Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Mit tehetnék, hogy várja az...

Mit tehetnék, hogy várja az iskolát?

Figyelt kérdés

6 éves kisfiam szeptemberben kezdi az iskolát. Úton útfélen kérdezgetik tőle "na, várod már az iskolát?", ő meg őszintén: NEM. Többször beszélgetünk róla, és ő nagyon jól kifejezi, kimondja az érzéseit, de igazából semmi konkrétat nem tud mondani, hogy miért nem, csak nem.

Ill. egyszer azt mondta, hogy azért, mert ő nem tud olvasni, de ezt gyorsan tisztáztuk, hogy pont azért megy, hogy ott megtanuljon. (Ráadásul "ráragadt" már a nővérétől egy csomó betű és "tudomány".)

Én csak arra tudok gondolni, hogy látja, hogy a nővére mennyit tanul, gyakorol, és hogy ez mennyi időt elvesz a játéktól és talán ettől a kötöttségtől fél.

A másik, hogy a lányom naponta jön az iskolai történetekkel, hogy melyik fiú kapott fekete pontot, beírást..., mert ezt csináltak, azt csináltak, verekedtek, stb. Kisfiam egy-kétszer mondott olyat, hogy ő nem akar majd fekete pontot kapni, csakhogy nem is olyan fajta, végtelenül nyugodt, és szelíd. Vagy lehet, hogy pont ez is aggasztja?

Valahogy annyira szeretnék neki kedvet csinálni, de nincsenek ötleteim, csak a rövidesen kezdődő iskolai programokban bízom, hogy majd meghozzák a kedvét. Viszont a napokban volt az első óralátogatásuk. Nagyon örültem, mert azt nagyon lelkesen várta, de csalódottan jött haza, azt mondta nem volt jó, unalmas is volt, meg hiába jelentkezett sokat, csak kétszer szólították fel.

Mivel tudnám "lázba" hozni egy kicsit?

A lányom nagyon várta az iskolát, és azóta is imádja, szóval tőle (a leírtakon kívül) rosszat nem hall.

2015. febr. 19. 11:01
 1/6 anonim ***** válasza:
67%
A lányod alapján jogosan gondolja, hogy az nem egy jó hely. És nem is. Alternatív iskolában nem gondolkodtatok még, amit esetleg élveznének is a gyerekek?
2015. febr. 19. 11:11
 2/6 anonim ***** válasza:
14%

hú hát ha a gyerekem nem akarna iskolába menni és az óralátogatás sem volt jó, ráadásul csak 6 éves, én biztos nem vinném iskolába.

nagyon nem vagyok híve az indokolatlan visszatartásnak, de ez bőven meghaladja az elégséges indokot

2015. febr. 19. 11:11
 3/6 A kérdező kommentje:

De, én abszolút azonolosulok a Waldorf-módszerrel, de sajnos nincs a környékünkön ilyen iskola. :(

Visszatartani már nem lehet, mert szeptemberbet töltötte be a hatot. És igazából az óvónők a differ-teszt, meg különböző mérések alapján már tavaly mondták, hogy mehetne, mert értelmileg teljesen készen áll. Érzelmileg viszont még most sem vagyok biztos benne. (Miközben meg látom, hogy "kinövi" az ovit, és az óvónők is mondják, hogy már rég túl van az ovis foglalkozások anyagán, és a kisebbek nem megfelelő szellemi partnerei.

2015. febr. 19. 11:21
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Hát van ilyen, később se szereti minden gyerek az iskolát, van aki utálja. Ez ellen nem nagyon tudsz mit tenni, mert ha most nagyon meghozod a kedvét valami kitalált dolgokkal, hogy ilyen meg olyan klassz lesz, a végén benned is csalódni fog, hogy átverted, mert valljuk be, nem csak móka, kacagásés izgalom a suli, sok felesleges dolgot meg kell tanulni, felesleges matekpéldákkal küzködni, elveszi az idődet, sok házifeladat, stb. Persze, vannak gyerekek akik szeretik, akiknek kihívás, én is általában szerettem, de azért belátom, hogy nem olyan jó móka az...
2015. febr. 19. 11:43
 5/6 anonim ***** válasza:

Nem tudod lázba hozni. Néha említsd meg neki, hogy a tanuláson kívül mi minden lesz még az iskolában. Közös játék, torna, ének, kirándulás... de ne erőltesd a lelkesedést. Bizony néha (remélhetőleg) unalmas, és nehéz az iskola, de ő már nagy, tanulnia kell. Aztán reménykedj, hogy mégiscsak talál benne örömet is.

A harmadikos fiam a napokban közölte, hogy most már a környezetismeret és az olvasás órát is utálja (edddig csak az angol, nyelvtan, fogalmazás tartozott ebbe a körbe), mert az olvasás felmérőkben olyanokat kérdez a tanító néni, hogy mi volt a király lovának neve az olvasmányban, és mikor volt az egri vár ostroma. Történelmi olvasmányok vannak soron, és ha már elolvasták, a tanító szerint meg is tanulhatják. Környezetből meg sokat kell írni. A könyvük ugyanis szinte tanulhatatlan, így szegény pedagógus vázlatot próbál íratni velük a füzetbe.

2015. febr. 20. 13:34
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Hát, én szerintem egyáltalán nem olyan nagy probléma az, hogy a gyermek nem várja az iskolát. Miért is várná? Ilyenkor még az is bennük van, hogy most az oviban egész nap játszhatnak, ott valószínű nem lesz ez. Majd ha elkezdődik az iskola, szépen megszokja, megszereti az új környezetet, társaságot, és ha egy suliba fog járni a nővérével, az meg egy külön biztonságérzetet fog neki adni, hogy ő is ott van :)
2015. febr. 20. 16:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!