Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Milyen tanítási stílus jellemz...

Milyen tanítási stílus jellemző gyermeked iskolájára?

Figyelt kérdés

Most ez így lehet túl általános, de az érdekel, hogy jellemzőbb e az, hogy

A)

a gyereket bevonják az órába, aktívan részt vesz, elmondhatja önálló gondolatait a témáról, kérdezhet, választ kap, felébresztik a kíváncsiságát, már órán elsajátítja a tanulnivalót mivel aktívan részese volt

vagy inkább az jellemző, hogy

B)

a tanár magyaráz, a diák figyel, nem javasolt közbeszólni, kérdezni, mert haladni kell az anyaggal, mindent le kell másolni a füzetbe a tábláról/egyéb eszközről, ha nem jut időd leírni, így jártál, haladni kell, a diák szerepe itt tehát passzív, az az elvárás, hogy kövesse a tanár utasításait

Én konkrétan felsős gyerekem miatt kérdezem, de érdekel bármely korosztály tapasztalata.

2022. nov. 2. 20:49
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%
De sokkal szabadabb kezük van. Ha kellett volna elköltözöm. Államiba semmiképp nem vittem volna.
2022. nov. 3. 20:04
 12/26 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos a B variáció. 7.-es a lányom.
2022. nov. 4. 00:13
 13/26 anonim ***** válasza:
100%

B

Néhány órán C, miszerint jegyzeteld ki a könyvből a leckét, majd tanulj meg a könyvből mindent.

2022. nov. 4. 08:41
 14/26 A kérdező kommentje:

13.

A B is kicsit olyan, hogy végülis, nem is fontos, hogy tanár adja elő, csak legyen valaki, aki ledarálja..

Ez a C meg ennek a továbbgondolása, hogy már arra nevelik a gyerekeket, hogy senki se kelljen, meg tudja ő azt oldani egyedül is.

Szép irányba haladunk.

2022. nov. 4. 10:41
 15/26 anonim ***** válasza:
0%
14-es, azért ez nagyon vicces, hogy negatívan írod, pedig a nevelés lényege az önállóvá válás. Aki már tud jegyzetelni, nem olyan kisgyerek, szerintem jól csinálják ezt is, ahogy a B is rendben van olyan tárgyaknál, ahol egyszerűen nem lehet kérdése egy átlagos képességű gyereknek, mint pl a matek. Ahol magolni kell, ott magolni kell, a tanulásnak van ilyen része is, a történelem szokott ilyen lenni, az évszámok meg hely és személynevek nem csúsznak a semmiből a gyerekek fejébe. Sok könyv direkt ki is van emelve a fontosabb részeknél, és még annak is csak a lényegesebb részeit kell kiemelni, halál könnyített az egész, tele képekkel és érdekességekkel, érthetően tényszerűen leírva, illusztrálva. Tanártól nem tudom mi egyebet lehet várni, esetleg néha egy két tárgyat vagy ilyesmit behozni, meg felolvashatja a könyvet, elmondhatja a saját szavaival a dolgokat.. ha tanár lennék én is jegyzeteltetném a gyerekeket, csak ellenőrizném is, mert otthon felsősöknél már gyakran nem nézik meg, mit írnak, rossz jegyzetből meg nem lehet tanulni, ezt mindenki tudja.
2022. nov. 4. 15:35
 16/26 anonim ***** válasza:
86%
15,az a baj,hogy manapság a tanárok is úgy gondolkodnak mint te.Ebben az esetben viszont minek a tanár?Megveszem a k9nyvet,elolvastatom vele,kikérdezem,és kész.Akkor viszont nemhogy béremelés nem kell nekik,hanem nincs is rájuk szükség.A covid óta gyakorlatilag én,meg az apjuk tanítjuk a gyerekeket,mert először járvány volt,most tüntetnek, nemsokára meg fűtés nem lesz, akkor meg bezárják a fél iskolát,meg rövidített órákat tartanak.Sajnálom azt a pár még régivágású valóban pedagógust,mert ők valóban kellenének,de a fiatalabb kollégáik miatt már nekem is elegem van.Tulajdonképp bármit meg lehet tanulni internetről,úgyhogy akkor zárjuk be az iskolákat.Döbbenet!Mit kellene a tanárnak csinálni,leadni rendesen az anyagot,ha van kérdés megválaszolni rendesen.Ha valami nem megy,kideríteni az okát,gyakoroltatni,felkelteni a gyerek figyelmét,és azt fenn is tartani.Nem ledarálni valamit 10 perc alatt,aztán jegyzetelni,én meg dolgozatot íratok.Nálunk a gyereknek van olyan tanára,aki konkrétan megmondta a gyerekeknek,hogy egyszer mondja el,mert ha többször mondaná, akkor mindenki megértené,és senki nem járna hozzá különórára.Vicc.
2022. nov. 4. 18:08
 17/26 anonim ***** válasza:
86%

Ez mind szép és jó, de akkor minek megvenni a buszbérletet, hogy a gyerek iskolába menjen? Jegyzetelni és egyedül könyvből tanulni otthon is lehet...

2022. nov. 4. 18:37
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Tanárként én kicsit végletesnek látom ezeket az opciókat.

Nálam pl. elsősorban én magyarázok az órákon, haladni kell az anyaggal, mindent le kell írni a füzetbe, és elvárás, hogy a diákok kövessék az utasításaimat. DE pl. az utasításaim között az is ott van, hogy kérdezzenek, gondolkodjanak, mindenki mondjon egy ötlet, mondják el, mi jut eszükbe erről vagy arról, mi látható szerintük a képen, ki járt már itt vagy ott, fogalmazzanak meg önálló véleményt, dolgozzanak csoportban.

Tehát amiket az "A" verzióban írsz, azokat is tanári felügyelettel, utasításokkal szokás csinálni, bevezetni stb.

És akkor még jön az is hozzá, hogy az óráimnak kb. 70-80%-a olyan, mint amit leírtam fentebb. A többi között viszont van olyan, mikor egész órán csoportmunka van, vagy kimegyünk az iskolából és szabadban tartjuk, és van olyan is, mikor önállóan kell jegyzetelniük akár a tankönyvből. Hogy ez utóbbi miért van? Mert ez is egy fejlesztendő készség.

Szóval nem szabad ennyire végletekben gondolkodni, mint te teszed. Ráadásul még a tantárgytól is függ ez a dolog, a tantárgyon belüli adott anyagrésztől is, iskolatípustól is, tantervtől is, az adott diákcsoportoktól is, elsősorban pedig az adott tanártól!

2022. nov. 4. 23:06
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

"De sokkal szabadabb kezük van. Ha kellett volna elköltözöm."

Nem, nincs sokkal szabadabb kezük. Egy államilag akkreditált iskolában ugyanazok a követelmények. Tanítottam magániskolában, tudom. Persze nálunk is tele volt a Pedagógiai Program mindenféle ragyogó ötlettel, csak azt soha nem értettem, hogy hogyan gondolták a szülők, hogy egész nap játszunk a gyerekekkel, aztán a végén azért az érettségi anyagot valahogy mégis megtanulják. Hogyan, álmukban?

Költözni iskola miatt elég nagy butaság, én meg nem tenném. Soha nem tudhatod előre, hogy milyen az az adott iskola. Mert ígérni bármit lehet, aztán ha meg mégsem úgy tanítanak, akkor mit csinálsz? Megint költözöl? Az igazgató sem tud sok mindent tenni, örül, ha talál tanárt egyáltalán.

Egyébként én is vittem a gyerekemet csodaiskolába. Igaz, állami iskola, de a lányomnak nagyon bejött. A fiammal meg kifogtunk egy boszorkát, el is vittem onnan. Tiszta szerencse, hogy emiatt nem kellett költözni, feladni az állásom, házam, stb.

2022. nov. 4. 23:23
 20/26 anonim ***** válasza:
73%
Dehogy nem tudhatom. Utána lehet járni. Egy magániskolába több lehetőség van. Persze vannak csak pénzre menő helyek, de én nem ezekről beszélek.
2022. nov. 4. 23:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!