Tanár gyerekének mi a jobb, ha ott tanul, ahol a szülő tanít vagy ha másik iskolában tanul?
Kérdező!
A kérdésre nem lehet igen-nem választ adni.
1. Ha másik iskolába jár a gyerek, akkor az összes lehetséges probléma ki van lőve. Mondhatni ez a tiszta ügy. Ennyiből mondhatjuk, hogy ez a jobb megoldás.
2. Ha ugyanabba az iskolába jár, kérdés, hogy tanítaná-e anyuka a gyerekét. Ha nem, vagy csak valami marginális tárgyat (pl. testnevelés, ének - bocs az ének- és tesitanároktól), akkor szintén nincs jelentősége.
3. Ha középiskoláról van szó, akkor sokkal kisebb jelentősége van, mintha általános iskola felsőről van szó, vagy pláne alsóról.
4. Nagyon sokat számít, hogy maga a tanár szülő hogyan reagálja le ezt a helyzetet. Intelligens tanár jól le tudja reagálni, se nem kivételezik, se nem szívatja a gyerekét, nem kér külön engedményeket más tanároktól, nem sértődik meg, ha a gyerekének más tanár rossz jegyet vagy beírást ad. Tény, hogy erre nem minden tanár-szülő képes.
Összegezve:
a) Ne legyen osztályfőnöke vagy alsóban tanítója a saját gyerekének.
b) Intelligensen viszonyuljon a helyzethez, ld. 4. pontot.
Ha a) és b) teljesül, akkor simán járhat ugyanoda.
Kérdés az is, hogy egyébként jó iskola-e, egyébként ajánlaná-e a tanár jó szándékkal másoknak ezt az iskolát. Ha igen, akkor csak azért, mert ő ott tanít, ne küldje máshová a gyerekét!
Nálunk volt, hogy az anya volt a fizikatanár, a saját gyerekét (is) tanította, és igen vicces volt néha, hogy mennyire külön tartotta, mikor szülö és mikor tanár.
Egyszer a gyerek nem csinálta meg a házifeladatot, és közölte, azért nem, mert anyukája a saját szobája takarításra kényszerítette, ezért nem volt rá ideje. A tanárnö meg közölte, beszélje meg otthon a szülövel, hogy milyen sorrendben kellene elvégeznie a feladatait, hogy a takarítás is meg a tanulnivaló is meglegyen. És a gyerek ugyanúgy megkapta a beírást, mint minden másik gyerek esetében megszokott volt.
"Egyszer a gyerek nem csinálta meg a házifeladatot, és közölte, azért nem, mert anyukája a saját szobája takarításra kényszerítette, ezért nem volt rá ideje. A tanárnö meg közölte, beszélje meg otthon a szülövel, hogy milyen sorrendben kellene elvégeznie a feladatait, hogy a takarítás is meg a tanulnivaló is meglegyen. És a gyerek ugyanúgy megkapta a beírást, mint minden másik gyerek esetében megszokott volt."
Ez nagyon jó! :D
Nincs erre igan vagy nem válasz. Én tanárgyerkként egy vidéki kisváros egyetlen gimnáziumában tanultam. Anyám meg ott volt fizika-kémia szakos tanár. Engem nem tanított. Így a helyzetet jól kezeltem.
Én is tanár lettem Budapesten egy általános iskola és gimnáziumban. A fiam a felsőtagozatos én meg a gimiseket tanítom. Szerintem ő is hól kezeli ezt a szituációt. Később mi lesz nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!