, ha nem olvastad az atanyembert nem lesz semmi bajod, a sznobok megvetésén kívül, ha nem vagy tisztban az alapfizikával viszont konkrét baleseteid lesznek az életben rendszeresen. na melyik a fontosabb?? :)
Egészen biztosan megalázna szakmai rajzban, mert nem ez a végzettségem. Én meg valószínűleg a saját szakmámban aláználak meg téged. Nem is értem, hogy jön ez ide, mert azt gondolom, hogy a legevidensebb dolog a világon, ha mindenki jól csinálja a munkáját. Hogy a szakmám, a végzettségem egyben a hivatásom is, abban semmi különleges nincs, ha valaki tisztességesen el tudja végezni a dolgát.
A versszavalás meg nem értem, hogy kapcsolódik a témához (ebből is meglátszik, hogy nem igen jutott be a mondanivalóm), mert a saját anyanyelved ismerete, hogy választékosan beszélsz és ki tudod fejezni magad úgy, hogy a mondataidnak van kezdetük és végük, mindenki számára elérhető tudás, amihez nem kell egyetem, de a hétköznapi élet szempontjából igencsak megkönnyíti másokkal a kommunkációt. Ehhez pedig nem verset kell tudni szavalni, de ezzel te is tisztában vagy, csak valamivel vissza kellett vágnod.
Igen, a mérnök, akit említettem kiváló a szakmájában (csakúgy, mint én az enyémben, tudok én is olyat mondani, amire néznél bambán a mérnöki diplomáddal), csak épp a szerencsétlen elmondani nem tudja, hogy mit hogyan kell csinálni, mert nem képes rá izé, bmeg, hogyhívják, őőő használata nélkül.
És még egyszer: az nem dicsőség, ha a saját szakmádban "megalázol" olyas valakit, akinek nem ez a végzettsége. Nekem valahogy magától értetődőnek tűnik, hogy mindenki a saját végzettségében a legügyesebb és legjártasabb, arra nem kell büszkének lenned, ha tisztességesen meg tudod csinálni a dolgodat.
Ja és mielőtt megkapnám, mert az előttem válaszoló tett rá utalásokat: nem bölcsész szakon végeztem, de még csak nem is "humán" beállítottságúaknak fenntartotton.
"mindenki számára elérhető tudás, amihez nem kell egyetem, de a hétköznapi élet szempontjából igencsak megkönnyíti másokkal a kommunkációt."
Nem is tudtam, hogy a kommunikációt kötelező olvasmányokból kell megtanulni. Azt hittem hogy az afféle ösztönös dolog, tudod, ahogy beszélni sem könyvből tanulsz. Nyilván vannak fokozatok, de nem hiszem hogy ne tudnék kommunikálni -látod, most is azt teszem- anélkül hogy ne olvasnám el ezeket a műveket.
"Ehhez pedig nem verset kell tudni szavalni, de ezzel te is tisztában vagy, csak valamivel vissza kellett vágnod. "
Igazából, ez egy "pimasz" hasonlat akart lenni, de te mint nagy irodalom mániás nem vetted észre mire is céloztam vele ;) bocsánat.
"És még egyszer: az nem dicsőség, ha a saját szakmádban "megalázol" olyas valakit, akinek nem ez a végzettsége. Nekem valahogy magától értetődőnek tűnik, hogy mindenki a saját végzettségében a legügyesebb és legjártasabb, arra nem kell büszkének lenned, ha tisztességesen meg tudod csinálni a dolgodat. "
Látom a könyveket nagyon élvezted és valószínűleg szöveget is tudsz értelmezni, mégis, a mögöttes tartalmat, amire burkoltan utaltam a mondandómban, de még le is írtam a gyengébbek kedvéért, nem sikerült leszűrni... még egyszer leírom, de most úgy hogy hozzád is eljusson a lényeg. Tudom, ezt az irodalom tanár szokta elmondani, hogy hogyan kell elemezni és mit kell belelátni, de most átveszem a szerepét :)
Mindenki a saját területén nagyon fontos, értékes és hasznos ember lehet, anélkül is, hogy bizonyos alapműveltségnek kikiáltott KÖNYVEK tartalmát fejből tudná. Van olyan terület amit lehet ő jobban tud, ki tudja? Nem tudhatod. Lehet ő jobban tisztában van olyas valamivel amivel te nem. Lehet éppen a táplálkozás alapszabályait tudja jobban. nem tudhatod. ennyi volna a lényeg. Ha nehezen megy az értelmezés, akkor még segíthetek :) Viszont én mára elköszönök, így is már alszik az egész család:)
Én egyedül annyit nem tudok felfogni, hogy miért okoz egyeseknek nehézséget elolvasni minden nyáron max kettő kötelezőt.
Jó persze, gimiben több van, de a havi 1 db nem teljesíthetetlen.
Én az összes kötelezőt elolvastam, és nem nőtt tőle egy harmadik fülem.. Jó, nem mondom, hogy élveztem mindet, mert nem. A kötelezőknek nem a szórakoztatás a lényege, hanem az adott irodalmi kor megismerése...
Persze ha szakbarbárokat akarunk nevelni, akkor legyünk partnerek abban, hogy sumákolja el a gyerek az amúgy marhára nem teljesíthetetlen követelményeket.
18-as tokeletesen megfogalmazta az en nezopontomat.
15-os
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!