Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Szülők, mit szólnátok ha 14...

Szülők, mit szólnátok ha 14 éves lányotok jezsuita gimibe szeretne menni?

Figyelt kérdés
Lányom most 8. osztályos így pályaválasztás előtt áll. Már megvan az 1. hely de mi van ha nem veszik fel. A lányom ma kijelentette hogy ha nem veszik fel az elsőnek megjelölt helyre jezsuita gimibe megy mert az egyik ismerősünk (család jó barátja) jezsuita illetve az egyik szomszédunk is jezsuita és szeretne olyan jó ember lenni mint ők. Mondtam a lányomnak hogy bármilyen középiskolába megy ugyanúgy lehet belőle jó ember. Illetve Miskolcon van az iskola és eléggé féltem. (Bár koleszos lesz mert az 1 .helyen megjelölt iskola messze van de bízok a lányomba). Vagy majd elmúlik? Nem vagyunk vallásosak, én nem hiszek Istenbe, lányom igen de nem járunk templomba. Mit tegyek? Vagy engedjek neki?
2015. nov. 29. 20:06
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a normális válaszokat

Járt vallásos iskolába és nem szerette, azt mondta nem neki való az imádkozás, templomba járás illetve kiközösítették.

Illetve Miskolc, nem vagyok rasszista de voltunk ott nyáron hát.. a belváros elég félelmetes.

De akkor lehet ez lesz a 2. hely

2015. nov. 29. 20:59
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Én 13 éves koromtól kb. 25 éves koromig Miskolcon éltem, és köszönöm, jól vagyok. Egyházi gimibe jártam, igaz, nem a jezsuba, hanem a Fráterbe, nálunk heti 2 hittanórán, havi 1 szentmisén és évi 1 egy- vagy kétnapos lelkigyakorlaton kívül kb. semmi vallásos meg imádkozós dolog nem volt (lelkigyakorlatokat amúgy nagyon szerettük, olyan, mint egy osztálykirándulás és egy önismereti tréning összevonva). Elvileg volt reggeli ima, amit az első órán kellett volna elmondani, de a legtöbb tanár nem mondatta el. A közösség viszont tök jó volt az osztályon belül is és iskolaszinten is. A tanárokkal nagyon jó volt a kapcsolatunk. 1-2 kivétel akadt, de hülye tanár minden suliban van, még a jobbakban is. Szülőként én ettől nem félteném a gyerekemet.
2015. nov. 29. 21:05
 13/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2015. nov. 29. 21:10
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
Miskolc egyik legerősebb gimnáziuma a Jezsuita. Szép továbbtanulási mutatókkal, sok értelmes emberrel. A környék tényleg nem a legjobb, bár pontatlan az infó, nem a belvárosban van a suli, hanem az avasi városrészben, ami egy panelokkal teli lakótelep, és ennek az egyik üteme, nem pont az ahol a suli van elég gettós.
2015. nov. 29. 21:23
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

Eleve csak másodiknak jelölte, valószínűleg úgysem oda fog menni. De ha mégis, hát hadd menjen. Mondjuk azért én ragaszkodnék hozzá, hogy menjen el egy nyílt napra legalább, mert látnia kellene, hogy milyen ott a légkör, anélkül nem fogja tudni eldönteni, hogy jól érezné-e ott magát, vagy sem.

Én jártam egy darabig egyházi középiskolába (ciszterci), én nem szerettem, másfél év után menekültem onnan. Van olyan barátnőm az egyetemről, aki ugyanoda járt, és tök jól érezte ott magát. Nem tudom, min múlott. Valószínűleg sok múlott az adott osztályon is, én a saját osztályomban valamiért nagyon kilógtam a sorból, ezért már eleve elkezdtem tüskéket növeszteni, és a sulihoz is úgy álltam hozzá, hogy nagyon a negatívumokra voltam kihegyezve (nem mondom, hogy nem voltak). A barátnőm osztálya nem ilyen volt, ők sokkal összetartóbbak voltak, nem is igazán volt olyan náluk, akit bármiért kinéztek volna, így ő tök jól érezte magát, és inkább a pozitívumokra emlékszik a középiskolai tanulmányaiból. Egyébként meg mindketten eléggé hasonló beállítottságú emberek vagyunk, mégis ugyanazt az iskolát teljesen máshogy látjuk.

Szóval simán lehet, hogy a lányod jól fogja ott érezni magát, de az is lehet, hogy nem. De ez bármelyik másik iskolában is megtörténhet.

2015. nov. 29. 22:20
 16/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm

Én is gondolkoztam a nyílt napon de már volt és nem lesz több :( Ez az ötlet egyik napról a másikra jött most hétvégén

2015. nov. 29. 22:26
 17/20 anonim ***** válasza:

Én is a ciszterekhez jártam, valóban nem szármaott belőle hátrányom,pedig nem vagyok hívő, ahogy sok osztálytársam sem volt.

Nálunk is rengetg orvos, mérnök lett. Én speciel jogász vagyok.

Szóval ha ez alapvetően egy jó iskola, akkor szeritnem az ne legyen visszatartó ok, hogy vallásos a suli.

2015. nov. 29. 23:06
 18/20 anonim ***** válasza:
Az egyik legjobb barátom tavaly érettségizett Miskolcon a Fényiben, zseniális srác, nagyon okos, semmi idegeskedés nélkül felvették az ELTÉ-re; a többi osztálytársa is nagyon-nagyon jó nevű egyetemekre jár itthon és külföldön. Szigorú suli, de annyira színvonalas a képzés, hogy kiszúrás lenne a gyerekkel, ha gyengébb iskolába kerülne. Nem ez a legerősebb középiskola az országban, ezért azok, akik még erősebbekből pályáznak az egyetemi helyekre, sokkal előnyösebb pozícióban vannak, mint egy gyenge gimibe járó tanuló. Az meg nem attól függ, hogy jó ember lesz-e belőle, hogy milyen iskolába jár. Én ciszter gimiben vagyok végzős, de vannak olyan barátaim, akik nem egyházi iskolába jártak, mégis százszor jobbak, mint én.
2015. dec. 23. 22:16
 19/20 anonim válasza:
Én most végzek a jezsuban. Nemm tudom, végül ide jött-e a lánya, de én nem szeretem annyira a sulit. Túl sok a vallásos program, ammiket kötelezővé tesznek. Nekem ennyi bajom van a sulival. Heti min. 1 misénk van... a lelkigyakorlatok évi 3-4 alkalom, ezek jók. De túl sok a hétvégi program is. Akinek z nem tetszik, az keressen másik egyházi sulit. A lévay például jó lehet. Sokkal kevesebb ilyen kötelező biszbaszuk van mint nekünk...
2016. ápr. 27. 16:25
 20/20 anonim válasza:
Szerintem nincs értelme csak azért keresztény szellemiségű iskolába menni, mert xy is oda jár vagy ahhoz a közösséghez tartozik. Mondjuk manapság már szinte minden iskola keresztény, bár a többségük csak névileg. Viszont írtad, hogy a lányod nem szereti az imádkozást meg a miséket, így nem sok értelmét látom, hogy csak az ismerősök miatt egy olyan iskolába járjon, ahol ezek kötelező programok. Ez ugyanolyan, mint amikor valaki templomban házasodik meg megkeresztelteti a gyerekét, csak mert azt úgy szokás, miközben nem is hisz Istenben.
2016. ápr. 27. 17:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!