Szülők! Ti mit szólnátok hozzá ha a 15 éves gyereketek évvégi bizonyítványának az átlaga 4,2 lesz? Megdícsérjem, vagy leszídjam?
Engem nem dicsérnének meg, mert sosem voltam 4,8 alatt és ha 4,2 lennék az azt jelentené, hogy sokkal többre vagyok képes, csak ellustultam. Húgomnál a 4,2-nél repdesnének az örömtől, mert sokkal nehezebben tanul. Szóval ez attól függ, hogy a gyerekedtől mennyit lehet elvárni, mennyire nehéz az iskola, stb.
17/L
Ez nehéz kérdés.Attól függ, mennyire nehéz az iskola, mik az elvárások, mennyire jó képességű a gyerek.
Nekem is van 15 évesem, 9. osztályt fejezi be. Kb. 4,4-4,5 lesz. Nem vagyok elragadtatva tőle, de nem szidom le érte, meg fogjuk beszélni, hogyan fog jövőre javítani.
A képhez hozzátartozik, hogy bentlakós diák és nagyon erős iskoláról van szó. amit itt elért, azt maga érte el, a helyzetből adódóan nem tudtunk segíteni a tanulásban. A testvérei jobb átlagot hoznak, de ezzel nem engedem, hogy dicsekedjenek vagy felvágjanak.
A kérdésre visszatérve: Magához képest milyen átlag ez? mennyit tanult a 4,2-ért? Mik a céljai később? Eszerint döntsd el, jó-e vagy sem?
Most, hogy nézem a válaszokat, kicsit elbizonytalanodtam. Én soha nem szidnám a gyereket 4-es átlag felett (mondjuk az alatt sem, csak akkor komolyabban keresném az okát, és elbeszélgetnék vele). De úgy látom, hogy 4,5-ös átlaggal sem felelnek meg igazán a gyerekek a szülőknek, pedig szerintem azzal végképp nincs gond!
Én 4,2-es átlaggal megveregetném a vállát, és ha valami fontosabb tárgyból lett rosszabb, akkor segítenék megoldást találni, hogy jövőre jobb legyen belőle. Nem szidnám le.
Csatlakozom a 7. válaszolóhoz, pont úgy érzek, mint ő, pedig egy igen jó képességű gyerekkel vagyok „megáldva”.
Mivel én 16 éves koromig kitűnő voltam egy „versenyistállóban”, azt hiszem, bátran kimondhatom, hogy így 20 éve távlatából már nem értem, milyen jelentősége van ennek azon kívül, hogy a szülők mutogatják a bizit a szomszédoknak. Sokkal fontosabb szerintem, hogy legyen valami, ami érdekli a gyereket, mert – bárki bármit is mond – olyan nincs, hogy valaki mindenből zseni…
Másrészt azt gondolom, a kamaszkor nagyrészt a szocializációról kellene, hogy szóljon. Ha Pistike ultraokos, de nem tanul annyit, mert inkább a barátaival van időnként, akkor szuper a 4,2-es átlag. Ellenben ha Zuzu kitűnő, de nincs egy barátja sem – akkor siralmas az 5-ös átlag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!