Hol tudok utána járni, hogy jogosult vagyok e meghosszabbított gyes-re?
Orvosi igazolàs kell arról,hogy tartósan beteg illetve a fogyatékossàgról is.
Amit kb félévente évente kell megújìtani egy lisztérzékenynél pl.
kiegészíteném az előzőt, szakorvosi igazolás kell hozzá.
a háziorvos nem állapíthatja meg a tartós betegséget
Nem kell tartósa betegnek, fogyatékkal élőnek lenni.
Meghosszabbítható a gyes akkor (CSt), ha a gyermek nem gondozható betegség miatt (ennek nem kell a tartós betegségnek minősülő állapotok közé tartozni) nem gondozható nappali ellátást biztosító intézményben. Ilyen pl éppen a szobatisztaság hiánya. Ez a törvényben is teljesen elkülönül a tartósan beteg/fogyatékos gyermek mellett járó hosszabb gyestől.
6# os a szobatisztasàg hiànya nem ilyen ok.
És az ovi nem követelheti, hiszen nincs törvényben előìrva. A gyakorlatot persze tudom,hogy màs. Sajnos.
Amúgy erről van szó:
Gyermekgondozási segély (GYES) méltányossági alapon történő engedélyezése:
A Magyar Államkincstár vezetője méltányossági jogkörben eljárva, gyermekgondozási segélyre való jogosultságot állapíthat meg a gyermeket nevelő személy számára,
ha a gyermek szülei a gyermek nevelésében három hónapnál hosszabb ideig akadályoztatva vannak.
Ha a gyermek, - betegsége miatt - napközbeni ellátását biztosító intézményben nem gondozható,
lehetőség van arra, hogy a gyermek általános iskolai tanulmányainak megkezdéséig megállapítsák, vagy meghosszabbítsák a GYES jogosultságot. Ez azonban legfeljebb a gyermek 8. életévének betöltéséig vehető igénybe.
A méltányossági kérelemhez csatolni kell - a fennálló októl függően:
a szülők nyilatkozatát a gyermeknevelésben való akadályoztatásukról
a fekvőbeteg-gyógyintézet gyermekgyógyász, vagy gyermekpszichiáter szakorvosának igazolását arról, hogy a gyermek napközbeni ellátást biztosító intézményben nem gondozható, nevelhető
8, de ilyen ok.
De bekefáradtam, hogy itt segítsek. Itt 25 év szakmai tapasztalat, jogszabállyal alátámasztott válasz semmit nem ér, bezzeg a mindenegyben blog és társai, azok megbízhatóak. Nyilván én vagyok a hülye, a cikk alapján ezután a nem szobatisztának nem adom meg csp-t, indoklás meg a linked lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!