Augusztus végi születésű gyereket iskolába?
Igazából az iskolakezdés nem 6 évesen, inkább 7 évesen dolog érdekelne. Kislányom holnap lesz 5 éves, vagyis jövőre már iskolaköteles lenne, mert betölti a 6-ot augusztus 31-ig. Én küldeném iskolába, de azt látom, hogy szinte mindenki hagyja még egy évet az oviban a gyerekét és azt nyilván nem akarom, hogy ő ott legyen épp 6 évesen, a többi gyerek meg 1-1,5 évvel idősebb lenne. Bár mivel augusztus végi így valószínű akkor is átgondolnám a sulikezdést, de ha hónap eleji lenne akkor tutira menne.
Aki nem vitte 6 évesen iskolába a gyerekét, az miért döntött így? Főleg olyanokra gondolok, akiknek mondjuk január-májusi születésű a gyermeke.
A kislányom ovijában gyakorlatilag az összes 6 éves marad még, azzal az okkal a legtöbbjük, hogy hadd játsszon még(talán 1 kisfiú megy suliba, ő marciusi).
gyerekem osztályában van szeptember/októberi gyerek is, aki MÉG egy évet ráhúzott, tehát elsőben a 8-at töltötte mindjárt év elején. És van augusztus 20 utáni gyerek, aki éppen 6 évesen kezdte. Sem ránézésre, sem tudás alapján meg nem mondod, melyik melyik.
Az életkor csak egy szám, az iskolaérettség nem ettől függ.
A szeptemberi gyerek nem még egy évet húz rá, hanem hat év 11 hónaposan válik iskolakötelessé(kell kezdenie a törvény szerint a sulit) és ha egy darab évet húz erre a kötelező dátumra rá, akkor lesz 7év 11 hónapos, mikor sulit kezd, tehát 8.
Jelenleg is vannak olyan "mázlisták", akik azzal az egy darab plusz évvel 7 év 11 hónaposan kezdik az iskolát és vannak olyan "pechesek", akiknek az az egy darab plusz év azt jelenti, hogy 7 év 1 hónaposan már muszáj iskolát kezdeniük. Így is kb egy év van a gyerekek között, 10 hónappal több ideje volt az egyiknek "ÉRNI", mint a másiknak.
Mostantól ugye már két évet tilos ráhúzni mindenkinek, az egy éves max visszatartással úgy fog kinézni az osztály, hogy lesznek 6 év 1 hónapos kis csöpp gyerekek, meg 7 év 11 hónapos gyerekek
Ha két évet húzott volna rá, ahogy eddig erre volt lehetősége, 8 év 11 hónaposan kezdhette az iskolát, tehát a 9. szülinapja körül az elsőt. Ezeket általában súlyosan sérült gyerekeknek engedték.
7 év 11 hónapos gyerek mostantól nem lehet, csak ha iszonyú nagy gondok vannak vele, azt meg senki nem kívánja magának.
A nagyobb lányom októberi, így ő 6 év 10 hónaposan kezdi majd a sulit. A kicsi április végi, ő 6 év 5 hónaposan megy iskolába.
DE LEHET!
Csak akkor kell mindenkinek kezdenie, ha az év szeptemberig(tehát aug 31ig) betölti a a 6ot. Aki szeptember 1én született, annak nem kell kezdenie abban az évben, mikor 6 lesz, mert aug 31én még csak 5 éves!
Nem tudom mit nem lehet felfogni rajta, csak matek.
Pont ahogy ovinál is. Akkor kell kezdeni a gyereknek, ha aug 31ig betölti a 3at! Az a gyerek, aki szeptember 1én született, nem óvodaköteles adott évben, mert aug 31én még csak 2 év 11 hónapos! csak rá egy évre kell kezdenie! amikor aug 31én 3 év 11 hónapos, akkor másnap készülhet az oviba, 4 évesen, szeptember 1én a szülinapján! így kezd valaki 4 évesen kiscsoportot és akkor még nincs meg a plusz egy év halasztása, még nem évvesztes!
Aki 4 évesen kezdi a kiscsoportot és szeptember elsején ünnepli a szülinapját, az 5 éves lesz középső csoport első napján, 6 éves lesz a nagycsoport első napján. És itt válik el, hogy akar e még egy évet teljesen törvényesen maradni, vagy megy tovább! Ha megy tovább, szeptember 1én 7 éves lesz, mikor kezdi a sulit. Ha marad még egy plusz évet oviban, akkor szeptembert 1én lesz 7 éves, a maradós évében, és csak rá egy évre, a következő szeptember 1én lesz sulis, amikor a 8. szülinapja van!
Így kezdi valaki 8 évesen az elsőt jelenleg törvényesen, és így kezdhette valaki régebben 9 évesen az elsőt, amikor rendben volt 2 évet oviban visszatartani a gyereket indokolt esetben. Már erre egyáltalán nincs lehetőség!
Utolsó, ha az októberi gyereked 6 év 10 hónaposan kezd, és nem maradt vissza egy évet, akkor nagycsoportos volt 5 év 10 hónaposan, középsős volt 4 év 10 hónaposan és kiscsoportos volt 3 év 10 hónaposan, 2 év 10 hónaposan pedig nem volt muszáj oviba íratnod, ami azt jelenti, hogyha kérvényezted volna(és a bizottság jóvá hagyja) MÉG MARADHATOTT VOLNA EGY ÉVET(régebben kettőt is)!
Kérvényezted?
Eszem ágában nem volt kérvényezni. Nem 3 év 10 hónaposan kezdte az ovit, hanem a 3. születésnapját követő napon.
Még márciusi születésűek is kezdenek ovit (most pl. volt, olyan gyerek az ovinkban, aki 1 héttel a karantén előtt kezdett)
Elég kevés szülő engedheti meg magának, hogy majdnem 1 évig "ingyen" otthon legyen a gyerekkel.
9 évesen tuti, hogy nem kezdett senki első osztályt. Ez egy elméleti lehetőség, nem több.
LEHET kezdeni 2 és fél évesen is, ha megfelel a feltételeknek, ahogy sulit is lehet 5 évesen kezdeni, ha már akkor iskolaéretté van nyilvánítva a gyerek, de kötelezőnek csak akkor kötelező, ha aug 31ig betölti a 3at, abban az évben az ovit kötelező lesz kezdenie.
Te ha kérvényezted volna bármi miatt, hogy a gyereked 7 év 10 hónaposan kezdjen, akkor ha indokolt, megadják, és lazán kezdhetett volna 7 év 10 hónaposan suliban. Az, hogy te nem éltél ezzel a lehetőséggel, nem azt jelenti, hogy nem is élhettél volna, volt választásod! 3 éve hagyhattad volna, hogy 8 év 10 hónaposan kezdjen, mostmár a max a 7 év 10 hónap, amit kérvénnyel el tudtál volna érni!
Te nem éltél ezzel, ezért kezdett "időben", 6 év 10 hónaposan a fiad, de az nem azt jelenti, hogy másoké ne kezdhetne 7 év 10, 11 hónaposan, vagy úgy, hogy első osztály szeptember elsején van a gyerek 8.szülinapja!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!