Hogyan veszitek rá a gyereket, hogy elolvassa a kötelező olvasmányokat?
Értelemszerűen olyan gyerekekről van szó, akik nem szeretnek olvasni.
Szoktatok segíteni, készítetek időbeosztást, hogy melyik nap mennyit olvasson stb... ?
Hogyan segítitek, motiváljátok?
12. Senki sem kezeli ostobának azt, aki nem szeret olvasni, de azért az általános intelligenciához bizonyos művek ismerete hozzátartozik.
Két év múlva megváltozik a magyar érettségi, amely tele lesz olyan kérdésekkel, ami pont a kötelező irodalomra és a memoriterekre megy rá nagyon pontos ismereteket kérve. Úgyhogy s kötelező olvasmányok még erősebben válnak kötelezővé.
Imádok olvasni, a gyerekem imádja a könyveket, 9 éves koráig olvastam neki este (kb 4-5 éves korától regényeket), és ő mégis utál olvasni.
A kötelező az kötelező. Nagy matekos lévén kiszámolta, hogy napi hány oldalt kell elolvasni, hogy időre kész legyen. Sem többet, sem kevesebbet. Ha mondat közben volt vége, hát ott tette le.
És közben reménykedem, hogy egyszer majd kezébe kerül az a könyv, amivel rákap az ízére.
imádok olvasni, de a kötelezőket vagy rövidítettben olvastam, ha egyáltalán, vagy anyám átfutotta és elmondta kb miről szól. sajnos a legtöbbnek a filmfeldolgozása ugyanolyan unalmas, mint az eredeti könyv... mondjuk cserébe tizenkét osztállyal később még mindig szeretek olvasni. és amúgy igen, 15ösnél a pont, el nem tudom képzelni, hogy sikerült az írók legrosszabb, legsemmilyenebb könyveit kiválogatni... móricz pl hatalmas arc, de mennyi mindenből kimaradnak azok, akiknek az anyja nem tiltja meg nyolcadikban, hogy kinyissák az a légy jó mindhalálig című förtelmet...
segíteni a rövidítettekkel lehet, ha beosztod, hogy fejezetenként kap egy jutalmat (nekem ez általában egy másik, érdekes könyv részlete volt-kivéve ha becseleztem rendszert és kiolvastam az egész könyvet XD) de az öcsém pl legó szettet kapott, mire kiolvasott valamit. ha van belőle elfogadható minőségű film (általában nincs), akkor nézzétek meg azt, ha van képregény, akkor olvassa azt (asszem shakespeareből csinált valaki pár éve magyarul). ne felejtsd el vele közölni, hogy az író munkássága általában sokkal érdekesebb, de sokkal idősebb embereknek való, mint ő most. így lehet hogy húsz év múlva nem menekül el a név láttán a borítótól. és ha drámát kell olvasni, keress belőle színházi előadást... ki a fszom találta ki hogy scripteket kell olvasni könyvként?!
Ott kezdődik a baj, hogy a gyerekek már nem olvasnak fizikailag eleget. ezért az olvasási készségük sem jó. értelmezni meg pláne nem tudnak.
sajnos nagyon rossz lesz a helyzet 10-15 év múlva amikor felnőttek lesznek. munkahelyen sem lesznek jó helyzetben.
pedig az olvasás a felnőtté válás egyik legfontosabb tényezője.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!