Jól értelmezem, hogy ha mondjuk augusztusi születésű egy baba, akkor a GYED-et abból az évből számítják, amikor született?
Mindig az előző évet nézik! Tehát ha te 2012-ben szülsz, akkor a GYED alapja a 2011-es évi fizud lesz.
Nálam pl. a TGYÁS-nak az alapja a 2010-es fizum volt, mert 2011 decemberében szültem. Viszont a GYED-et ugye már 2012-ben igényeltem, amikor lejárt a TGYÁS, tehát annak az alapja már a 2011-es fizum volt!
De egyelek is meg, nem írtad,hogy melyik évben szülnél!
De ha te 2013 augusztusában szülsz, akkor a GYED-et valóban 2014-ben igényled, aminek az alapja a 2013-as fizud lesz!
"Mindig az előző évet nézik! Tehát ha te 2012-ben szülsz, akkor a GYED alapja a 2011-es évi fizud lesz."
Tök mindegy melyik évről beszélünk,nem is konkrét terhességről kérdezek,csak egy példa volt... Ugyanaz példaként a 2011 és 2012,mint a 2013 és 2014.
De a kérdésemre még mindig nem kaptam választ!
Nem az év számít,érted már. Azt kérdezem,hogy ha már a GYED igénylés a szülés utáni évre esik,de az ember egész évben táppénzen volt,akkor miből számítják. Az augusztust azért írtam,mert akkor már átcsúszik a kövi évre.
Szóval ne egyél meg,ha nem érted amit írok! ;)
A 2-es válaszoló leírta:
"Ezek alapján az infok alapján nem dolgozott ebben az évben 180 napot, így a gyed alapja a táppénz alapja lesz."
Az igénylés előtti évet nézik mindig. Ha a baba úgy születik, hogy az év végéig 168 napnál kevesebb van hátra, úgy a gyed igénylése átcsúszik a következő évre, és így valóban az az év lesz a gyed alapja, amikor a baba született.
Ha abban az évben anyuka táppénzen van végig, akkor a 180 bérezett nap híján a kedvezményszabály alapján a gyed alapja az utoljára kapott ellátás alapjával egyezik meg - vagyis abból számolják, mint amiből a tgyást számolták.
A tgyás alapja meg a szülést megelőző év, így ebben az esetben végeredményben a gyed alapja is a szülést megelőző évben elért jövedelem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!