Hány nap munkaviszony után kapok ellátást? és ebbe a táppénz beleszámít? Hol tudok ennek utána járni? ( én a tb- nél gondoltam. )
"én kapok mindent és 180 napomnak kellet csak lenni. 2 hete vagyok táppénzen"
Mi mindent kapsz táppénz mellett?
Kérdező: táppénzt annyi ideig kaphatsz, amennyi ideje dolgozol.
Ha csed és gyedre gondolsz, mint ellátás, ahhoz 365 biztosított nap kell a szülést megelőzően, és szülés napján is élő biztosítással kell rendelkezned. De annyi ideig kapsz gyedet, amennyi biztosított időd volt. Ha a gyerek 2 éves koráig szeretnéd, akkor legalább 562 nappal kell rendelkezned.
Igen, a táppénz is beleszámít, hisz táppénz alatt is él a munkaviszonyod.
Kérdéseiddel, igényléssel az OEP-hez fordulhatsz.
Igen, pontosan úgy van, hogy a szülést megelőző 2 éven belül kell legalább 365 biztosított nap, vagyis 1 év munkaviszony. A táppénz beleszámít. Ami nagyon fontos, hogy szüléskor is rendelkezz munkaviszonnyal v. álláskeresési támogatáson kell lenni. Illetve csedet még a biztosítás megszűnése után 42 nappal lehet igényelni.
Valóban jobb, ha legalább jó másfél évet dolgozol, mert akkor jár a gyed a gyerek 2 éves koráig.
parancsolj
40. § (1)346 Csecsemőgondozási díjra jogosult, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és347
a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy
b)348 a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!