Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Mit nem szabad a waldorfos...

Mit nem szabad a waldorfos tanulóknak?

Figyelt kérdés
Hallottam furcsaságokat róla, hogy nem kütyüzhetnek (de ezt otthonra hogy tiltják meg), nem kapnak húst az iskolában, nem focizhatnak, nem verseny sportolhatnak, nincs tankönyv sem doga (akkor hogy osztályoznak?). Valaki tudja ezek valóság tartalmát?
okt. 18. 13:55
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:

A gyerekem kapcsán, de nekem is panaszkodott már gyerek/szülő is. Konkrétan waldorfos tanuló jön és mondja a sérelmeit, és ha kérdezel is, nem csak passzívan hallgatod, akkor többet mesél. Ruhában pl nem lehet koponya a ruhán és megszóltak egy gyereket érte páréve.. Már nagyobbak jóval, de az első 5 évet én végighallgattam panaszkodásra és a gyerekem is. Láttam waldorfos könyveket, füzeteket, táskát, saját maguk csinálta "tolltartót". Miután lementek a játszós napok az én gyerekem még nyafogott egy sort nap végén, amiről a barátja panaszkodott az iskolával kapcsolatban. Nem vagyok hülye(illetve inkább nem szorulok rá), hogy a gyerekem waldorfba járassan, mikor birtokában vagyok ilyesminek. Tudom hány osztálytárs cserélődött, kik mentek, jöttek és miért, meg minden ilyesmi, kinek milyen problémája volt. Nagy információforrás ám egy értelmes gyerek, és az elégedetlen, de kicsit, vagy megszállott szülő, főleg, ha ezek együtt vannak, a gyerek tuti ellentmond a megszállott waldorfos szülőnek példákkal.

Személyes véleményem, amit sosem mondok el nekik, hogy azok a szülők lenézték a gyerekük képességeit, túlreagálták a normál mértékű hisztit, pedig az a gyerek több téren kiemelkedő volt(nem csak kézügyességben, hanem intellektuálisan is). Csilloghatott volna közoktatásban..most meg csak annyit ért el, hogy az osztálya egyik legjobb tanulója, és még úgy is két év hátránya van, mint a normál színvonal, mert rosszul tanítanak. Amit tud sem a suli, hanem az anyja, az apja, meg a nagyszülei tanítják neki hétvégente, mert 3.tól már akkora lett a lemaradás, hogy a suli kérte, hogy már foglalkozzanak vele otthon, de mindenkinek csak minimális idegszála van hozzá..

Oké, nem biztos, hogy mindegyik waldorf egyforma, én két budapestit ismerek, illetve egy gimit, ott csak látásból ismerem a gyereket és néha beszélek a szülővel, de alig mesélnek, csak fellépésekről. Mondjuk az nem is érdekel különösebben, csak sajnálom a gyereket.

jan. 16. 07:27
 22/23 anonim ***** válasza:
Mi állami iskolából vittük át a gyerekünket első osztály után Waldorfba. Ekkorra már borzasztó állapotban volt, minden reggel hányt, sírt, nem akart menni. A pszichológus tanácsolta a Waldorfot. Figyelemzavara, idegrendszerének fejletlensége miatt küzdött az államiban. Az állami suliban a "huszonpáréves" tanító néni ezt úgy reagálta le, hogy szamárpadba ültette, állandóan szidta és gúnyolta, 4-5 fekete pontot is adott neki naponta. (A gyerek ez utóbbit úgy oldotta meg, hogy ollóval levágta a munkafüzet fekete pontokkal kidekorált részét...). Barátai nem voltak, mert az osztálytársak ellene voltak nevelve a tanító néni által. Mivel tudtuk, hogy másik állami iskola sem jelentene megoldást, a következő tanévet már Waldorfban kezdte. Valóságos csodákat éltünk át azóta. Kiderült, hogy igen kiemelkedő színészi képességekkel van megáldva, rendkívüli a nyelvérzéke, valahogy egyedül megtanult románul, pedig senki nem tanította, csak az online barátai. A kis osztálylétszám lehetővé tesz olyan dolgokat, amelyek nem jellemzőek máshol. Bennünket nem igazán zavar az a néhány megkötés, amit az iskola tanácsol. A koponyás póló ronda. A nyomógombos telefon elegendő egy kisebb gyereknek. A Mekiről azt se tudja, hogy micsoda, de nem is bánom. Vallási megkötés nincs, a világ szinte minden tájáról járnak gyerekek. Az egészséges táplálkozásra hamar rászoknak és ráéreznek. Igen, szabad pocsolyában fetrengeni is akár, és ezen senki nem akad ki. Van esőruhájuk, gumicsizmájuk erre a célra. Váltóruha is mindig van az iskolában. A napközi nem kötelező, de szeretnek ott lenni, mert naponta más programokat szerveznek délutánra. Van néptánc nap, sportnap, kézművesség, irodalmi délután, stb. A tananyaggal valóban lassabban haladnak, ami egy áldás azoknak a gyerekeknek, akik valamilyen problémával küzdenek. Kiközösítés nincs, erre nagyon ügyel minden tanár és dolgozó. Általánosságban jellemző, hogy minden gyerekkel van valami apró difi: enyhébb figyelemzavar, diszlexia, családi háttér problémák, mély traumatikus élmény, stb. Csak mondom a szociálisan érzéketlen hozzászólóknak, hogy bárkivel előfordulhat, hogy gyermeke nem a "nagykönyv" szerint fejlődik. Bárkivel...
jan. 19. 13:07
 23/23 anonim ***** válasza:

Olyan szülő vagyok akinek a gyereke állami oktatásba jár, de körbe vagyok véve olyan szülőkkel akiknek waldorfos csemetéjük van, és én is hajlottam a waldorf felé.

A munkahelyemen van egy mérnök srác akinek az apukája waldorfos tanító, így ő is waldorfban végzett. Kitűnővel diplomázott, és szuper nagy tudású agrármérnök lett belőle..de..Mikor én lavíroztam hogy hova írassam a gyerekem, és a waldorf felé hajlottam, ő tartott nekem egy előadást hogy meg ne próbáljam. Azt mondta hogy waldorf ovi van, waldorf suli van, waldorf munkahely nincs..Sokkolta mikor szembesült a való világgal a mai napig tikkel, zárkózott, és párkapcsolati nehézségei vannak, úgy hogy egy roppant jóképű srácról beszélünk.

A másik dolog amire rávilágított. A mai szülők 40 %-a akik a waldorf mellett döntenek (tisztelet a kivételnek) azért oda viszik a gyermeküket mert nem szeretnének vele sulin kívül otthon leülni tanulni. Waldorf szemléletű szülő lehetsz úgy hogy államiban tanul a gyereked, és otthon viccesen rásegítessz, nem pedig korrepetítorhoz viszed. Az én lányom tanulási nehézségekkel küzd, semmiféle segítséget nem kérek mellé, én ülök otthon, és tanulok vele. Ha valami nem megy megyünk könyvtárba, nyomozó munkát folytatunk. Ott tartunk hogy magától ül le, és hív hogy "Anya gyere nézzük át, jöjjünk rá, ezt nem értem segíts"..

Szerintem Rudolf Steiner nem azt találta ki ami ma a waldorfba megy. Tényleg kicsit szektikus, és ezek a szülők mind a környezetembe lenézik az állami oktatást taposó gyerekeket, és a szüleiket. Mindig támadásnak veszik ha pl. a kollégámról mesélek, pedig ő hús-vér bizonyítéka annak hogy nem mindenkinek való.

tegnap 14:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!