Mit lépnétek vagy lépnétek-e valamit, ha az osztálytársak szülei ezzel keresnének meg titeket?
Idén új osztályfőnököt kaptak a gyerekek, most negyedikesek.
A fiunk rengeteg tanulási problémával küzd. Vért izzadunk az elért eredményekért.
A héten voltak többen fogadóórán és utána azzal kerestek meg, hogy az osztályfőnök megemlitette nekik, hogy nem tesz jót a gyerekeiknek, ha náluk rosszabb képességű gyerekekkel barátkoznak, pl a fiunkkal.
Teljesen ledöbbentem. Az tény, hogy a fiunk nem lesz soha zseni és valószínűleg az érettségi is megugorhatatlan akadály lesz neki, de egy rendes jólelkű gyerek, akit az osztálytársai és eddig a tanárai is szerették. A viselkedésével sincs baj, sem az órákon, sem a szabadidőben. Minden közösségi programban ott van, ha kell karácsonyi előadást szervez a tanárok gyerekeinek, ha kell, szemetet szed vagy segít pakolni a szertárban.
Eddig még nem fordult elő ilyen. Mit kellene tennünk?
Arra is gondoltam, hogy rákerdezek az ofönél erre, de a szülőket sem szeretném kiadni, mert láthatóan nem tudja, hogy mennyire összetartó osztályt vett át.
Én annyit szeretnék hozzátenni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a gyerekednek mindi tanulási nehézségei lesznek. Olvastam erről könyveket, és nagyjából az a tapasztalat, hogy a gyengébb képességű gyerekek is fel tudják magukat húzni, ha nagyon sokat tanulnak. Egy idő után el tud tűnni a különbség. "A változó agy" című könyvet ajánlom, hogy olvasd el. Olyan elképesztő volt, hogy azt hittem, hogy valami kamu tudomány, főleg mert nem láttam a hivatkozásokat, de utána néztem, és kiderült, hogy azért nincsenek ott tudományos hivatkozások, mert olyan sok van, hogy kitett volna még vagy 100 oldalt. Ebben a könyvben részletesen bemutatja azt, hogy hogy műkdöik agy, hogy van "behuzalozva", és a rendszeresen gyakorlás hogyan tud új neuron kapcsolatokat létrehozni, ami azt eredményezi hogy a végén nem lesz tanulási nehézsége a gyerekednek.
Teljesen jól csináljátok, hogy vért izzadtok vele, és hogy sokat tanultok vele, mert ez a módja! Ne hagyjátok abba! Az is nagyon jó, hogy az osztálytársai is tanulnak vele! Nagyszerű! Főleg a matekot kell nyomni nagyon, az nagyon segít az agy fejlődésének, és egyébként az az a tantárgy ahol egymásra épülnek a dolgok, tehát nagyon fontos jól begyakorolni az alapokat! De hidd el, komoly esélye van annak, hogy a végén be fog érni.
Nekem sosem jelentett gondot a tanulás, de volt egy-két olyan osztálytársam, akiknek igen. És míg én 5 perc alatt megoldottam a házi feladatot, ők volt hogy 1-2 órát is szenvedtek vele. És fokozatosan egyre kevesebbet kellett nekik is. Gimiben már megtörtént az, hogy nekem egy nehezebb és hosszabb tananyagot nagyon nehezen sikerült megtanulnom, és az egyik ilyen osztálytársamnak (sok évet jártunk egy osztályba) sikerült tökéletesen megírni a dolgozatot, nekem pedig lényegesebb rosszabb eredményem lett.
Az egyetemi csoporttársaim közül pedig pláne jó teljesítettek azok, akik az iskolában szenvedtek a tanulással, mert megtanultak tanulni. Nekem nagyon nehéz volt 1-1 teljes könyvet megtanulni vizskánként, mert sosem kellett sokat tanuljak. Nem is kaptam valami sok ötöst.
Szóval fel a fejjel! Egyáltalán nincs veszve minden! Bíztassátok, és foglalkozzatok vele, a végén simán le fog érettségizni! És még egyszer, olvasd el Norman Doidge "A változó agy" című könyvét. Szintén ajánlom - és talán hasznosabb is nektek - Hilde Østby és Ylva Østby könynve, ami "A titokzatos memória" címet viseli.
Láttam màr én is gyereket aki lassan "startolt" és megelözött mindenkit.
De az amit az osztályfönök csinál, az már gáz. Összeugrasztani a szülöket? A gyerekeket? Ki akarja közösiteni a gyereked? Én direkt megkérdezném, hogy mi a célja ezzel!
Nem lehet, hogy esetleg azért, mert elveszi más érdeklődéssel az időt a tanulástól, esetleg pl azt mondja, hogy a hármas/négyes is jó jegy?
Az én gyerekem kitűnő, és a rossz tanulók megszólták, hogy az ő jegyeik is jók és ne mondja, hogy csak az ötös az, mert az ő szüleik szerint is jó jegy a hármas-négyes is és "nem kell a legjobbra törekedni". Illetve, hogy ők is okosak, mikor pl nem tudják negyedikben, hogy a halnak kopoltyúja van, nem tüdeje, illetve hát több tárgyból bukásra állnak. Minden hónapban el kell olvasni egy könyvet, az enyém magától olvas és beszóltak nekik, hogy minek olvasott többet és vastagakat, mikor "csak" száz oldalas könyvet kellett. És úgy néznek rá, mint egy hülyére, mikor mondta, hogy élvezte is (kaland-fantasy regények). Mostmár titkolja, hogy olvas.. Akik megszólják azok is jól viselkednek, a magatartásuk pl ötös és segítenek letörölni a táblát a tanárnak, illetve jókat eljátszanak néha, bár nem a barátai. A barátaival nem esik köztük szó tanulásról, ezek csak inkább haverok. Korábban ez nem volt jellemző, mostanában változott a hozzáállása kiváltképp a lányoknak.
"El nem tudom képzelni, hogy mi hátránya származna pl a két kis osztálytársnőjének, hogy hétvégente együtt matekozok velük."
Minek? Te vagy a korrepetálójuk?
15ös az iskolapéldája annak, miért nem akarják a "butábbak" társaságát, miért gondolják, hogy csak lehúzza őket. Kötekedés, butaság, kisebbségi komplexus, lehúzás érzelmileg.
AZÉRT, mert TANULNI JÓ! ÉS HASZNOS IS!
17
Valóban, tanulni jó és hasznos is. Arra van az iskola és utána otthon/napkoziben/korrepetítornál a többi. De iskolán kívül, egy barátnál, minimum 2 másik gyerekkel nem tanulni szokás, hanem játszani. Puszi
őőő-- nem?
Az enyém az egyik, tanulni szerető barátjával kvízezik, duolingozik, de volt, hogy együtt tanulták a vaktérképen a megyeszékhelyeket, de együtt is szoktak/szoktunk vicces matekfeladatokat megoldani és fejlesztős játékot, pl, tabu játszani. Sőt, villamosdilemmát most, hogy tudjanak ügyesen érvelni. Ha egy szinten lennének, akkor zrínyi feladatokat is oldanánk meg, de így a gyerekem többi barátjával fogunk készülni a felvételire, meg hát évek óta nyelvtani játékokat, vicceket, feladatokat is megoldunk velük. Többen viccesebb. Ettől még csapkodják egymást párnákkal, de imádják a versenyhelyzetet..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!