Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Hol tudok utána járni, hogy...

Hol tudok utána járni, hogy jogosult vagyok e meghosszabbított gyes-re?

Figyelt kérdés
Kisfiam ugyan elkezdte az ovit,júliusban töltötte a 3. évét az óvónő szerint lehet hogy jogosultak lennénk megszabadított gyes-re mivel még nem beszél és nem szobatiszta,járna oviba ilyen fél napokat de javasolták,hogy mellette jó lenne ha itthon tudnék vele maradni mert kicsit nehézkes a beilleszkedés neki.csak nem tudom most hol tudok utána járni,hogy mi szükséges hozzá,oep esetleg vagy az államkincstár?
2016. szept. 15. 18:30
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Elsőnek orvoshoz kéne vinni ezt a gyereket,mert se a nem tud beszélni,se a nem szobatiszta dolog nem normális, és nem a pénzt hajszolni azonnal...
2016. szept. 16. 08:43
 12/18 anonim ***** válasza:

6#-os

Csjt

Gyermekgondozást segítő ellátás74

20. § (1)75 Gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult a szülő - ideértve a kiskorú szülőt a 11. § (4) bekezdésében meghatározott esetben -, valamint a gyám - ide nem értve a gyermekvédelmi gyámot és a kizárólag egyes gyámi feladatok ellátására kirendelt nevelőszülőt - a saját háztartásában nevelt76

a)77 gyermek 3. életévének betöltéséig,

b)78 ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig,

c)79 tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig.

(2)80 Amennyiben ikergyermekek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, úgy az (1) bekezdés alkalmazása során a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni.

20/A. §81 (1)82 A 20. §-ban megjelölt jogosultakon kívül, de az ott meghatározott feltételek mellett a gyermek szülőjének vér szerinti, örökbe fogadó szülője, továbbá annak együtt élő házastársa (a továbbiakban együtt: nagyszülő) is jogosult a gyermekgondozást segítő ellátásra, ha83

a) a gyermek az első életévét betöltötte,

b) a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik,

c)84 a gyermek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a gyermekgondozást segítő ellátásról lemondanak és egyetértenek a gyermekgondozást segítő ellátásnak nagyszülő részéről történő igénylésével, és

d)85 a szülő háztartásában nincs másik olyan gyermek, akire tekintettel gyermekgondozást segítő ellátást folyósítanak.

(2) A gyermekkel nem közös háztartásban élő szülő (1) bekezdés c) pontja szerinti egyetértő nyilatkozatát - kérelemre - a gyámhatóság pótolhatja.

(3)86 Ha a szülő az egyetértő nyilatkozatát visszavonja és azt a (2) bekezdés alapján a gyámhatóság nem pótolja, a visszavonás a nagyszülő gyermekgondozást segítő ellátásra való jogosultságát megszünteti. Az ellátást az egyetértés visszavonását tartalmazó nyilatkozatnak az igényelbíráló szervhez történő benyújtását követő hónap utolsó napjától kell megszüntetni.

(4)87 A nagyszülő részére a gyermekgondozást segítő ellátásra való jogosultság az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén kizárólag akkor állapítható meg, ha

a) ő maga megfelel az ellátásra való jogosultság feltételeinek, és

b)88 a jogosultsági feltételek a szülő esetében is fennállnak.

(5)89 A nagyszülő gyermekgondozást segítő ellátásra való jogosultságát akkor is meg kell szüntetni, ha olyan kizáró körülmény áll be, amely a szülő az ellátásnak saját maga általi igénybevétele esetén a gyermekgondozást segítő ellátásra való jogosultságának elvesztését vonná maga után.

(6)90 Ha a szülő a gyermek után gyermekápolási táppénzt vesz igénybe, ez a körülmény a nagyszülő gyermekgondozást segítő ellátásra vonatkozó jogosultságát nem érinti.

20/B. §91 (1)92 A gyermek örökbefogadás előtti gondozásba történő kihelyezésének időpontjától számított hat hónap időtartamig gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult az örökbefogadó szülő - a házastársi és rokoni örökbefogadás kivételével -, amennyiben a gyermek az örökbefogadás előtti gondozásba történő kihelyezéskor a 20. § (1) bekezdés a)-b) pontjai szerinti életkort már betöltötte, azonban a 10. életévét még nem töltötte be.

(2)93 Amennyiben a gyermek a 20. § (1) bekezdés a)-c) pontjai szerinti életkort az örökbefogadás előtti gondozásba történő kihelyezést követő hat hónapon belül tölti be, akkor az örökbefogadó szülő 20. § (1) bekezdése szerinti gyermekgondozást segítő ellátásra való jogosultsága a gyermek 20. § (1) bekezdés a)-c) pontjai szerinti életkorának betöltését követően a jogosultság kezdő időpontjától számított hat hónap elteltéig meghosszabbodik.

(3)94 Az (1) és (2) bekezdés szerint gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő személy kereső tevékenységet heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat.

21. §95 (1)96 A gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő személy - ide nem értve a nagyszülőt, az örökbe fogadó szülőt a 20/B. § szerinti esetben, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját - kereső tevékenységet a gyermek fél éves koráig nem folytathat.

(2)97 A kiskorú szülő gyermekének gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő gyámja időkorlátozás nélkül folytathat kereső tevékenységet.

21/A. §98 (1)99 A gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő nagyszülő kereső tevékenységet a gyermek hároméves kora után, heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.

(2)100 A 27. § (1) bekezdésében foglaltakon túl nem jár gyermekgondozást segítő ellátás a nagyszülőnek, ha - kormányrendeletben meghatározott kivétellel - a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben [Gyvt. 41. § (3) bek.], illetve nyári napközis otthonban, óvodában vagy iskolai napköziben helyezik el.

21/B. §101 A 20/B-21/A. §-ok alkalmazásában nem minősül keresőtevékenységnek a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony keretében folytatott tevékenység.

22. §102 A családtámogatási ellátásokkal kapcsolatos fellebbezések elbírálására jogosult hatóság vezetője méltányossági jogkörben eljárva - a 27. §-ban foglalt rendelkezések figyelembevételével - a gyermekgondozást segítő ellátásra való jogosultságot103

a) megállapíthatja a gyermeket nevelő személynek, ha a gyermek szülei a gyermek nevelésében három hónapot meghaladóan akadályoztatva vannak;

b)104 megállapíthatja, illetőleg meghosszabbíthatja a gyermek általános iskolai tanulmányainak megkezdéséig, legfeljebb azonban a gyermek 8. életévének betöltéséig, ha a gyermek betegsége miatt gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményben [Gyvt. 41. § (3) bek.], illetve nyári napközis otthonban, óvodában vagy iskolai napköziben nem gondozható.

Kérlek mond mi is tàmasztja itt alà azt amit ìrtàl?

Tényleg kivàncsi vagyok, mert embert nem ismerek akinek szobatisztasàg miatt hosszabbìtottak a gyes- en, de olyat igen,hogy az ovit kötelezték,hogy felvegyék a nem szobatiszta gyereket, mert nem feltétele az óvodai ellàtàsnak. A gyakorlat meg a törvény màs.

De mondjuk a szobatisztasàgról ki ad igazolàst? Vagy bemondàsra működik?

Tehàt azt mondom,hogy nem szobatiszta a gyerek és plusz 5 évig kapom a gyest? Aztàn tökmindegy, hogy 2 nap múlva szobatiszta a gyerek?

Az megint màs,hogy a kérdező esetén nyilvàn többről is szó van, mint hogy nem szobatiszta a gyerek.

2016. szept. 16. 09:12
 13/18 anonim ***** válasza:
Ha a gyereket fél napig is, de óvodai gondozásba veszik, akkor nem fogják már megítélni ilyen alapon, csakis akkor, ha ez nem megoldható. kérvényezezze az óvoda, vagy Te, mint szülő a vizsgálatot az illetékes pedagógiai szakszolgálatnál/Szakértői bizottságnál. ott felmérik, kivizsgálják a gyereket és tesznek javaslatot az oktatására/fejlesztésére, adott esetben intézményt jelölnek ki. Megkésett beszédfejlődés önmagában még nem sni, de nála lehet többről van szó, egy alapos kivizsgálás mindenképp indokolt. Ott majd tájékoztatnak a további teendőkről, ha az állapota miatt indokolt az magasabb össszegű családi pótlék és evvel együtt a gyes, akkor azt is tartalmazni fogja a szakvélemény és szakorvos utána már kiállítja a papírt. Nálunk is évente van felülvizsgálat, de a tartós beteg papírt a kezelőorvosunk állítja ki, arra kell intézményi pecsét is, nekünk ez a Vadaskert. Fejlesztés egészen bizonyosan kell a kicsinek és mivel elég leterhelt minden szakszolgálat, huzamosabb időbe telik, mire egyáltalán adnak időpontot vizsgálatra, így én minél előbb kérvényezném, de mondom, a legjobb, ha maga az intézmény/óvoda teszi ezt, úgy talán gyorsabban a folyamat. Szülő is kérvényezheti (ha az ovi nem akarná, bár miért ne tenné) írásban, indoklással, vagy az illetékes nevelési tanácsadó is továbbküldheti, javasolhatja a szakértőit. Mindeképpen vizsgáltasd ki a kisfiadat.
2016. szept. 16. 10:17
 14/18 A kérdező kommentje:
kedves 11-es eddig is hordtam a gyerekem logopédushoz és korai fejlesztésre heti 2x munka mellett és senki nem kérdezte meg mennyit költök rá és mennyi energia az nekem meg nem is sajnáltam tőle mivel az ő jövője a fontos nekem úgy hogy ennyit a pénz hajszolásról....amúgy se én találtam ki hogy nekem kell az a pénz csak mivel szóltak,hogy van ilyen lehetőség miért ne élnék vele ha jár?csak azért mert 17 éves korom óta dolgozom és az én adómból is etetik a lustákat?de én mondjak le arról ami alanyi jogon jár?ha nem tudok valamit akkor nem szólók hozzá nem pedig észt osztok abból van elég a környezetemben,nem okosokra van szükségem hanem segítségre,hogy meg találjuk a módját hogyan kezeljem a gyerekem.
2016. szept. 20. 09:53
 15/18 A kérdező kommentje:
többieknek köszönöm szépen a segítséget,pedagógiai vizsgálaton voltunk augusztus végén ott konkrltan a hölkgy csinálta a gyerek helyet a feladatokat,úgy hogy sok értelme nem volt az egésznek.tegnap futottam a köröket és most ott tartunk hogy kaptunk beutalót a gyermek pszichológushoz,mivel a doki is belátta,hogy nem teljesen normális az hogy neki ilyen düh kitörései vannak,nyilván valamilyen szinten oké a korának megfelelően de nála ez sokkal intenzívebb mint a többi vele egykorú gyereknél.az hogy ő még nem szoba tiszta elképzelhető,hogy mentális oka is lehet,volt amikor jelezte mikor kell neki azután már nem,együttműködés is hangulat függő nála.úgy,hogy majd a pszichológia vizsgálaton kiderül,hogy szimpla hiszti vagy esetleg van valami idegrendszeri gond nála.amúgy nem konkrétan a pénz érdekel mert nem megyek a falnak attól amit adnak hanem az az érdekem hogy segítsek a gyerekemen amíg nem késő.
2016. szept. 20. 10:00
 16/18 anonim ***** válasza:

pszichológushoz semmi értelme vinni, gyermekpszichiáterhez kell.

ha elérhető számotokra Bp, akkor tudok neked olyan gyermekpszichiátert ajánlani aki tényleg bőkezűen osztogatja az emelt csp-s, gyeses papírokat.

nálunk hasonló volt, bár szobatiszta volt a gyerekem, de nem beszélt 3 évesen, vagyis csak echolált, egyből ki is írta őt pervazív fejlődési zavarra, amire ugye jár.

ha gondolod, írj... :)

2016. szept. 20. 12:17
 17/18 anonim ***** válasza:

pszichológus nem tud idegrendszeri éretlneséget megállapítani és max iq tesztet tud kitöltetni a gyerekkel amihez beszélni kell tudnia...

én a helyedben lecserélném a gyerekorvost, meg valós segítség helyett csak az időtöket húzza :(

2016. szept. 20. 12:20
 18/18 A kérdező kommentje:
írtam,privit köszi előre is :)
2016. szept. 20. 14:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!