Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Augusztus végi születésű...

Augusztus végi születésű gyereket iskolába?

Figyelt kérdés

Igazából az iskolakezdés nem 6 évesen, inkább 7 évesen dolog érdekelne. Kislányom holnap lesz 5 éves, vagyis jövőre már iskolaköteles lenne, mert betölti a 6-ot augusztus 31-ig. Én küldeném iskolába, de azt látom, hogy szinte mindenki hagyja még egy évet az oviban a gyerekét és azt nyilván nem akarom, hogy ő ott legyen épp 6 évesen, a többi gyerek meg 1-1,5 évvel idősebb lenne. Bár mivel augusztus végi így valószínű akkor is átgondolnám a sulikezdést, de ha hónap eleji lenne akkor tutira menne.

Aki nem vitte 6 évesen iskolába a gyerekét, az miért döntött így? Főleg olyanokra gondolok, akiknek mondjuk január-májusi születésű a gyermeke.

A kislányom ovijában gyakorlatilag az összes 6 éves marad még, azzal az okkal a legtöbbjük, hogy hadd játsszon még(talán 1 kisfiú megy suliba, ő marciusi).

2020. aug. 22. 15:21
1 2 3 4 5
 11/48 anonim ***** válasza:
18%

Milyen kényelmi ok miatt?

Tiszta szívás, délben el kell hozni, 7:30ra bevinni és rengetegen vannak.

Az udvara zsúfoltabb, kisebb és nem tanul szinte semmit, pedig lenne igénye már. Hiába nem tanítom írni, a betűket ismeri, kibetűzi a szavakat hallás alapján és “könyvet ír” valami kegyetlen rossz helyesírással, de lelkesen, magától. Pl leírja, hogy “Vót” “Teja” “Agya”

Kéne egy átvezető osztálycsoport, aminél nem is 5 percet kell figyelni, mint az oviban játszva, de nem is 45 percet csendben ülve, mint a suliban, ott felszedhetné a gyerek a hiányzó képességeit és ráerősíthetne azokra, amikben jobb.

Június közepi a gyerekem, 6 éves két hónaposan túl fiatal lenne iskolakezdésre, szerintem meg mindenki(szakértők) szerint is, de hat és fél évesen simán beiratnám, mostanában 2 hónap(de inkább covid)alatt hatalmasat nőtt/hízott és formálódott az arca, hozzáállása. Szerintem most van valami növekedési ugrás nála, amúgy kisebb a korabelieknél, mintha most kezdené behozni hirtelen a lemaradást.

7 éves 2 hónaposan fog kezdeni sulit, ez egy egész jó. Nem a legjobb, de nem is túlkoros.

2020. aug. 22. 18:33
 12/48 anonim ***** válasza:
100%

De most mit veszed magadra azt, ami nem rád vonatkozik?

Az, hogy délben NÁLATOK el kell hozni, nem jelent semmit. Egyrészt az iskolából is lehet, hogy el kell majd, másrészt attól, hogy nálatok így van az ovi, máshol még nem, a gyerek ott lehet délután 4-ig, otthon meg nem kell tanulni, leckét írni vele (lsd kényelmi ok...). 7:30-ra sem kell vinni egyáltalán mindenütt a gyerekeket, sok helyen elég fél 9-re, akár 9-re is.

Az udvar kicsi, nálatok. Máshol meg nem és az iskoláé is lehet pici.

Ne haragudj, de ez a válaszod csak veszekedés. Olyan dolgokba kötsz bele, amik egyrészt irrelevánsak (mikorra kell vinni-hozni - ezek változóak, mekkora az ovi udvara), másrészt nem neked szólnak.

A te gyerekedet a szakértők nem nyilvánították iskolaérettnek. Oké. Hol van itt a baj? Ki mondta, hogy a kényelmi ok rád vonatkozik, akinek igazolt szakértői véleménye van?

2020. aug. 22. 18:46
 13/48 anonim ***** válasza:
29%

Nekem kellett kérvényeznem, hogy jobban megnézzék, mert amúgy nem találtak semmi kivetnivalót abban, hogy menjen, mert a nevtanos “szakemberek” szakmai tudása nincs a toppon, feleslegesen leterheltetik a megyei bizottságokat így!

Az is általánosítás, hogy sok helyen többet van a gyerek oviban, ez szerintem pont fordítva van, ahol lehet szabadulnak tőlük, mert a csoportok 26-28 fősek. A legtöbb iskola meg iskolaotthonos “napközis”, de minimum 5 órájuk van, 1 előtt nem végeznek.

Az én konkrét példám a te általánosításodra akart volna reflektálni, a legtöbb hely nem olyan, ahogy leírod. Anyuka vigye el, “nem dolgozik” csak háztartásbeli, vagy befektető, anyuka vigye el, otthonról dolgozik, anyuka vigye el, hiszen most szült, anyuka vigye el, mert a gyereke nem alszik délben, anyuka vigye el, mert projektekre dolgozik és most épp lazítós időszaka van és alig jár be dolgozni és tudjuk ám, hogy lazítani mer! Oviban napi 4 óra kötelező csak.

Ezzel szemben suliban kötelező a tanítás ideje alatt bent lenni, az iskolák többsége napközis és úgy kell kikunyerálni, hogy legalább néha elhozhasd a gyereket, hogy programot szervezzetek és vele lehess..Melyik tanártól hallasz olyat, hogy “Pistikét ha meg tudják oldani ne hozzák be az utolsó két órára, mert jobb neki otthon anyukával és a kistesóval?“

Ilyet ott nem tehetnek meg, oviban igen és rendszeresen megteszik, ahogy itt is olvasod, mindenki mondja, panaszkodik és a példám is igazolja és gondolom te is tapasztaltad!

Arról nem is beszèlve, hogy suliban mennyi klassz foglalkozás van napközi után 5-6 ig, oviban meg alvás utántól ovisidőben, 3-4ig vannak, hogy az óvónéni időben tudjon végezni négykor..

2020. aug. 22. 19:03
 14/48 anonim ***** válasza:
88%

Attól még nem fog jobban teljesíteni a gyerek az iskolában, csak mert 7 évesen megy. Aki jó képességű, annak 6 évesen is megy, aki meg nem, annak 7 évesen se. (ez saját tapasztalat)

Ez egy téves közhiedelem ami elterjedt a szülők között, hogy "kíméljék" a gyereket, hogy mennyire jót tesznek vele, ha egy évet még marad az oviban, ahol 7 éves kora körül igazából egy egészséges gyereknek már semmi keresnivalója, csak unatkozik, nem fejlődik, nyűg neki a délutáni alvás stb.

Második-harmadikban már testileg nagyon meglátszik az a plusz egy év korkülönbség a gyerekek között, azok akik 1 évvel később kezdték, fél fejjel magasabbak a társaiknál, nagyon kilógnak a sorból felfelé, látszik, hogy nem ott lenne a helyük.

Csak nagyon indokolt esetben tartanám vissza a gyereket, nyilván van olyan, aki tényleg éretlen, vagy van valami baja stb. Az enyém júniusi és most kezdi a sulit, 6 évesen. Nálunk kb a leendő osztály fele április-július között töltötte a 6-t, és mind 6 évesen megy iskolába.

2020. aug. 22. 19:06
 15/48 anonim ***** válasza:
85%

13-as, itt te általánosítottál egyedül. Leírtad, hogy nálatok mi a rend, abba bele se gondoltál, hogy máshol meg nem az.

Én meg leírtam, hogy máshol mi van, mivel te ezen nem gondolkodtál egy percig sem, csak idebüfögted, hogy a ti ovitokban ez meg az van. SEHOL nem írtam, hogy ez a legtöbb helyen így lenne! De ha tetszik akár neked, akár pár óvónőnek, ha nem, az óvodának kötelessége biztosítania délutáni felügyeletet, nincs olyan, hogy délben el “kell” hozni a gyereket.

A legtöbb iskola pedig nem iskolaotthonos egyáltalán, hanem napközis, a két fogalom pedig nem összekeverendő. Az iskolaotthonosnak vannak órái délután, onnan nyilván nem hiányozhat. A napközisnek ellenben a leckéjét kell megírnia egy tanár felügyelete mellett, esetleg lehetnek szabadidős foglalkozások. Nyilván ezt sem lehet ellógni, de könnyebben, mintha komplett tanórát kéne kihagynia és a napköziből kiveheted. Az iskolaotthonból is, csak éppen az egy új osztályba kerüléssel jár.

Ja meg vicces, hogy az oviban szörnyen nehéz a délben hazavitelt megoldani (miközben ez nem kötelező), de az iskolában egy órával később ez már nemhogy gondot nem okoz, de még előny is :)

Minimum 5 óra meg nem igaz, 4-nek kell lennie egy nap legalább.

Az iskolás foglalkozások sem alapvetőek mindenhol (ki is általánosít), míg vannak óvodák is, akik biztosítanak.

2020. aug. 22. 19:22
 16/48 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek!

Kislányom mar tud irni, szamol, olvasni tanul. Egy év alatt sok minden változhat, de ezeket csak jobban fogja tudni, ezért is gondolom, hogy jó lenne az iskola. Valószínű fog menni egyébként. Nagyon pici, de fog még nőni addig remélhetőleg.

2020. aug. 22. 19:42
 17/48 anonim ***** válasza:
55%
Ééérdekes, akiket én ismerek szülőket-pedig ismerek, hiszen ovis a gyerekem- mind fel vannak háborodva ezen az új rendszeren, az óvónőkkel együtt!-, és egyikük sem kényelmi okokra hivatkozik, mint itt mindenki, hanem azért, mert a kitudjamilyen diplomás szakember, nem ismeri azt a gyereket, akiről x perc alatt eldönti, hogy iskolaérett-e vagy nem. 7-es voltam.
2020. aug. 22. 19:50
 18/48 anonim ***** válasza:
33%
11: neked kényelmes, hogy ovis, mert így van kifogásod, miért nem dolgozol.
2020. aug. 22. 19:50
 19/48 anonim ***** válasza:
91%
Na mert anyuci, aki az alapján dönt, hogy "jaaaj, a többiek is maradnak", ő biztos el tudja.
2020. aug. 22. 19:54
 20/48 anonim ***** válasza:
51%

17-es, milyen “mindenki”?

Egyedül én hoztam fel a kényelmi okot, amire te háborodtál fel teljesen (te, aki elvileg nem is érintett) és kezdtél el nem releváns “indokokat” felsorolni, hogy jaj ez miért nincs így. Ideírod az ovi rendjét, az meg “általánosítás”, hogy meg mertem jegyezni, hogy ok, ez van nálatok, máshol meg nem.

2020. aug. 22. 20:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!