Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Van más is aki nem kínozza...

Van más is aki nem kínozza gyermekét kötelező olvasmányok erőszakos tukmálásával? Persze meg van mondva hogy ha tudja olvassa el, de ha nem akarja ez van, senki nem fogja kényszeríteni. Én egyet nem olvastam el és mérnöki diplomám van!

Figyelt kérdés
2016. máj. 24. 03:12
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
87%

Én nagyon szeretek olvasni, a kotelezoket is szerettem. Persze akkor nem azt értettem meg belőle ami a tényleges mondanivalója.

Úgy gondolom, hogy a kotelezoket el kell olvasni. Ha nem megy a szülő felelőssége is, hogy segítsen megismerni, pont úgy, ahogy a matek példában is segíteni kell ha szükséges.

A férjem diszlexiás, diákként nagyon lassan és ezért nem szívesen olvasott. Az összes kötelező olvasmányt felolvastak neki a szülei, majd közösen megbeszéltek fejezetrol-fejezetre. (neki is van diplomája építészmérnök)

Ha a gyerekeinknek segítségre lesz szükségük segíteni fogunk nekik.

Jogász 28/n

2016. máj. 24. 09:14
 12/43 klopusz ***** válasza:
100%

Szia!

Nagylányom minden kötelezőt elolvasott tisztességgel (felső tagozatban évente négy-öt könyvről van szó).

Kisebbik lányom nem örömmel, de átrágta magát rajtuk.

Fiam nagyon nem szeret olvasni. Vele azt a megállapodást kötöttem még a tanév elején, hogy ha ő elolvas 20 oldalt, én felolvasok neki ugyanannyit. A Pál utcai fiúk mondjuk könnyű és gyors volt, az Egri csillagok hosszabb lesz ugyan, de előttünk az egész nyár. Az viszont igaz, hogy a Kőszívű ember fiai-tól és a Légy jó mindhalálig-tól már előre félek. Ezek - bár nem vitatom irodalmi értéküket - a mai gyerekektől már nagyon messze állnak. Nehéz olvasmány általános iskolában, az igaz.

2016. máj. 24. 09:39
 13/43 anonim ***** válasza:
93%
Úgy csinálod, ahogy akarod, de vedd számításba, hogy a kötelező olvasmányokat órán feldolgozzák, esetleg olvasónaplót kell hozzá készíteni.
2016. máj. 24. 12:39
 14/43 anonim ***** válasza:
81%
Ha kötelezö akkor el kell olvasni,fiaimnak alsoban tüskevárt,kellet elolvasni,vukot,ezt mind szivesen olvasták el ,felsöben jános vitézt,egri csillagok,pál utcai fiuk ,mind elolvasták ,kőszivü ember fiait viszont a magyar orán együt olvasta el az osztály és beszélték meg tanárnővel.
2016. máj. 24. 12:42
 15/43 anonim ***** válasza:
65%
Légyszi, világosítsatok fel, mi történik azzal, aki maximum rövidítve olvassa el a kötelezőket?
2016. máj. 24. 16:44
 16/43 anonim ***** válasza:

Én szelektáltam. Tesóm is. kicsi köztünk a különbség, így elmeséltükegymásnak amit a másik esetleg nem olvasott. Otthpn szerencsére bármit olvashattam, így szerettem meg az olvasást. Mert az alsóban a torkomon lenyomott kincskereső kisködmöntől, amihez olvasónapló kellett, egy életre megutáltam volna amúgy. Én pechemre még értettem is mindig amit olvasok, ilyen kis koravén voltam ebből a szempontból, bár ne értettem volna pl a kincskeresőt, vagy a vörös és feketét gimiben...

A ygerekeim még csak alsósok, egyiknek már van ajánlott, de szerencsére jót kaptak, ami érdekli, ha nem kéne suli miatt is elolvasná. Amúgy nem tudom mi lesz, az olvasást már megszerették, itthon megszerettettük velük. ha a sulin múlott volna, nagyon utálnák, amiket olvastattak velük.

szóval igen, simán megnézhetik majd a kőszívűt filmen a könyv helyett, És inkább színházban nézzék majd a rómeó és júliát olvasás helyett... Olvasni fontos, de ez az önkényesen megmondom, mi a magas irodalom, ez hülyeség. Így tojunk rá.

2016. máj. 24. 17:39
 17/43 anonim ***** válasza:
100%

Kötelező, el kell olvasni.

Én a kőszívű ember fiait rövidítve, azt is immel-ámmal olvastam el. Na olyan karót írtam belőle, mint TZ, mert a tanár tudott olyan kérdést beletenni, ami a rövidítettbe nincs benne, és ha nem tudtad, nem olvastad, karó:)

Én a dogmatikus Irodalomtól kapok agyfsz, amikor nem a korosztálynak megfelelő, így unalmas, értelmetlen néha bőlére engedett olvasmányokat erőltetik. Vagy verselemzést egy ember szemszögéből veszik csak figyelembe.

De ez kell, ezt kell szeretni, erre kap jegyet a gyerek, érettségi felvételi alapja, le kell nyelje. Ez van

2016. máj. 24. 18:32
 18/43 anonim ***** válasza:
80%

17 es.... 16 os vagyok..

de a le kell nyelje ez van... miért nevelné szolgának önálló ember helyett bárki a gyerekét?

szerintem azért rohad az egész oktatás ennyire kishazánkban, mert le kell nyelni ez van... értelme semmi, de ez van . egy csomó dologra ennyi a válasz a gyerekeknek.

Én szülőként nem fogom erre nevelni az tuti. Inkább puskázzon. Amiben meg van tehetsége, meg lát értelmet, abban meg mélyedjen el, a kapcsolódó területeken szerezzen ismereteket és mindjárt sokkal tágabb önálló látóköre lesz, és nem tudnak majd felnőttként csupa értelmetlen dolgot lenyeletni vele, csak mert ez van.

2016. máj. 24. 19:08
 19/43 A kérdező kommentje:

Kedves válaszolók! Akik azt szajkózzák hogy kötelező, ezért el KELL olvasni, azoknak elárulok valamit:

Semmi nem történik ha nem olvasod el. Lesz egy rossz jegyed, de azt ki is javíthatod. Ennyi fog történni. A Magyar érettségim nekem hármas lett, viszont matematikából kitűnő. Nem dőlt össze a világ hogy nem olvastam ezeket. Nem lesz attól valaki kevésbé kötelesség tudó ember, mert nem piszkálják a szülők dög unalmas, korosztályának nem való, régen elavult és nem aktuális könyvekkel.

A gyerekeket NEVELNI kell. Tanítani. Nem pedig terrorizálni az iskolai követelményekkel, mert nem egy ember kedvét ezzel vették el a tanulástól. Nem az iskolai versengésre és a stréberkedésre kell nevelni, hanem az életre, a szeretetre és arra hogy mindig van kiút, mindig van kiskapu, minden rossz helyzetben lehet találni valami jót. Mi neveljük a gyermekünket. Szeretettel. Nem idomítunk, hanem nevelünk. Óriási a különbség.

Én büszke vagyok arra, hogy letudtam diplomázni -megjegyzem, piszok nehéz volt- és nem bántam meg semmit azzal kapcsolatban hogy nem olvastam el ezeket a könyveket. Lehet fogalmam sincs róla mi van például az aranyemberben, de a munkám igen is építő jellegű és fontos mások számára amit csinálok. A szakirodalmat nagyon szeretem, sokat olvasok. A feleségem ápolónő. Nem a végzettségéért vettem el, hanem mert szeretem. Nagyon megértő és meleg családi légkőrben neveljük gyermekünket. Ha valakiből hát belőle lesz valami!

Ui: A gyerek SZERET olvasni és nem fogjuk hagyni hogy olyan könyvekkel vegyék el az olvasás szeretetét tőle, amikre semmi szüksége nem lesz az életben.

2016. máj. 24. 19:17
 20/43 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Mint diplomás ember, igazán tisztában lehetnél azzal, hogy számos olyan élethelyzet van, amikor olyasmit kell megtanulni, olyasmivel kell hetekig foglalkozni, ami egy cseppet sem érdekel és a jövendő szakmád szempontjából teljesen irreleváns. Egyetem, főiskola, de ezzel biztosan tisztában vagy...

Olvasni pedig nem azért kell, hogy jó jegyet kapjunk órán, hanem hogy a saját anyanyelvünket gazdagítsuk, a szókincsünket bővítsük. Általában elmondható az is, hogy a jó helyesírás és az olvasottság között szoros kapcsolat van. Annál nagyobb szégyent pedig el sem tudok képzelni, ha valaki a saját anyanyelvén nem tudja helyesen kifejezni magát (adnák, vennák), de ettől a sok muszálytól, meg mennyektől is a hideg kiráz.

Hogy diplomád van, az ég adta világon semmit nem jelent, ismerek én is mérnök embert, a kapanyél lóg ki a szájából, akkora tahó, mert szépirodalmi kötetet még a kezébe nem vett. Az ilyet nem tartom velem egyenrangú szellemi partnernek, ha 28 diplomája van sem.

Egyébként egy gyerekkel meg kell szerettetni az olvasást és nem tukmálni. Ha így nevelted volna a gyereked, akkor egyik másik szimpatikus kötelezőnek saját maga állna neki, legrosszabb esetben a rövidített verziót olvasná el, ha nagyon nem tetszik. Elismerem, hogy a kötelezők jó része elavult, unalmas és a legkevésbé sem való az adott korosztálynak, de azért arra ne legyél büszke, hogy te sem olvastál el semmit, mert az csak egyet jelent, még pedig azt, hogy nagyon hasonlítasz az általam említett mérnökre. Lehetsz a szakmádban kiváló, ha közben a saját anyanyelved ismerete is gondot okoz.

2016. máj. 25. 10:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!