Mennyibe fog kerülni körülbelül az iskolakezdés?
Kislányom szeptemberben kezdi az első osztályt, érdeklődnék, hogy aki már túl van ezen, kb. mire számítsak?
Köszönöm a válaszokat. :)
Akkor nézzük tételesen:
Egy jó minőségű táska, ami jó a gerincének (és nem divatos disney mintás) 15-20 ezer
Füzet és írószer csomag (minimális otthoni tartalékkal számolva) 20 ezer alap hangon
Torna felszerelés: 10-15 ezer (2 póló, 2 nadrág, 1 melegítő. 1 tornacipő, 1 zsák)
Elsősöknek még kell benti váltócipő is: 5000
Kelleni fog ünneplő ruha +cipő (sok iskola előírja milyen kell vagy van egyen öltözet amit meg kell venni) 5-10 ezer között.
Nos csak eddig 60-70 ezer forintnyi cuccról beszélünk, úgy hogy mindenből a közép árkategóriásat vettem. Nem a legdrágábbat de nem is a kínai vackot.
És akkor még nem vett az ember ruhát, cipőt, íróasztalt, széket, lámpát, egyéb járulékos dolgokat az iskolakezdéshez, és a tankönyvet is ingyen kapta. Valamint ezek az alap felszereltségek, ezen felül az iskola előállhat plusz igényekkel, hogy mit kér még a gyereknek.
Oké akkor szàmoljunk:
Füzetek, rajzlap, festék ecset stb 20.000Ft(füzet süni)
Kifejezetten elsős tàska,gerinckìmélő disney mintàs màjusban leàrazva 1000Ft.
Tornacipő 2500Ft(hervis)
Torna ruha fehér trikó 1000Ft (h&m)
Benti vàltó 3500Ft(hervis)
Tolltartó felszerelve 5000Ft( herlitz)
Ceruza ilyen olyan 5000Ft ( anatòmiailag megfelelő jobbkezes minőségi)
Akàrhogy szàmolom 40.000Ft alatt voltam és mindenből a lehető legjobbat vettem. Nem a legdràgàbbat hanem a minőségit. És ezt sem egyszerre, àprilistól vàsàrolgattam,amit tudtam hogy kell. A rajzcucc füzetek aprósàgok maradtak augusztusra.
Nem kell meglepődni augusztusban,hogy úristen suliba megy a gyerek,bőven fel lehet rà készülni.
És semmivel nem olcsóbb beiskolàzàs előtt,mint pl àprilisban,amikor nincs szezonja. Illetve de a tescos füzetek olcsóak,de olyanok is.
Ha az ember kinyitja a szemét és tudatosan készül rengeteget tud spórolni.
Én akkor is azt mondom, hogy lehet költeni százezret is, de a töredékét is.
Persze a szükség nagy úr, elsősorban én sem azért vásárolok magunknak turiban, kínaiban ruhát, cipőt, mert annyira imádom, hanem csupán nem telik drágábbra.
Szóval pl. egy sima fehér tesis pólót be lehet szerezni 4-500 ft-rt is,nadrágot szintén, cipő is megvan pár ezerből.
Nekem is most kezdi majd az első osztályt a lányom.
Én a ruhákat már veszegetem neki! Pár füzetet,ceruzát vettem már neki. Apránként nem olyan megterhelő,minden hónapban veszünk neki valamit a sulihoz!
Táskára nem fogok 10 ezernél többet adni,hiszen csak hétvégén hozzák majd haza!
Szerintem 50 ezerből ki lehet hozni (nyilván ebben nincs benne az íróasztal,szék,ruhák)!
Amúgy meg eleinte nem is szükségszerű az íróasztal.
Sok apróság van sajnos, amik összejönnek.
Füzetcsomagot nálunk a suli állít össze, amiben benne van az összes rajzcucc is, ez 10.000Ft körül szokott lenni. Színes ceruza, filctoll, ceruza, ezek kellenek minden évben, plusz évfolyamonként különböző extrák. Ebben már normális minőségű dolgok vannak, háromszögletű ceruza, stb.
Tankönyv: a nagyja ingyenes, de lehet 1-2 könyv amiért fizetni kell.
Táska: én az összes gyerekemnek használtan vettem, nagyon jó állapotú táskákat lehet kifogni 2-3000 forintért.
Tolltartó: ebből viszont nehéz használtat találni jó állapotban, ami szép is és nem gagyi az elég drága, 2-3000Ft simán megvan :(.
Tornafelszerelés: nekünk eddig mindig csak cipőt kellett venni, kínaiban egy ezres. Fehér póló és sötét rövidnadrág rengeteg van itthon, tornazsákuk már az oviban is volt.
Ünneplős ruha: hát ezzel nem vagyok kibékülve, a létező legostobább elvárásnak tartom. De ez is olyasmi hogy már az oviban is volt, nem biztos hogy kinőtte. Megmondom őszintén én elküldöm a gyerekeimet fekete farmerban és akármilyen cipőben ilyenkor, mert erre nem vagyok hajlandó ennél többet költeni.
Ha nagyon kicentized, ez kijöhet 20.000 forintból.
+ a bútor, erre nem írok árat. Mi nem vettünk, ha itthon kell tanulniuk van hely bőven, de általában mindent megírnak a napköziben.
Viszont szeptemberben kezdődik a másik fele, a befizetendők. Nálunk ezek vannak:
Osztálypénz: egyik gyerekemnél nincs, másik kettőnél 2000/félév
Tisztasági csomagot vagy viszünk, vagy beadunk rá pénzt, de az nem egy nagy összeg.
Kötelező úszás: 4000/hónap
Tagozat: van amelyik gyerek nem jár, van amelyiknek 5000/félév, a másiknak 3000/év
Egyéb kötelezően beszerzendő dolgok (furulya, külön tornára dressz, énekkaros ruha): 2-3000 forintok
Iskolai fakultatív sportfoglalkozások, heti két alkalom: 20.000/félév
Zeneiskolába az enyémek nem járnak, de amennyire tudom az ennél kevesebbe kerül, 4-5000 félévente.
Menza: teljes áron 7-8.000Ft havonta.
És ezeket ugye mind nagyjából egyszerre kell fizetni szeptemberben. Nyilván ez teljesen változó iskolánként és a különórák számától függően. Erre sajnos nincs semmilyen alternatíva, ezt le kell nyelni.
Attól is függ, mit kér a suli.
Nálunk a márkát is melléírták (na nem a füzetnek, mert az mind olcsó, hanem a vízfestéknek, temperának, színeseknek, mert ott bizony már ezres is lehet a különbség.) 5 nagy színes karton, darabja 350, 10 színű krepp papír, origamilapok, stb.
Nálunk kötelező az iskolai címeres tesis póló, 1200 Ft darabja. A mindennapos tesi miatt sokszor nem jutnak be a tornaterembe így kell melegítő, és ebből sem elég egy, mert pl a salakpályán összekeni (főleg, ha még nedves is volt), nem adom rá a gyerekre másnap. Tehát az is legalább 2 kellett.
Ha csak a kínais árat nézed (mi nem azt vettük), akkor is legalább 10-15000 Ft csak a tornacucc.
Színes ceruza, radír az első hónapban úgy fogyott, mintha ette volna, pedig nem hanyag a gyerekem, figyel a dolgaira, minden ceruzán ott a név, stb.
De ha csak azt nézed, hogy a logikai készlet 1200 Ft, akkor rájöhetsz, hogy a sok apróságból jön össze az ár.
Tavalyelőtti árakon nekünk 42000 volt csak az tanszer táskával, a tesicucc ezen felül volt. A táska Budmil, 12-ért vettük akciósan.
Nyugi, a 2. osztály már csak 27ezer volt, ha gondolod elküldöm teljesen listázva, mert minden költést vezetünk évek óta.
Nagyon köszönöm a válaszokat! :)
Az az igazság, hogy már most megkezdeném a vásárlást, hogy ne augusztusba égjek le teljesen, de nem tudom mivel kezdjem.Táskát ha megveszem fizetéskor, akkor már előrébb vagyok, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!