Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Csak nekem furcsa hogy 31-en...

Csak nekem furcsa hogy 31-en vannak egy osztáyban?

Figyelt kérdés
Költözés miatt a lányomat csak most irattam be a suliba. Szeptembertől lesz 1.osztályos. Kiderült 31-en lesznek egy osztályban. Az a-sok 28-an, b-sek 30-an, c-sek 31-en lesznek. Csak nekem furcsa hogy ilyen sokan vannak?
2015. máj. 30. 22:00
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%
Sajna 31 gyerekre már nem jut tényleg annyi figyelem mint egy 20-25 fős osztályban igy a lassabb,gyengébb tanulo majd lemarad,és vagy osztályt ismétel,vagy végig bugdácsolja a tanéveket.ja és fegyelmezni is nehezebb ennyi gyereket.
2015. máj. 31. 07:48
 12/28 anonim ***** válasza:
100%
Nekem fura, mert mi annak idején végig 20 körül voltunk általános iskolában.
2015. máj. 31. 08:42
 13/28 anonim ***** válasza:
75%
Mi 32-en kezdtük anno az elsőt...akkor még lehetett tanárt választani és nagyon népszerű volt a tanárnénink, minden szülő hozzá akarta iratni a gyerekét.
2015. máj. 31. 09:54
 14/28 anonim ***** válasza:
100%

Szomorú, ami a magyar oktatásban van. Nem lenne szabad engedni ilyen magas létszámot. Mind ált. iskolában, mind bölcsiben és oviban nem lenne szabad 20 gyereknél többnek lenni.

Ugye az iskola körzetes gyereket nem utasíthat vissza, ha a gyerek tanköteles. Fel kell vegye. Ha sok a gyerek, magas lesz az osztálylétszám is. Valószínű, itt is ez lehet, hiszen 3 osztályt is indítanak. Azt viszont nem engedném meg, hogy pl. a 31 gyerekből 10 nem is abba a körzetbe jár. Máris csökkenne a létszám 10 fővel. De, ha az összes gyerek körzetes, akkor nincs mit tenni.

Én szabályoznám, hogy a létszám 20 fő lehet, csak akkor lehet több, ha annyi a körzetes gyerek, hogy az osztályokat több fővel kell indítani. De ebben az esetben körzeten kívűli gyereket nem vennék fel, ha az miatt emelkedne a létszám 20 fölé.

De ez valahogy mindig másodlagos a kormányzásnak. Az oktatás még az egészségügyné is kevesebb figyelmet kap a Parlamentben. Mindegy, lényeg a focipálya.

Igazából nem furcsa ez a létszám, de nem is normális, nem jó dolog, főleg egy írni, olvasni tanuló gyereknek és főleg azoknak a gyerekeknek, akik lassabbak v. tanulási nehézséggel küzdenek.

Az én gyerekeim még nem iskolások, óvodásak, de náluk is a csoportok 27-28 fővel mennek. Rengeteg. Nem jó a gyerekeknek sem és a pedagógusoknak sem.

2015. máj. 31. 13:59
 15/28 anonim ***** válasza:
Mi is 30-an kezdtük azt ált. sulit. Egy városi iskolában ez normális.
2015. máj. 31. 14:01
 16/28 anonim válasza:
73%
szerintem attól még, hogy ez a kényszerű,egy cseppet sem normális...
2015. máj. 31. 14:24
 17/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat

Igen attól félek én is hogy hogyan tudnak figyelni rájuk. Főleg a napköziben mert itt az is kötelező de úgy látom iskola válogatja.

A fiam állami (!!) bölcsiében 11-en vannak és még mindig van egy hely. (vegyes korosztály)

2015. máj. 31. 17:37
 18/28 anonim ***** válasza:

14-es vagyok. Nálunk a bölcsik is tele vannak, vagyis nincs hely. Már mikor megszületik a gyerek, akkor be kell íratni, hogy talán 2 éves kora körül bekerüljön, vagy akkor sem kerül be.

Megyeszékhely

2015. máj. 31. 18:33
 19/28 A kérdező kommentje:
Itt annyira nem teltek a bölcsik úgy vettem észre, inkább az iskolák. Szintén megyeszékhely
2015. máj. 31. 20:10
 20/28 anonim ***** válasza:
70%

Szia!

A közoktatási törvényben az alábbi osztály-/csoportlétszámokat határozták meg (az első szám a minimum, a második a maximum, a harmadik az átlag):

Óvoda 13 25 20

Általános iskola 1-4. évfolyama 14 27 23

Általános iskola 5-8. évfolyama 14 27 23

Gimnázium és szakközépiskola 26 34 28

Hat és nyolc évfolyamos gimnázium 26 34 28

Viszont 2013-ban a parlament elfogadott egy javaslatot, miszerint az általános „iskolák fenntartói engedéllyel 20 százalékkal eltérhetnek a jogszabályban meghatározott 27 fős maximális osztálylétszámtól”. ( [link]

Így aztán maximum 32 gyerek járhat egy osztályba alsó évfolyamon.

Ennek a hátterében – mint annyi minden másnak manapság – a pénz áll. A gyerekek után „fejkvótát” kapnak az iskolák, így minél többen vannak, annál több pénzt kapnak.

A helyzetet nehezíti, hogy az SNI-papírral bíró gyerekek több gyereket „érnek” létszám és fejkvóta szempontjából (attól függ, milyen típusú a gondjuk, de mondjuk 2 főt), tehát ha már van 1 SNI-s, akkor csak max. 31 fős lehet az osztálylétszám.

Ez elvileg jó dolog lenne, de sok szülő nem viszi el kivizsgáltatni a – mondjuk hiperaktív – gyerekét, így simán lehet, hogy „papír” nélkül van az adott osztályban 2–3 különleges figyelmet igénylő gyerek – és 32-en vannak. Így aztán maximális létszám mellett kellene kielégítően foglalkozni a gyerekekkel.

Persze igaza van annak, aki azt mondja, a tanítótól függ, mennyire tudja kezelni (és igen, az én gyerekkoromban is 30 körül volt az osztálylétszámunk), de pl. a gyerekem sulijában egyáltalán nem tudnak differenciálni. Kerek perec megmondták a tanítónők, hogy ők nem tudnak mit kezdeni a lemaradókkal, ha nem tetszik, el lehet menni.

El is mentek többen – és felvettek helyettük másokat.

2015. jún. 1. 08:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!