Vannak Magyarországon olyan iskolák, ahová pl. autista vagy mozgássérült gyerekek járnak az egészséges osztálytársakkal egy osztályba?
Az autistáknak más nevelési igényeik vannak, ezért őket nem szokták "normál" suliba vinni.
A mozgássérültek meg miért ne mehetnének? Attól még hogy valaki nem tud lábra állni még lehet akár orvos is.
" én ezzel foglalkozom, szóval én tudom is, nem csak a hasamra ütök."
Ha ezzel foglalkozol, akkor pláne tudhatnád, hogy az autizmus egy spektrum, ahol a súlyos, típusos autistáktól kezdve a magasan funkcionálókig mindenféle megtalálható, tehát nem lehet kijelenteni, hogy egy autista nem oktatható integráltan. Dehogynem! Én nem ezzel foglalkozom, csak foglalkoztam... alapítványi integráló iskolában volt típusos autista tanítványunk is, a testvérével együtt, aki magasan funkcionáló autista.
A lányom is auti (magasan funkcionáló), integráltan oktatható, és sikerült is őt tökéletesen integrálni.
A szakértő bizottságok azért vannak, hogy eldöntsék, melyik gyerek járhat "normál" közösségbe, és ki az, akinek inkább megfelel a speciális oktatás. A szülőnek meg persze olyan intézményt kell találni, ahol a feltételek biztosítottak. Ez lehet állami, vagy alapítványi iskola is (de az alapítványi iskolában is integráció van).
"De olyanoknál, akik beszélni nem tudnak, adott esetben agresszívak, semmiképpen sem jöhet szóba."
Erre írtam, hogy de, szóbajöhet. Integráló iskolában volt nem beszélő auti tanítványunk. Néha agresszív is volt, de ezt a pedagógusoknak tudni kell kezelni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!