Hova iratnátok be a HELYÜNKBEN gyereketeket suliba? (erősebb gimi vs. gyengébb)
A gyerek jól tanul, nem nagyon kellett vele tanulni eddig, de egy általános iskola azért eléggé más. Mindketten dolgozunk férjemmel, és van egy ovis gyerekünk, illetve családtagok felé kötelezettségeink, sokat utazunk. Mindezek mellett eléggé elfáradunk.
A gyengébb suliból is tovább tudna menni egyetemre, ha majd szeretne, csak onnan azért kisebb az esély. Cserébe a gyerekek szeretik, a tanárok jók. A suli a szociális készségekre helyezi a hangsúlyt a magolás helyett.
Az erős gimi viszont versenyistálló, és az oda járó ismerős jó képességű gyerekkel is azt mondja, hogy tanévkezdés óta folyamatosan kell tanulniuk a gyerekkel, akim még mindig nem szokta meg teljesen. Sokat követelnek a gyerekektől, olyat is hallottam, hogy eléggé leszúrják őket, beszólnak nekik, ha nem teljesít. Engem ez eléggé elriaszt. Az én gyerekem nagyon szabálykövető, és a szívén viseli, hogy jó jegyei legyenek. Ugyanakkor már most is panaszkodik, hogy az iskolai oktatás unalmas, száraznak találja az oktatási módszereket.
Kezd már lenni konkrétabb elképzelése is az irányt illetően, amihez mindkét suli profilja alapvetően passzol. Én abszolút a gyengébb fele hajlok egyébként, csak tudom, hogy ezzel rontok a továbbtanulási esélyeken, ami szintén fontos nekünk.
Kérlek titeket, hogy ne csak szülőként, hanem gyerekként is képzeljétek magatokat a helyzetbe, és ez alapján válaszoljatok. Illetve, ha vannak itt kamaszok vagy felsőoktatásban lévők (vagy épp nem levők, de szerettek volna), akkor a ti válaszaitoknak is nagyon örülnék!
Az a baj, hogy az adott külföldi oktatási rendszerre én nem látok rá.
Itt Magyarországon azt mondanám, hogy teljesen mindegy az iskola szinte és hogy felveszik-e egyetemre. Szakközépből is vettek fel hozzánk az évfolyamba. Meg lehet később is emelt érettségit csinálni 1-2 tantárgyból a plusz pontokért, ha elsőre nem vennék fel. Szóval emiatt a gyengébb iskolát mondanám, ha ott emberségesebbek a pedagógusok és ha jobb a légkör. Egy életre meg tud nyomorítani egy rossz légkörű iskola.
De ez Magyarország. Külföldön nem tudom, hogy van az egyetemi felvételi. Illetve azt sem tudom, hogy az mennyire lehetséges, hogy pl. 2-3 év után iskolát váltson, ha nem jön be az egyik.
Én erősebb iskola párti vagyok. Hacsak nem irreális a gyerek képességei szempontjából.
Mások beszámolói mindig relatívak.
Én is top 10-be tartozó gimibe jártam, de a mi osztályunk legendásan renitens volt, nálunk nem versenyekben mértük egymást meg amúgy a tanárok se minket (1 kivétel de annak megvolt a pszichopatológiája). Az alattunk lévő osztály meg csupa zseni volt, ott tényleg értek volt ha valaki tepert.
De ezekben a sulikban sem jár szerintem mindenki folyton versenyekre, amúgy sem a világ vége néha olyat is látni.
Ha meg nem jön be, még mindig lehet gyengebbe menni.
Az meg szóba sem jöhet szerintem, hogy ilyen súlyos döntéseket tovább toljunk a gyerekre. Meg kell vele szépen beszélni, de az iskolavalasztásnál a végszó a szülőé szerintem.
Harmadik válaszoló vagyok, én azzal vitatkoznék, hogy a gyengébb suliban sikerélménye lesz és emiatt majd szeret tanulni.
Szokták ugye mondani, hogy korba közé keveredik es megeszik a disznok...hat ez nalam is igy volt. Senki nem tanult semmit, így olyan szinten nem érdekelt engem sem az egész, hogy kémiából konkrétan megbuktam, mert nem is érdekelt, meg a tanárt se szerettem. Ami érdekelt (biosz, foldrajz, magyar, matek), abból tanultam továbbra is, de a többi tárgyból semmi húzóerő nem volt, meg az egesz osztálynak olyan volt a hozzaallasa, mint nekem, csak azt tanulta, ami erdekelte...pedig egyetemen ugye aztan tanultam 2 félév kémiát és végül a profnal szigrlatoztam le, de ennek ellenére egy nem túl erős szakközépben megbuktam belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!