Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Ha az új gyermeknevelési...

Ha az új gyermeknevelési módszerek tényleg jobbak, miért egyre rosszabb a társadalmunk?

Figyelt kérdés

Nagyon sok szociológus, pszichológus, gyermekpszichológus, tanító, tanár és különböző szakma foglalkozott és foglalkozik a megfelelő gyermekneveléssel.

Általánosságban elmondható, hogy a mai nevelési tanácsadók egyetértenek abban, hogy a fizikai kényszert ("nevelő célzatú pofon" és hasonlók) teljesen el kell vetni, de elterjedt nézet az is, hogy a gyermeket közelítőleg egyenlő félként kell kezelni. Nem szabad veszekedni, büntetni, jóformán csúnyán se szabad rá nézni.

De ha ezeknek a nemzetközileg 1950-es, '60-as évek óta zajló kutatásnak igaza van, akkor miért romlik egyre jobban a társadalmunk? Miért van egyre több probléma a gyerekekkel (és fiatal szülőkkel)?

2022. jún. 7. 09:31
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
42%
Annyiban rosszabbak,hogy egyrészt mindent megkapnak,sok tanítványa anyámnak annyi ajándékot kap mikulasra mint amit mi karácsonyra kaptunk. A másik hogy nem szeretik kimondani a szülők azt hogy nem.Nincsenek határok hisz ők kisfelnőttek,így egy nem köszönő sípcsonton rugó görcs lesz belőle. De tényleg egyre gyakrabban latom hogy a gyerek rugdossa az anyját. Van gyerekem még csak 8 hónapos,de már most igyekszünk nevelni,persze csak amennyire egy babát lehet😅 ha húzzaahajamkiveszema kezéből és mondomhogy nem, ha hiszti sírás van már nem veszem fel csak ha abba hagyja ésmár most van ennek eredménye. Más szülő a 8 eveste sem szól rá mondván meg gyerek, had legyen szabad...
2022. jún. 7. 11:35
 12/41 anonim ***** válasza:
41%
11. Jaja mindenki hülye, csak te csinálod jól. Nincs olyan, hogy mai szülők. Mindenki máshogy csinálj. Szerintem kegyetlen egy 8 hónapos babát hagyni sírni, szóval szerintem meg te nem csinálod jól. Ne általánosíts, mert nincs módszer ami a jó módszer!
2022. jún. 7. 11:37
 13/41 anonim ***** válasza:
36%
Nem ott hagyom és sír mellé ülök,beszélgetek hozzá de nem veszem fel. Amíg nem ezt tettem hisztérikusan sírt, szinte nem kapott levegőt. Amióta beszélek hozzá,hogy felveszem ha abbahagyja meg ilyenek azóta már nem sír hisztérikusan és mosolygós baba maradt,tehát lelkileg sem sérült. 8 hónaposan kezdi érvényesíteni az akaratát és bár kicsiben,de már itt is határokat kell húzni,mert ha nem akkor ebből lesz az olyan gyerek mint a szomszédé aki képes ájulásig sírni ha nem az van amit akar.
2022. jún. 7. 11:45
 14/41 anonim ***** válasza:
55%
Ja és anyámnak van olyan tanítványa több is aki élvezettel meséli hogy fogja megölni a dadát vagy kuncog ha az anyjának fáj ha belerúg. Egyre több ilyet tapasztal pedig 40 éve tanít. Azt mondja az anyagot is egyre inkább le kell butítania,mert a mai gyerekek képtelenek figyelni.
2022. jún. 7. 11:47
 15/41 anonim ***** válasza:
64%
Nem leszek amúgy szuper anya én is hibázni fogok,mert nincs olyan aki nem hibázna,de sógoroméknál lehidalok néha. 500 ft-ot kap ha lefekszik aludni, 1000 ft-ot ha megír egy fogalmazást🤦‍♀️
2022. jún. 7. 11:49
 16/41 anonim ***** válasza:
97%

Szeretnék erről egy reprezentatív statisztikát látni, de mivel ez a "romlik a társadalmunk" elég általános mitöbb, szubjektív, ezért nyilván ilyen nincs.

Én nem látom azt, hogy a felettünk lévő generációk annyival jobbak lennének bármiben is. Általában jellemző, hogy a "mai fiatalok" aktuálisan mindig valamiben különböznek az előző generációtól, ami a z idősebbeknek nem tetszik, plusz az idő megszépít mindent alapon kicsit mindenki szereti azt hinni, hogy nekik annyival jobb és szebb és ilyenebb vagy olyanabb volt anno.

2022. jún. 7. 13:18
 17/41 anonim ***** válasza:
97%
Nem rosszabb, csak 1) több a diagnózis, mert sokat fejlődött a tudomány, 2) van internet, ahol hozzá lehet férni minden infóhoz azonnal (és ahol jellemzően inkább panaszkodnak az emberek, ugye :D), emiatt az az érzésed, hogy úristen mennyi borzalom meg sérülés meg sni még nem tudom, mi, de ha belegondolsz, hogy a te kis mikrouniverzumodban, ha nem lenne neted, mi van, akkor igazából vszleg minden jobb, mint 100 éve. Sok minden rosszabb is, nyilván, de arányaiban azért csak javult az élet.
2022. jún. 7. 13:20
 18/41 anonim ***** válasza:
100%

Ez, hogy a mai fiatalokkal csak a gond van kb. az emberiséggel egyidős gondolat. Pár idézet:

"Fiatalságunk rosszul nevelt, fittyet hány a tekintélyre és semmiféle tiszteletet nem tanúsít az idősek iránt. Manapság fiaink nem állnak fel, amikor a helyiségbe belép egy idős ember, feleselnek a szüleikkel, és fecsegnek ahelyett, hogy dolgoznának. Egyszerűen kiállhatatlanok." Szókratész

"Nem táplálok többé semmiféle reményt országunk jövőjét illetően, ha holnap a mai fiatalság kerül hatalomra, mert ez a fiatalság kibírhatatlan, nem ismer mértéket, egyszerűen rettenetes." Hésziodosz

"A világ válságos helyzetbe került. A gyermekek nem hallgatnak többé a szüleikre. Nem lehet messze a világ vége." Kb. 2000 éves szöveg egy egyiptomi szerzetesről

"A fiatalság velejéig romlott. A fiatalok elvetemültek és semmirekellők. Sohasem lesznek olyanok, mint a régi idők fiatalsága. A mai fiatalok nem lesznek képesek megőrizni kultúránkat." Babiloni agyagtábla Kr. e. 1000 körül

Ezek után azt gondolom, hogy az idő kissé megszépíti, azt, hogy mi milyen gyerekek voltunk. Pedig akkor is mondogatták, hogy ezek a mai fiatalok.

2022. jún. 7. 18:10
 19/41 anonim ***** válasza:
19%
Inkább rengeteg a neveletlen gyerek akiket szüleik nem tudnak akkarnak meg nevelni .
2022. jún. 8. 06:57
 20/41 anonim ***** válasza:
75%

Pedig én is azt látom, hogy a kérdezőnek van igaza. Örülök, hogy ennyire optimista mindenki. Amikor én voltam iskolás, 30-35 fős osztályba jártam, és lehetett tanítani, csendben voltunk, figyeltünk. Nem mondom, hogy mindenki meg is tanulta, amit kellett, de legalább a tanárnak volt tisztelete. Ma a tanár nem tudja megtartani az órát, mert a gyerekek olyan fegyelmezetlenek.

Ennek csak részben a nevelés az oka. A mai szülők elbizonytalanodtak. Bennünket még úgy neveltek, hogy kuss legyen, mindig a felnőttnek van igaza, és repült a pofon, ha valamit nem úgy csináltunk, ahogy szerintük kellett volna. Ez a módszer nem jó, rengeteg lelki sérült felnőtt van. Viszont nem lehet könyvből megtanulni gyereket nevelni, egy lelki sérült ember nem fogja tudni, hogy mit kell csinálni a gyerekkel. Ösztönből fog cselekedni, és a belenevelt minták fognak újra előjönni. Aztán jön a lelkifurdalás, hogy jaj, már megint kiabáltam a gyerekkel, és utána próbálja a gyereket kiengesztelni, aki ettől aztán teljesen megzavarodik. Olvastam olyan tanulmányokat, miszerint a gyerek elfogadja akár a testi fenyítést is, ha vannak következetes szabályok, nem lesz tőle lelki sérült. (Tudom, most fogtok megkövezni.) De ettől a bizonytalanságtól a gyerekek is megőrülnek.

Az is biztos, hogy a pszichológia nem egy egzakt tudomány. Nem lehet megmondani a tutit úgy, mint pl. a matematikában. Csak találgatnak a nagy "szakértők" is, hogy hogyan kellene gyereket nevelni. Aztán majd lehet, hogy 20 év múlva pont az ellenkezőjét mondják a mostani trendnek, erre is volt példa.

Erre jön még rá a sok környezeti hatás, a felgyorsult világ, a számítógép, a génkezelt élelmiszerek stb. Hiába mondják, hogy csak a diagnosztika javult, szerintem nem igaz, mindkét gyerekem osztályában legalább a felének van valami tanulási zavara vagy magatartászavara. Ennyi problémás gyerek nem volt régen.

Lehet, hogy ma már fellépnek az emberek az állatkínzással szemben. Elméletben. De iszonyat kegyetlenek a gyerekek egymással. És most már online is lehet bullyingolni a másikat, nem csak az iskolában szűk körben szégyenítik meg egymást, hanem a világhálón mindenki előtt. Könnyebb is úgy, hiszen nem látom a másikat közben, így kicsit sem lesz lelkifurdalás. Szintén mindkét gyerekem osztályában előfordult már, hogy messengeren, FB-on ment a terrorizálás, ráadásul úgy, hogy a csoportban még a tanárok is tagok voltak, és a gyerekekben fel sem merült, hogy amit tesznek az hiba. Nemcsak hiba, BTK! Azért ez nekem elég fura, hogy a szülők ezeket a dolgokat nem magyarázták el a gyerekeknek.

Vannak is erről filmek, pl. a Lekapcsolódás vagy egy magyar gyöngyszem, a Remélem legközelebb sikerül majd meghalnod című filmek. Érdemes megnézni őket, csak hogy lássuk mennyire "empatikusak" a mai fiatalok.

2022. jún. 8. 09:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!