Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Hogyan kezeli a pedagógus ha...

Hogyan kezeli a pedagógus ha problémás gyerek van az osztályban?

Figyelt kérdés

Illetve hogyan kellene kezelni?

Olyanokra gondolok, ha egy gyerek folyamatosan beledumál az órába, piszkálódik valamely társával, a tanárnak folyamatosan fegyelmeznie kell.

Ilyenkor a többi gyerekkel mi van?

2023. jan. 22. 08:11
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Amit írsz az valós probléma, és nincs olyan osztály, ahol ne lenne ilyen gyerek.

Én mindkét oldalt láttam, mert pályaelhagyó tanár vagyok és van adhd-s gyerekem.

Szóval az igaz, hogy a tanárnak a világon semmi eszköze nincs. Nem küldheti ki a gyereket a teremből, de ha rákiabál már az is probléma. Az meg csak az elméleti rizsa, hogyha érdekes az óra, leköti a gyereket. Van olyan gyerek, akit nem köt le. Matekórán nyilván csak a matematika tananyagról lehet beszélni, ha nem érdekli, hát nem érdekli. A tanár cigánykereket is hányhat.

A gyerekemnek a tanárai viszont kritikán aluliak. Az osztályban szinte az összes fiú problémás. Már hármat elvittek, sokkal nyugodtabb az osztály. 16-an vannak, azért az összes gyereket nem lehet elvinni, akkor ki marad, kit fognak tanítani? (Az iskolában egyébként van 13 fős osztály is.)

És igen, ki van vizsgálva, adhd-s. És voltunk a Pedagógiai Szakszolgálatnál, szerintetek mit oldott meg? Attól még adhd-s maradt. Attól még nem bír 45 percen keresztül figyelni. Le van írva, hogy hogy kéne kezelni a gyereket, de a tanárok magasról tesznek rá. Pozitív megerősítés. Az adhd-soknál alap, de a többi gyereknek sem ártana. A tanárok azt sem tudják ez mit jelent. Órai munkára kapja az egyest, mert az utolsó 5 percben már nem írt semmit. És azt mondja a tanár, hogy majd ebből tanul, és legközelebb jobban figyel. De ha egész nap jelentkezik, hát az teljesen rendben van, órai munkára ötös nem jár, csak egyes.

Hát, erre már szavakat nem találok. És ő egy szakképzett tanár, elvileg. Az osztályfőnök is szekírozza a gyereket folyamatosan, nem tudom ez valaha hozott pozitív eredményt? Pedig a gyereknek csak az kell, hogy azt érezze, hogy szeretik és elfogadják, akkor sokkal jobban kezelhető lenne. Soha nem fog csendben végigülni 45 percet, de azért nem annyira rossz, mint a tanárok mondják.

Bár még nem hívtak be, hogy vigyem el, szóval még bírják, de én szívem szerint váltanék vele, csak nincs hova.

Egyébként több aláírásgyűjtés volt már a hasonló helyzetek megoldására. A Kormány válasza mindig az volt, hogy nem értik, hogy a szülőknek mi a baja, a probléma kezelve van. Van rá jogszabály, és minden iskola fogad viselkedészavaros gyereket. Ja, hát oké, jogszabályi szinten kezelve van, de nincs iskolapszichológus, nincs gyógypedagógus, nincs pedagógiai asszisztens. Pedig ezeknek a gyerekeknek az kéne. Marad az egy szem tanár, aki nem ért hozzá, amúgy is frusztrált, és jogilag nem tud mit tenni a helyzettel. Marad az, hogy szétidegeli az amúgy is problémás gyereket, és próbál nyomást gyakorolni a szülőkre, hogy vigyék el. Attól a gyerek még ugyanolyan marad, csak más iskolában szenvednek vele, de az gyakorlatilag a tanárnak már mindegy. Kicsit kárörömmel tölt el, hogy amikor kiszekálnak egy problémás gyereket, mindig jön helyette másik.

2023. jan. 22. 14:02
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

#2 vagyok

“Ezt most nem a problémás gyerek szemszögéből kérdezem, hogy ő mi mindent kap, hanem aki "csak" nézőként van jelen. Azzal ki foglalkozik, hogy ő hogyan éli meg a műsort?”

A mi esetünkben (ahol nem az én gyerekem volt a “problémás”) pl én, a szülő foglalkoztam ezzel, és ennek folyományaként beszéltem többször az ovi pszichológussal. A vége az lett h ovit váltottunk, de nem csak a problémás gyerek miatt, hanem mert a pedagógusok kritikán aluliak voltak (a normal óvónők, a gyógypedagógust nem tudom, a gyp asszisztens aranyos volt és a pszichologus is). Nekik baromi kényelmes volt mindent rákenni erre a fiúra, miközben a konkrét esetben valóban volt szaksegítség is. A következő oviban is voltak “problémás” gyerekek, de ott valahogy kezelték őket. Ott a fiam is kapott fejlesztést (finommotorika), ami jót tett neki (az előző oviban lesz@rták…és ez ugyanazon budapesti kerületen belül, önkormányzati óvoda mindkettő,

kb 500 méterre egymástól). Szóval nincs általános válasz a kérdésre. Amit az adhd-s gyerek anyukája is irt: jó pedagógusok kelle(né)nek. Sajnos senkinek nem könnyű egy ilyen helyzet, de elviselhetőbbé lehetne tenni, ha nem a “kiszekálás” lenne a kezelés módja. Ahogy írta: ha egyet kiszekálnak, helyébe lép egy másik. A mi esetünkben is ez volt egyébként, az autista kisfiú első évben egész tűrhető volt, akkor egy másik fiú volt az ügyeletes rossz. Mikor őt elüldözték, ez a kisfiú lépett elő. (a következő évet nem vártuk meg)

2023. jan. 22. 17:36
 13/16 anonim ***** válasza:

11-es vagyok, 12-es, köszönöm szépen.

Amúgy én rettenetesen szégyenlem magam a fiam viselkedése miatt, pláne, hogy tanár vagyok, sokszor értetlenül állok a dolog előtt. Én soha nem viselkedtem így, és nagyon elítélem az egészet, de egyszerűen nem tudok mit kezdeni a helyzettel. Más szülőkkel nem is igen barátkozom, nem akarok megjegyzéseket hallani. És egyébként teljesen meglepő, amikor néha beszélek szülőtársakkal, inkább együttérző szavakat kapok, és nem azt, hogy miért nem viszem már el a gyereket valahova.

Szóval mások is látják, hogy ahogy a gyereket kezelik, az nagyon nem oké. Jó, ő nem verekszik, nem bánt másokat. De tény, hogy ahogy viselkedik, az eléggé megnehezíti a tanítást. Ennek ellenére szerencsére eddig még nem gyűjtöttek ellenünk aláírást a szülők.

2023. jan. 22. 17:44
 14/16 anonim ***** válasza:
81%

Hogy elméletileg mit kellene hivatalosan tegyen, azt nem tudom, de a gyakorlatról vannak tapasztalataim.

Általában vagy az egész osztályt bűnteti a pár problémás miatt, vagy csak azokat, akik jók voltak.

2023. jan. 23. 14:30
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos vannak ilyenek, akik azt hiszik, hogy a katonaságnál vannak, és egy-két rossz gyerek miatt büntetik az egész osztályt. Mit gondolnak? Hogy majd szünetben lerendezik egymás közt? Aztán ha meg balhé, meg verekedés van, az a baj.

Szerintem ez rossz megoldás, mert egyáltalán nincs közösségépítő hatása, sőt, közösségromboló hatása van. Ráadásul nem igazán örülök, ha más rossz gyereke miatt kap rossz jegyet az én gyerekem is.

2023. jan. 23. 15:48
 16/16 anonim válasza:

Van az a gyerek/ék akikkel nem tudsz mit kezdeni, ez az igazság!!!!

Most kezdtem egy suliba 20fobol 3 lány a többi fiú mind barnabőrű.. elkèpzelni sem tudod hogy hogy viselkednek, iszonyat durvák.. az hogy kopkodnek mèg a jobbik eset. Nekem mondja hogy ellopja a kocsimat.. hogy hogy nyírná ki a társát, sajnálom rossz körülményekből jönnek de ezeket fegyelmezni lehetetlen, minden pillanatban ököllel ütik egymást. Csoportokba bántják a kisebb gyerekeket. Itt csak idegileg tud kikèszülni az ember

febr. 16. 08:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!