Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mi a véleményetek a kötelező...

Mi a véleményetek a kötelező olvasmányokról?

Figyelt kérdés

A rég hagyományos könyvekre gondolok elsősorban: Kincskereső Kisködmön, A koppányi aga testamentuma , Egri Csillagok stb.

Szülőként mit tapasztaltok vagy gondoltok arról, ezek a művek megfelelő időben vannak feladva vagy túl korán? Szülői segítség nélkül el tudják olvasni úgy, hogy meg is értsék? Ha nem, akkor mennyit kell velük foglalkozni, hogy elsajátítsák? Jók ezek a könyvek, vagy mást kellene már tanítani? stb.

2011. dec. 5. 10:34
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Szerintem többnyire jók a könyvek, jó időben. Nekem pl. a nagyobbik fiam általában 1 évvel korábban olvassa el a legtöbb kötelező olvasmányt, mint ahogy tananyag, utána beszélgetünk róla (sokszor nekem is újra el kell olvasni :-)). A kisebbik már nem ilyen szorgalmas, de ő is önállóan olvas, és a jó jegyei igazolják, hogy fel is tudja dolgozni az órán a többiekkel.
2011. dec. 5. 10:41
 2/16 anonim ***** válasza:
A könyvek jók, jó időben is vannak feladva - legfeljebb a mai gyerekeknek több magyarázat szükségeltetik hozzá. De egy jó tanár élvezetessé tudja tenni a közös feldolgozással. A lényeg, hogy a gyerekek megértsék a történet "üzenetét". Célravezető módszer, ha párhuzamot vonsz a történet és a mai élet között.
2011. dec. 5. 10:47
 3/16 anonim ***** válasza:
Nem kellene mást tanulniuk,szerintem ezek a művek alap követelmények ahhoz,hogy műveltek legyünk! Nem is korai,mert én is ennyi idősen tanultam,annyi különbséggel,hogy nem volt ennyi tv csatorna, internet videó játék! Túl sok inger éri őket,ahhoz,hogy lekösse őket a könyv,mindent készen kapnak,nem kell a fantáziájukra hagyatkozniuk semmiben. Talán ezért lehet most olyan nehéz az olvasás. Lassabb,nem pörögnek úgy az események.
2011. dec. 5. 11:07
 4/16 anonim ***** válasza:
A könyvek jók, bár én az Egri csillagokat és a Kőszívű ember fiait későbbre tenném (vagy pedig Jókaitól mást választanék), én magam is emlékszem, hogy egyiknél sem értettem a történelmi hátteret, mert még nem tanultuk.
2011. dec. 5. 11:11
 5/16 anonim ***** válasza:
35%

A koppányi aga testamentuma --erről még nem is hallottam

az Egri Csillagok meg túl korán van még nekik

A Rómeó és Júliát sem általános iskolában kéne olvastatni

Döglégy na hát az meg valami agyalágyult agyából pattant ki, hogy 13 éves gyerekek ilyet olvassanak

2011. dec. 5. 11:22
 6/16 A kérdező kommentje:

Csak azért kérdezem, mert sokan panaszkodtak már, hogy a gyerek nem érti, órákat kell vele foglalkozni, hogy megértse, nem szereti meg az olvasást, csak azért olvassa mert kell.

Lehetne még egy jó kérdés: Szerintetek főleg alsóba mi legyen a cél:

1. Olyan kötelező olvasmányt feladni, amely laza, könnyű és igazából nem nagy a tartalmi mondani valója, de a gyerekek jobban megszeretik az olvasást, mert olyat olvasnak ami a saját életükhöz közelebb áll. De nem szenvednének hiányt tudásban, mert a komolyabb művek később felsőbe ugyan úgy előkerülnének.

2. Olyan kötelező olvasmányt feladni, mely nyelvezete nehéz,több odafigyelést érdemel, ellenben több a mondani valója, többet lehet belőle tanulni, viszont nem minden gyerek fog tőle kedvet kapni az olvasásra.

Újabban hallok olyat hogy a kötelező olvasmányok nem megfelelő időben történő feladása miatt nem olvasnak annyit a mai gyerekek.

2011. dec. 5. 11:47
 7/16 anonim ***** válasza:
74%
A gond az, hogy ha laza és könnyű a kötelező olvasmány, akkor ugyan olvasni fog, de továbbra sem értékest, hanem a laza és könnyűt. Szerintem nem véletlen, hogy a mai, dvd-n és computer játékon szocializálódott gyerekeknek is az a kötelező, mint nekünk volt anno. Ők sem butábbak, mint mi voltunk, de szép lassan még tovább lehetne csökkenteni az egyébként is hanyatló színvonalat az iskolákban, ha a kötelező olvasmányok szintjét még lejjebb vinnék. Tanár vagyok egy gimnáziumban (igaz, nem magyar), és tapasztalom, hogy 12-ben sokan gyakorlatilag funkcionális analfabétaként mennek érettségizni (tudnak olvasni, csak nem értik), ill. nem tudják, mi az az alany, ill. állítmány. Szerintem pont az lenne a cél, hogy ne engedjük hanyatlani a színvonalat, inkább a szülőket is rá kellenni arra, hogy egy jó könyvról beszélgessen a gyerkemével egy jó könyvről (is), ahelyett, hogy letudná egy számítógépes játékkal...
2011. dec. 5. 12:18
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
bocs, most olvasom, hogy alsóról szólt a kommented. Azért az alsós könyvek nem olyan nehezek szerintem...
2011. dec. 5. 12:19
 9/16 anonim ***** válasza:
41%

Hát a Kincskereső Kisködmönt már gyerekkoromban sem szerettem. A lányomnak most 3.-ban kötelező, és végigszenvedtük. Szerintem ennek a nyelvezete már annyira régies, és telis-tele van lehangoló, szomorú történettel, biztosan lehetne valami jobbat is találni helyette.

Az Egri Csillagok nekünk 6. osztályban volt kötelező, addig én többször is elolvastam, nagyon tetszett. Ugyancsak a Koppányi aga testamentuma is, bár nekünk a Tüskevár volt kötelező. A Tüskevár-at unalmasnak találtam gyerekfejjel, csak később tetszettek meg Fekete István könyvei.

Szerintem ideje lenne átgondolni a kötelező olvasmányok listáját.

2011. dec. 5. 12:27
 10/16 xStefix ***** válasza:

Azt, hogy ha nem lennének kötelezőnek elnevezve, sokkal többen olvasnák (remélhetőleg)...

Egyáltalán, úgy kellene oktatni, hogy a gyerkőcök kíváncsiak legyenek és élvezzék azt, amit csinálnak.

Nemtom, nekem sose volt gondom a suliban, de én se igazán örültem, amikor év elején centire kiadtak egy rakat könyvet olvasni - aminek persze sose értünk a végére, annyira sok volt. És akkor az mit szólhatott hozzá, akinek még nehezen is ment az olvasás, tanulás?

Szerintem nem a mennyiségre, hanem a minőségre kellene rámenni. És ami még fontosabb: megtanítani a gyerekeket (idővel saját maguktól is) értelmezve olvasni. Jó történeteket és jól kérdezve előadni, hogy a gyerek szépen lassan maga jöjjön rá az összefüggésekre, magyarázatokra. Így fog igazán fejlődni, nem úgy, ha bebiflázza az elemzéseket.

De tudom, ez utópia...

2011. dec. 5. 15:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!