Hány fő az ideális egy osztályban?(általános isk. első osztály)
Most sok gyereknek kell menni úgy, hogy nem egészen érett az iskolára, ezt a gyerekek is és tanárok is megszenvedik, de még, ha a létszám is nagy, akkor azokkal a gyerekekkel, akik egyébként tudnának haladni, azok sem tudnak, majd.
Így jobb lenne több osztály indítani,(ha van elég tanár) kisebb létszámmal.
Mi 34-en kezdtük az első osztályt... Kín és pokol volt, kellett plusz két tanársegély, emrt nem tudtak egyszerre ennyi elsőssel foglalkozni. Aztán eléggé fogyatkoztunk, mikor egyre idősebbek lettünk. Ötödik osztály körül volt a legjobb, akkor voltunk 22 körül, végül 8.ra 15-en maradtunk.
Szerintem minél kevesebben vannak a gyerekek annál jobban lehet megfegyelmezni őket.
9.-ben 28-an voltunk, ami szintén magas létszám, habár az első évben általában sokan is vannak. Aztán kezdtek kipotyogni, akik pl.: nem jártak iskolába, fegyelmire mentek, megbuktak. Végül 10. évvégére maradt ez az osztályom is 15 fős. A tanárok ennek nagyon örültek (nyilván), mert eléggé rossz osztály voltunk, és ennyit jobban tudnak ráncba szedni, mint egy 30+os osztályt.
De persze ez mind függ a diákok magatartásától is, hogy mi lenne az optimális létszám pl.: egy általános iskolában. Ha jó magaviseletű az osztály, akkor talán a 30-cal sincs probléma..
Az ideális? 8-10 fő. Nézd meg a felnőttoktatást hány fős tanfolyamok vannak. A gyerekeket meg belökik 30-asával egy tanár alá.
Persze értem én se tanár, se terem, se pénz, se posztó.
15 alatt nem is lehet indítani hivatalosan.
Ha van problémás gyerek, a pszichiáterek mindig kis létszámú iskolát javasolnak, de ugye olyan nincs. Minden gyereknek az lenne az ideális.
Szerintem is 20 fő körül lenne az ideális osztálylétszám, ez még elég alacsony az egyéni különbségek tolerálására, de elég magas az egészséges szocializációhoz.
A gyerekemék osztályában 32-en voltak (mivel a tv. szerint a maximális 27 fős létszámot 20%-al túl lehet lépni, és náluk sajnos ezt ki is használták) alsóban, felső tagozaton, már egy másik iskolában 20-22 fős osztálya volt – ez szerintem olyan létszám, ami még elég alacsony ahhoz, hogy sikerülhessen az egyéni bánásmódot érvényesíteni, de már elég nagy ahhoz, hogy mindenki találhasson haverokat.
(Bár a gyerekbarátságukról híres Waldorf-sulikban is 30 fő felett vannak egy osztályban, mégis oda tudnak figyelni a gyerekekre. Persze ott nincs folyamatos drill, hogy végigrohanjanak az anyagokon.)
A mai gyerekekkel szerintem 15-16 fő lenne az ideális. A túl kevés se jó, és a túl sok se.
Ha tudod, olyan osztályba írasd, ahová normális gyerekek járnak. Ha ez nem megy, akkor minél kisebb létszámúba.
Szerintem nincs olyan osztály, ahova csak normális gyerekek járnak. A gyerekek kb. 30-40 %-a debil a mai világban. 2 iskolás gyerekem van, tudom miről beszélek. A fiamék 15-en vannak, ebből 5 fiú, mindegyik gáz. A fiam is, tudom, bár ő ki is van vizsgálva, és hordtam fejlesztésekre. A többiek meg fel vannak háborodva, ha szóba kerül, hogy gond van a gyerekkel. Szóval papíron csak az én fiam a gázos. A valóságban, meg az osztály harmada. Elég jó környék, nincsenek szegények. De mindenkitől ezt hallom. Minden osztályban van minimum 2-3 kezelhetetlen gyerek, és ennyi már bőven elég ahhoz, hogy ne lehessen tanítani. A fiamat nagyvárosi elit iskolából hoztam vissza kicsi falusi iskolába, mert ott a 28 főből 10 volt zakkant. Volt ott is papíros is, de higgyétek el, hogy velük volt a kevesebb baj, mert ott legalább foglalkoztak a gyerekkel.
Szóval semmire semmi garancia.
2007-ben voltam elsős, 27-en kezdtünk, 30-an ballagtunk, de közben voltunk 22-en is. Igazából egyiknek sem éreztem hátrányát a másikhoz képest. A gimiben 32-en voltunk, ez se volt számomra más, igaz, én jól tanultam (viszont a 15 fős matekcsoportban meg mindig le voltam maradva, hiába voltunk kevesen és hiába figyeltem, gyakoroltam). Mondjuk a párhuzamos osztályba meg 36-an(!) jártak, az azért már durva lehetett, nem fértek be egy terembe sokszor.
Kezelhetlen gyerek sajnos mindig volt, és létszámtól függetlenül nem nagyon volt idő normál órán az egyéni hiányosságok pótlására sem, mert 45 percbe ez max 1-2 embernél fér bele, de annál meg mindig többen vannak/voltak (ezt 20 éve dolgozó tanítónő rokon mondja). Talán 10-14 főnél működhetne jól a dolog, de hát erre nincs kapacitás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!