Mi alapján választanátok ezek közül iskolát?
Tudom még odébb van, de már napok óta ezen őrlődöm.
Fiunk jövő szeptemberben kezdi a sulit.
Hugi ovis, hozzá is kell alkalmazkodni. Ő a lakhelyünk ovijában marad.
3 iskola kerülhet szóba.
Első, ahol lakunk. 900Fős kis falu. A suli modern. De mivel zsákfalu, kevés a gyerek, lasszóval szedik a gyerekeket, hogy kilegyen a létszám. Így rengeteg a problémás gyerek. Pl múlthéten már ki is tettek egy 5.-es gyereket késsel fenyegetőzés miatt.
Rengeteg az sni-s, autista. Akik húzzák le a jóképességűeket. szomszédék fia másodikas most. elsőben kb a fele anyagot tudták csak átvenni.
Emellett vallásos suli. Minden nap kötelező imádkozással, heti 4 hittan órával, 2hetente kötelező templomba járással.
Élből nem iratnám én ide. Viszont a bejárást tekintve ez a legjobb. Emellett ha megérik rá, akár haza is tud sétálni, 2 perc gyalog a suli.
Mások opció az én munkahelyem a szomszéd faluban van. Itt a suli közepes kategória. Rosszat nem hallottam még róla.
Viszont én 7től fél4ig dolgozom, reggel rohadt korán be kellene vinnem. Haza innen egyedül esélytelen hogy menjen még akár 8.ba sem. Vonattal kb 2 perc haza. Viszont a suli és a vasút a falu 2 legtávolabbi pontja. gyalog minimum fél óra. Ha fél4kor végzek, érte kellene először mennem, majd 4re beesnék a kicsiért az oviba (most 15:40re érek értük, így is kb utolsók)
A másik opció az ellenkező irány. Férjem munkahelye van abban a városban.
Ott egy neves suli van, jó a híre. Ha csak ez számítana oda iratnám.
Viszont oda férjem bevinné reggel, jókor érne be.
Viszont férjem 5ig dolgozik, nem tudja hazahozni.
3/4 4re összeszedném a hugit, 4re odaérnék a suliba. De ez minden nap +25km kocsikázás, +idő. A délutánjaink most is zsúfoltak, ha még elmenne ebből ennyi idő, nem tudom milyen lenne. Meg azért üzemanyagban sem mindegy.
Innen busz van haza, csak rohadt ritkán. A későbbiekben innen sem nagyon tudna egyedül hazajárni.
Így kívülállóként melyik opció mellett döntenétek?
na ezért sem élünk pesten :D
Kocsival 15 perc. Busszal egy jó 30-35 amúgy onnan haza.
Mert a busz nem egyből hozzánk jön, hanem bemegy egy másik szintén zsákfalu településre is. De nem is ez a lényeg.
Nagyszülők abban a faluban laknak, ahol én dolgozom.
De ha azt a sulit választanánk, nem lenne megoldható ott sem minden nap a segítség.
Amúgy én is a 3. fele hajlok, és most itt nagyon sokan megerősítettek ebben
Én a jó oktatást- tudást biztosító suli felé mennék.
A többit megoldanám, családilag megoldanánk, mert meg akarnám oldani.
Ha a fogam fáj, igyekszem a legjobb fogorvost megtalálni, ha a házamat kell karbantartani ugyancsak arra figyelek, hogy a feladathoz, pénztárcámhoz stb. legjobb, legoptimálisabb szakembert találjam meg, pedig az csak egy ház.
A gyerekem és a tanulása, képességei, jövőbeni boldogulása nekem ezeknél jóval fontosabb és tudod mi lenne a prioritás? Az ő képességei, a számunkra - akár áldozatokkal is!- elérhető legjobb, legoptimálisabb megoldás.
Lehet, hogy én vagyok rosszul bekötve, de nemhogy már egy lapon legyen említve a késelős zsákfalus iskola meg a városi, ahol valószínűleg magasabb az oktatás színvonala, nem kell pl bezárástól, kisebbségi akcióktól tartani.
Bocs, de a kényelmem is sokadlagos, 5-10 km-ek meg egy zebra nem a világ közepe és nem örökéletre kell hurcolni azt a gyereket!
Nekem igenis megérne plusz időt, pénzt, áldozatot, képes lennék korábban felkelni vagy a családi közlekedést, logisztikát átgondolni, hogy a gyereknek ne csak a lögyögős-kényelmes minimumot tudjam megadni.
Ha több gyereket vállaltam és azt a lakhelyet választottam, amit, akkor ezeket is bekalkuláltam vagy kalkulálom minden szépségével, nehézségével, költségével együtt a gyereknevelés terheibe.
Ha oktatást választok, akkor megnézném az iskolák eredményeit, kimeneteleket, továbbtanulásokat, bizony ezeket a késelős/sni-s dolgokat is és lenne arra tervem, hogy ne a saját kényelmem vagy némi útiköltség legyen a kerékkötője annak, hogy a gyerekem legalább az esélyt megkapja a jóra.
Nem a csillivilli felújított falak adják a tudás, inkább legyen világháborús golyó ütötte nyom a századeleji épület felső párkányzatán, de ha a gyerekem képes és alkalmas a legjobbra, akkor kerüljön is oda.
Ahol már eleve gond van (és bocs, de kiskorúakról beszélünk, ha azok vadállatok, késelnek, akkor a szülői közösség az mi lesz?), a gyerekem hátrányos helyzetű közegbe szocializálódna, hát kösz, nem.
Bocsánat, de ennyiért felelős anyaként én felemelném a sejhajt tényleg.
Kísérgetni meg hurcolászni max alsóban kell a fővárosban is… az 4x 180 nap- ketten vagytok szülők, ezt is vállaltátok, legalább lehetőségként… de kinek mi.
Csak nem kell csodálkozni majd akkor nyolcadikban, ha a központi kompetencia meg felvételi gyászos lesz és a gyerek mehet a gettós városi “szakmunkás” gyájtőbe, de szegénynek legalább “volt gyerekkora” meg nem kellett megtanulni közlekedni :I
Megoldódott a probléma.
Tegnap az értekezleten a főnökünk kijelentette, hogy költözik a cégünk. Abba a városba ahol ahol férjem is dolgozik. Így már kb eldőlt, hogy abba a suliba fog járni ami ott van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!