Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Tanítónink, nektek jó, ha a...

Tanítónink, nektek jó, ha a gyerek már tud írni/olvasni mire iskolába megy?

Figyelt kérdés
2023. jún. 29. 11:26
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
40%
Ha az a szerencsétlen gyerek magától megtanul olvasni a suli előtt, és mérhetetlen tudásvágya is van, akkor ne fojtsátok el. Vigyétek Waldorfba, Montessoriba, vagy tanuljon otthon. A tanárok többsége sajnos ostobább és lustább annál, hogy egy "más" gyereket másképp kezeljenek, mint a többit. Saját példa, én négy évesen megtanultam olvasni az akkor 7 éves nővéremtől, akinek gondjai voltak, és az ujjával mutogatta sajátmagának, hogy "m, a, ma", aztán "m, a, m, a, mama", és igy tovább minden szót. Kb 3 hónap alatt megtanultam olvasni, fejjel lefelé, mert szemben ültem vele. Ő még mindig dadogva olvasott, amikor a másik szobában a vak nagymamámnak olvastam fel az újságot. Másodikban a tanítónő elvette tőlem a Rómeó és Júliát, és anyámat behívatta, mert hogy jutok én egy ilyen könyvhöz 8 évesen. Aztán minden évben elvettek tőlem egy-két könyvet, ötödikben pl. Eric Knight Légy hű magadhoz c. könyvét, majd a Zendülés a Caine hadihajón-t, ami miatt nem csak intőt kaptam, de nevelési tanácsadóba is kellett mennem, mert mi az, hogy én háborús könyveket olvasok, ráadásul ami zendülésre tanít. (a nevelési tanácsadóban elpanaszoltam a Rómeó és Júlia óta fennálló problémáimat, a nő konkrétan kiröhögte az összes tanárt a műveletlenségük miatt, és ez a megállapítás nagy elégtétel volt a számomra). Másik iskolába kellett volna anyáméknak vinni, de nem akartak, mert a nehezen tanuló nővéremmel azonosan kellett csinálni mindent, mi az, hogy nekem egy magasabb szint kell mint neki. Igy tehát ugyanez az iskola volt, amikor ötödikes biológia órán közöltem, hogy a tojástermeléshez nem kell kakas, mert a rántotta a megtermékenyítetlen tojásból is ugyanolyan, a nő közölte, hogy kérjek felvilágosítást a szüleimtől, erre megkérdeztem, hogy ő is csak akkor menstruál-e, amikor szülni akar. Intő, anyámék, hoppá, nekem volt igazam. Tyúktojás keletkezik kakas nélkül is, csak az nem kel ki. És így tovább, egész általános iskolában. Mindenki utált, én meg vagy a könyvtárban voltam, vagy otthon olvastam. Anyámék nem írták alá, hogy gimnáziumba mehessek, mert szegény nővérkém vért izzad még a szakközépiskolában is, hogy néz az ki, ha a másik gyerek magasabb végzettségű lesz. Ugye mondanom sem kell, 17 évesen a TIT szabadegyetemre jártam a szakközép mellett, ami nem jelentette azt, hogy egyetemre mehettem volna érettségi után, de a mérhetetlen tudásvágyamat kielégítette úgy-ahogy. Ugye mondanom sem kell, hogy a kisérettségit szimplán körberöhögtem, a rendes érettségire pedig el sem mentem, mert a 18. születésnapomon már Ausztriában voltam, és soha nem fordultam vissza (csak 37 év után először, pár napra). Megjegyzem, két év után németül érettségiztem, úgy, hogy előtte kizárólag oroszt tanultam. Elmondani sem tudom, mekkora nagy megkönnyebbülést jelentett nekem, hogy kiszabadultam a "minden gyerek egyforma" porosz mentalitásból. És, bár nagyon ritkán utazom Pestre, és semmi közöm a magyar oktatáshoz, de az emlékek nem múlnak, és én mindíg azt mondom, hogy nem szabad a gyerekeket egy kalap alá venni, még egy családon belül sem, nemhogy 30 gyereket egy osztályban.
2023. júl. 2. 23:21
 32/41 A kérdező kommentje:
Nagyon jó suliba fog jàrni a gyerekem, úgyhogy ilyesmitől nem félek.
2023. júl. 3. 11:47
 33/41 anonim ***** válasza:
46%

31: ez egy nagyon tanulságos történet, de ma ez nagy valószínűség szerint úgy nézne ki, hogy te lennél a család kis kedvenckéje, a géniusz, akire büszke mindenki, a nővéred meg a szégyen. Ahogy látom a stílusod, neked ez még tetszett is volna.

Megértem a nézőpontod, de a szerénység néha többet ér minden tudásnál. Lehet ez hiányzott csak, és akkor itthon is tudtál volna érvényesülni. Jó, ez nem mentség, hogy nővéred árnyékában éltél, de mint ahogy írtam, nem is látom ennek a lényegét.

2023. júl. 3. 15:12
 34/41 anonim ***** válasza:
100%

Ja, amúgy mi lett nővéreddel, végül mit csinált, mit dolgozott? Sikerült munkát találnia?

Manapság amúgy szegény kódot kapott volna már szinte ovis korában, hogy mentálisan sérült.

2023. júl. 3. 15:18
 35/41 anonim ***** válasza:
19%

Fogalmam sincs, kb 40 éve nem láttam, nincs kapcsolatunk. Én az ő árnyékában szenvedtem, ő meg az enyémben, mert neki szegénynek sorozatos kudarc volt, hogy én megoldottam mindent kb fél perc alatt, ő egész hétvégén agyalt rajta. Ruhaipari szakközépbe járt, be is fejezte amolyan éppen-átcsúszik-kegyelem-kettessel. Utána anyámék bekönyörögték egy közeli szabóságba, onnan kirúgták pár hónap után, utána csak otthon volt és nem csinált semmit, amig én ott voltam. Miután eljöttem, sohasem beszéltem velük, azt sem tudom, hogy anyám él-e vagy sem (bocs, de nem is érdekelnek).

Én az egészségügyet olyan formában "folytattam", hogy állatorvosi rendelőm van egy 100ezres kisvárosban.

2023. júl. 3. 19:10
 36/41 anonim ***** válasza:
94%
#35 Ebben a történetben anyádék a ludasak. Valóban nem kellett volna téged visszatartaniuk csak azért, mert e nővéred gyengébb képességű, de erről a nővéred a legkevésbé sem tehet.
2023. júl. 3. 19:24
 37/41 anonim ***** válasza:
84%

30. Nincs semmi baja, ki van vizsgáltatva. Én sem tudok 40 percig mozdulatlanul ülni a padban, ha unatkozok akkor meg főleg. Minden bajom van. Én is pluszban oldottam meg feladatokat, versenyeztem a TIT orszagosában, helyezéseket értem el...

Másfél órás Taekwondo edzésre jár 8 évesen és nem fárad ki a végére. Zongoraórán 2-3 gyakorlás után tökéletesen játszik a hangszeren csukott szemmel minden új dalt. Sakkból nem tudok már újat tanítani neki, mert túl van a színtenem, sajnos itt nincs hozzá tanár, pedig menne. Egyszerűen ilyen, le kell foglalni fizikailag és szellemileg. A tanár erre képtelen, inkább bűnteti. Egy halat nem itélhetsz meg az alapján, hogy hogyan tud fára mászni... Egy vadlovat sem tudsz karámban tartani. Nem figyelemzavaros, papírja van róla, mert a tanár kikényszerítette, hogy vigyem el kivizsgálasra, amikor megkapta a papírt meg hárított, hogy hát ő nem úgy gondolta... Egyszerűen csak le kellene foglalni plusz feladatokkal. Ennyi.

2023. júl. 5. 14:31
 38/41 anonim ***** válasza:
19%

Pontosan erről beszélek. Ha a gyerek az intelligenciájával, tehetségével kilóg az átlagból, akkor a tanár nem plusz feladatokkal segíti, hanem rákényszerít egy nem igaz-itéletet, hogy figyelemhiányos meg hasonlók. A tanárok nagyon nagy százaléka sajnos alkalmatlan a gyerekek megitélésére, a tehetség, vagy a pszichológiai problémák felismerésére. Ha a gyerek más, mint a többi, akkor az szerintük csak rossz lehet, biztos SN gyerek. Az meg sem fordul a fejükben, hogy a gyereknek esetleg magasabb az IQ-ja, mint az övék.

2023. júl. 5. 16:09
 39/41 Avair2010 ***** válasza:
17%
Nem tudom, mi a véleményük, azonban azt igen, hogy annak csak előnye lehet. A többi gyerek meg úgyis kiközösítheti mindenféle ok nélkóül is, ezért ezen a témán nem érdemes rágódni. Egyébként ha már nem analfabéta, akkor több ideje is marad más dolgokat eltanulni a suliban, csak hogy más hasznot ne említsek.
2023. júl. 5. 17:27
 40/41 Bary56 válasza:
82%
Lányom kb. 1990-ment suliba. Tudott írni, olvasni, számokat ismerte 100-ig. Számolni is tudott. Nem volt hasznos abban az időben, mert az előnye elfogyott az iskola végére. Olyan iskolába kellett volna íratnom, ahol sok hasonló gyerek jár. Azok húzták volna, így pedig nem foglalkoztak vele. Nem volt rá lehetőségem. Nem tanult meg tanulni. Középiskolában már gyengébbek voltak az eredményei, főiskolát pedig az utolsó évben abba hagyta. (ebben családi haláleset is közre játszott)
2023. júl. 7. 17:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!