120 pont feletti IQ-val rendelkező, 5 éves Asperger szindrómás kislányt melyik iskolába íratnátok Nyíregyházán?
Mindenki azt mondja, hogy keressünk neki egy jó tanítónőt. De hogy? Ha nem ismerünk senkit itt (ideköltöztünk, nem vagyunk eredeti nyiregyiek).
A kislány nagyon okos, 5.5 évesen már ír-olvas. De rengeteg problémája van
Most még marad ezek miatt egy évet oviban, de utána merre menjünk vele?
Én ugyan nem vagyok nyíregyházi, de van egy adhd-s fiam, aki auti gyanús. Bár végül a doktornő azt mondta, hogy maradjunk az adhd-nál, mert az átmeneti helyzetben lévő gyerekek nem nyernek a kóddal, csak veszítenek, mert nagyon nehéz iskolát keresni. Hát, így is. Nekünk a Vadaskertben azt javasolták, hogy kis létszámú, de integrált iskolát keressünk neki. Azt mondták max. 10 fő. Ja, aha, hát ilyen nincs nagyon, mert általában 15 főtől indul egy osztály. Esetleg kis falvakban van ilyen, de ott is csak alsó, és a készségtárgyakat összevonva tanítják két osztálynak, matek magyar van külön. Nálunk a szomszéd faluban van ilyen, hát persze, hogy eszük ágában nem volt felvenni a nem a körzetükbe tartozó problémás gyereket.
Az sajnos igaz, hogy hiába is keresel jó tanítónőt, egyrészt nehéz információt szerezni, hacsak nem pont a barátnőd gyereke jár hozzá. A nyílt napon mindenki nagyon tud mosolyogni. Másrészt semmi garancia arra, hogy ő is marad 4 éven át a gyerekkel.
Egyébként sem nagyon szeretik a kódos, nem körzetes gyerekeket felvenni.
Szakértői Bizottság meg nem fog mondani semmit, mert ők csak akkor jelölnek ki iskolát, ha speciális iskola kell, egyébként meg a körzetest jelölik ki. A szülőnek kell iskolát keresni, ha nem a körzetesbe akarod adni. Egyébként én nem tartom ördögtől valónak a körzetes iskolát, mert ők kénytelenek foglalkozni vele. A nem körzetes, ha fel is veszi, akkor az első problémánál mondani fogják, hogy vidd el. De alapvetően én is azt mondom, hogy mindenképpen kis létszámú osztályt keress neki. Ha nem is 10 főset, de semmiképpen nem 30 gyerekkel. Speciálist nem ajánlom, mert ott nem nagyon foglalkoznak velük, ha egyébként okos, akkor el fog csak kallódni. Tudom, hogy most itt azonnal felhördül majd mindenki, de hidd el, több ismerősöm van, aki berakta a speciálisba a gyereket, és csalódtak. Ha magatartászavaros, akkor ott is az lesz, viszont nem fognak a képességei szerint tanulni vele.
A magántanulóság még nem rossz ötlet egyébként, de szerintem azt nagyon kevés család tudja megvalósítani. Nekünk az online oktatás nagyon jó volt, mert én tanultam itthon a gyerekkel, a suliban számonkérték, és nem voltak konfliktusok. Persze a pszichológusok nagyon ellenezték egyébként, hogy kivegyük állandóra, mert azt mondják, hogy nem tanul meg szocializálódni. De hát már 9 éve jár közösségbe, és napi szinten vannak konfliktusok, én már nagyon nem remélem, hogy megtanul beilleszkedni. Pláne, hogy a fél osztály debil egyébként. Erre szokta mondani a férjem, ha a többieket elviselik, viseljék el a miénket is. Bár mi már váltottunk egyszer iskolát, és nem kizárt, hogy még fogunk is.
Sajnos arra kell készülni, hogy nem tudjátok a 8 évet egy iskolában kihúzni. Bár egyébként a lányomnak is van egy autista osztálytársa, és jó barátok. Némelyik gyerek elég szemét vele, és olyankor kiborul, de a tanárok általában az autista gyereket védik, szóval vannak azért normálisabb pedagógusok is.
11!
Még eddig nem
"A kislánynak azért vannak viselkedés problémái, mert túl okos a környezetéhez és unatkozik."
Egy ismerősöm ugyanezt vallotta a gyerekéről. És szerinte azt a pedagógusoknak és a többi gyereknek el kellett volna fogadni, hogy az ő lánya ha begurul, akkor szétrúgja a berendezést, meg bántja a többieket. Egy tagozatos iskolában, ahol nagy a követelmény, ott a viselkedésben is nagy a követelmény. Persze lehet, hogy a kérdező gyerekével nincsenek ilyen problémák, nem írta milyen problémák vannak vele.
15!
A Szakszolgálatnál van babzsákos csoportos foglalkozás autista gyereknek. Oda jár a lányom, javítja a kommunikációt.
Valamint szorongásoldó csoportba is jár, ahol megtanítjál a gyerwkeknek, hogy kell a másik gyerekhez közeledni.
Én tanár vagyok. Nyíregyházán nem ismerős. Két megjegyzésem lenne.
1. Ne hallgass a #3 válaszolóra! Az alapítványi vagy magán iskola pont rossz lenne neki. Ott nem fognak azzal foglalkozni az iskolában, hogy bármilyen problémáját megoldják, mert az a lényeg, hogy befizesd a költségeket. Esetleg az lesz a "megoldási javaslatuk" hogy téged zaklatnak, hogy ilyen meg olyan a gyerek, vidd el fejlesztésre akárhová. A gyerekek pedig ott sem lesznek kedvesebbek hozzá, a tanárok meg nem fognak rászólni a nagykutyák gyerekeire. Szóval szerintem sima állami iskolába írasd be a lányodat, abból válassz egy jót.
2. Mindenképpen beszélni kellene majd a gyereked tanítóival, a lényeg, hogy tudjanak a problémáról és annak természetéről. Ha pl. az a baj, amit #5 ír, hogy mivel a lányod túl okos, unatkozni fog, és emiatt nem viselkedik, erre lehet megoldásuk a tanítóknak. Pl. az nem olyan rengeteg plusz munka, hogy legyen nálunk néhány nehezebb feladat, vagy a munkafüzetükben van ilyen, amit kiadhatnak a lányodnak, ha látják, hogy már készen van, és ez lekötné. De a lényeg a kommunikáció a tanítókkal.
Továbbá a lányoddal is nyíltan kellene beszélni, egy ilyen okos gyerek nagyon korán is megértheti, hogy azért mert ő unatkozik, még viselkednie kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!