Ki irigyli még rajtam kivül a mai gyerekeket?
Ez a kérdés nyilván nem teljesen komoly. Nyilván nem lesz örökké online oktatás és nem bontják le a sulikat.
Mindenki levágja, hogy a személyes oktatás sokkal jobb, mint online (extrém eseteket kivéve, pl.ha bántják a gyereket a suliban stb.). Online is meg lehet tanulni a tananyagot, nem ez a lényeg, hanem a közösség, a környezet, a barátok, a programok stb. Az ember társas lény, egyedül előbb-utóbb a többség befordul, kedvetlen, motiválatlan lesz.
Én nagyon sajnálom a mai gyerekeket (köztük a két kisiskolásomat), hogy itthon kell a gép előtt senyvedniük, és már így is 1 éve minden program elmaradt, amitől jól érezhették volna magukat.
Az online oktatásnak van egy hatalmas előnye. És meg kéne, hogy maradjon, mint VÁLASZTHATÓ opció, mert elég embernek bevált, ahhoz, hogy ez piaci rést jelentsen. És róluk eddig a társadalom nem is tudott.
De a többségnek szüksége van emberi kapcsolatokra. Nem arra, hogy beszéljenek, hozzá és lássa őket egy képernyőn keresztül, hanem csak az, hogy csendben egymás mellett ülhessenek, hogy érezzék, tartoznak valahova.
A viselkedést is tanulják általános iskolában a gyerekek és a társas életet is. Ezt nem lehet online megtanulni.
Én mocskosul élvezem így 2 diploma után, hogy tudok új dolgokat tanulni online, mert végre nyitottak erre a sulik. Mindig is élveztem, ha egy jó előadást lehet hallgatni, mert szélesíti a látóköröm és teljesen máshol tudom hasznosítani azokat a gondolatokat. De ezzel szerintem ezzel csak néhányan vagyunk így, talán a társadalom 10-20%a.
"Ezeknek a mai kölyköknek nagyon jól jött a vírus mert nem kell menjenek iskolába csak ülnek otthon a számitógép elött."
Pláne mikor egy nap felhagynak pár érettségi tételt házinak vagy 4 tantárgyból. Tiszta élvezet...
Az olyanokról meg nem is beszélek, hogy az online óra időpontja attól függ, hogy a tanár hogy kelt fel reggel, vagy hogy nincs egy minden átfogó platform. Van aki Messengeren kéri a beküldeni valót, más e-mail-ben, más Classroom-ban. Vagy tavaly nekünk pl a biosz tanárnőnk egész végig rosszul használta a Classroom-ot.
A mi matek tanárnőnk tavaly 3 féle házit hagyott:
1. Sima házi feladat, amit óra végén hagyott volna. (Ha lett volna rendes tanítás)
2. Érettségi tételek. (12.-esek voltunk)
3. Azok a feladatok, amiket órán csináltunk volna meg. (Ha lett volna rendes tanítás)
Online óra nem volt. A megoldott feladatokat el kellett küldeni neki minden nap este 6-ra.
A probléma csak az, hogy amit ő megold egy óra alatt a suliban, mi egyedül otthon 2 alatt se...
Ez a gond, hogy a tanárok nem internet közelében nőttek fel, és nem tudják rendesen kezelni. Nagyon kevesen vannak, akik tudnak egy discordot kezelni és tudnak a számítógép előtt tanítani. :(
Azok a tanárok, akik már 20 éves koruk előtt láttak Internetet, azoknak ez nem gond. Van olyan tanár, aki még számítógépet sem használt 2019-ig.
A tanárnak szintén szívás ez a helyzet. Nincs felkészülve. Nincs tovább képezve. Nincs meg a digitális anyaga. Nem kapott már előre , mások által megírt anyagokat, amiket tudna használni. Nincs közösség, ahol kidolgozhatták a tételeket, tananyagokat, ezért több tanár akár ugyan abban az iskolában megcsinálta ugyan azt a tananyagot.
A diáknak sem jó, mert ők az elsők, akiken kísérleteznek. Úttörők és ha van egy kis gógyijuk, ebből a szűk piaci résből tudnak profitálni valami anyag létrehozásával és eladásával. De ne kevés Elon Musk mászkál a diákok között. És nem is az ő felelősségük!!
Amit lehet csinálni, hogy tanulóközösségek jönnek létre és egymást tanítják. Akár egy felnőtt bevonásával. Én, mint 2 diplomás mérnök simán elmagyarázok bármit matekból ,amit előtte egyszer átolvastam. És több megközelítést is tudok nyújtani, mivel Dr. Scharnitzky Viktor erre megtanított :) És biztos vagyok benne, hogy más szülő meg töriből tud tartani órát, vagy éppen biológiából, kémiából, háztartás vezetésből...
Ezek lehetőségek, amiket a kényszer szül. Ilyenkor lehet igazán fejlődni problémamegoldás terén.
Aki meg nem tud lépést tartani, az meg lemarad.
NA! Erre a lemaradásra nincs semmi szükség!! Ezt szívja nagyon sok diák és szülő és tanár. Minden oldalon szívnak ezzel :(
Azért az is fontos, hogy gyerek megértse, ez nem egy átlagos helyzet!
Fontos, hogy tudja, ez egy világ járvány van. Ez talán olyan élmény lesz számára, hogy kicsit jobban oda fog emiatt figyelni, hogy a földi életünk jövője az ő kezében is van. A Jelenlegi 20-70 évesek össze vissza prüszköltek a buszon, mert nem képesek sem a könyökhajlatukat, sem egy zsepit a szájuk elé tenni. A kezét elé rakja, az már egy lépés, ám azzal is összefogdos mindent és terjeszt. Alapvető higiénia elv ez is. Talán most eljut több olyan agyhoz is, ami még képes gondolkodni, azaz a fiatalokhoz.
Ahogy az is alapvető higiéniai elv, hogy az ember kezet mos. Ezt sem tanulta meg az elmúlt generációból sok ember. Talán ilyen áron az új generáció megtanulja.
Talán az új generációban változni fog a higiéniai hozzáállás.
Eddig ez volt a normális: nem az megy betegszabira, aki lázasan és bizonyított fertőzőként van a munkahelyén, hanem az, aki nem bírja és kénytelen otthon maradni. A demagóg hozzáállást mindenki hallotta "már előtte is fertőző volt, most ez a 2 hét már nem számít". (De számít, csak egy ignorás bunkó mond olyat, hogy nem számít. És az is számít, hogy tudatosan fertőz valaki, vagy úgy, hogy nem tud róla. A szándék nagyon fontos.)
Talán az új generációban nem lesznek olyan tahók, akik egy (influenza) járvány időszakban akkorát tüsszög, hogy a 6 méterre ülő kolléga fejére száll a slejmes nyáltömeg, amit kiprüszköl magából. És talán ő lesz a vezető a cégnél, aki ilyenkor nem azt mondja annak, aki panaszkodik, miután arcul köpte a másik, mint amit nekem mondtak: "Törődj a saját dolgoddal és ha úgy érzed beteg vagy, vagy elmész beteg szabira, vagy nem, nem az én dolgom. Mindenki a saját egészségéért felelős. Nem érdekel, hol szeded össze a fertőzést, a te dolgod."
Remélhetőleg ez nem csak a gyerekek fejlében változik meg, hanem néhány cég vezetésében is, de a gyerekek fogékonyabbak a józan észre, mint a felnőttek.
#17: Nem értem, miért hiszik egyesek, hogy be vannak zárva.
Talán karanténban volt fertőzés gyanújával?
És az rosszul esett neki? Döbbenet! Ideje lenne az EQ-ját picit fejleszteni a gyereknek, hogy képes legyen önzés helyett másra is gondolni és részvétet érezzen azok iránt, akiknek pl a fia halt meg a SARS-COV-2 vírus miatt hátrahagyva a szüleire egy 3 éves gyereket. Ennek részben okozója az, aki nem tud otthon maradni, amikor fertőzés gyanús, vagy bizonyítottan fertőző (mert utóbbira is tudok nevekkel példákat mind fiataloknál, mind idősebbeknél). Mozogni otthon is lehet a szobában: fekvőtámasz, felülés, kitolás, guggolás. Ezekből 80-80 és máris le van vezetve a feszültség.
Nem volt karantéban? Akkor végkép nem értem!
Ki lehet menni az utcára, a térre, az udvarra, a rétre, bringázni, futni, sétálni egyet a tömb körül, kirándulni, stb a távolságtartás és a tömeges előfordulási helyeken maszkviselet mellett. A kijárási korlátozás 20-5 között van érvényben és az is csak fél éve, az elején ilyen sem volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!